Thaimaa - koe ja nauti - thaimaalainen keittiö - Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Thaimaa on Aasian suosituin lomamaa - eikä ainoastaan kiinnostavan kulttuurinsa, suurenmoisten taideaarteittensa, unelmarantojensa ja rakastettavien asukkaittensa takia. Thaimaa on myös maa, missä ruoalle ja syömiselle annetaan suuri arvo. Ei ihme, että thaimaalainen keittiö lukeutuu maailman suurten keittiöiden joukkoon.
Saanemme esittää:

Thaimaa - koe ja nauti

Thaimaan lippu

Interaktiivinen Thaimaan kartta

Thaimaa, entinen Siamin kuningaskunta kaukaisessa Kaakkois-Aasiassa kiehtoo jatkuvasti eurooppalaisten mielikuvitusta.
Missä on sen eksoottisen lumovoiman salaisuus? Ikivanhassa kulttuurissa, upeissa temppeleissä vai hyvyilevissä buddhissa? Kuutamossa kimmeltävissä lootuksenkukkalammissa? Vai salaperäisissä raunioissa tai välkkyväpintaisissa riisivainioissa? Kenties sen viidakoissa apinoineen, norsuineen, karhuineen ja tiikereineen? Thaimaa voi merkitä kävijöille eri asioita, mutta varmaa on, että sen tenhovoima koskettaa jokaista.

Thaimaan kuningaskunnan pinta-ala on 513000 neliökilometriä ja se muistuttaa muodoltaan norsunpäätä, jonka kärsä muodostuu etelän pitkästä niemimaasta. Asukkaita on n. 56 miljoonaa.

Thaimaassa on kolme vuodenaikaa. Maaliskuusta toukokuuhun on kuuminta, kesäkuusta lokakuuhun on sadekausi ja lokakuusta helmikuuhun ilma on kuivaa ja leutoa - se on parasta matkustusaikaa eurooppalaiselle.

Thaikansan ainutlaatuinen luonteenpiirre on 700 vuoden aikana syvälle juurtunut perinneuskollisuus, joka ilmenee ennen kaikkea hartaana, buddhalaisuuden leimaamana uskonnollisuutena ja kuningasta kohtaan osoitettuna vilpittömänä kunnioituksena ja rakkautena. Tämän huomaa jatkuvasti niin arkielämässä kuin lukuisissa uskonnollisissa ja kuninkaallisissa seremonioissa ja juhlissa, joita vietetään suurella ilolla. Tällainen kulttuurin jatkuvuuden korostus on taannut sekä historiallisesti merkittävien rakennusten että perinteisen elämäntavan erityisen suojelun ja arvostuksen. Thaimaalaiset ovat kuitenkin myös joustavia ja sopeutuvia. He ovat omaksuneet auliisti vaikutteita niin malaijien, kiinalaisten, intialaisten, indonesialaisten kuin portugalilaistenkin kulttuuri- ja ruokaperinteestä. Siten myös sukupolvelta toiselle periytyneet ruokaohjeet ovat sulautuneet Thaimaassa hienolla tavalla muiden kansojen antiin tuottaen tulokseksi yhden maailman suurista keittiöistä.

Thaimaa on kaikkia maailman herkkusuita houkutteleva paratiisi. Tämä ainutlaatuinen maa kiehtoo kävijöitä ja kutsuu nautiskelemaan antimistaan. Ruokaa Thaimaassa valmistetaan kellon ympäri ja matkailija voi aloittaa kulinaristisen löytöretken lähes mistä tahansa: siirreltävien katukeittiöiden ääreltä, täpötäysiltä markkinoilta, joita pidetään sekä vesillä että maissa, uivista ravintoloista valaistuilla aluksilla, taivasalla toimivista pikkuruisista tai jättimäisistä ravintoloista tai yhtä hyvin suurten hotellien hienostuneista ja kalliista luksusravintoloista. Kaikkialla paistetaan, liekitetään ja friteerataan. Kokit valmistavat ripeästi ja antaumuksella mitä maukkaimpia ruokalajeja, jotka valmistuvat usein tuota pikaa, odottaessa. Jopa thaimaalaisen keittiön tuntija törmää jatkuvasti uusiin, arvaamattomiin makuelämyksiin.

Trooppinen ilma tulvii aromaattisten yrttien ja mausteiden tuoksua ja moni matkailija oppii jo lyhyessä ajassa erottamaan tästä potpurista korianterin, basilikan, sitruunanlehden, paistetun chilin, mintun ja inkiväärin aromin.

Thaimaalainen keittiö pystyy kilpailemaan maailman parhaiden keittiöiden kanssa, väittävätpä monet sen ihailijat sitä jopa kaikkien parhaaksi. Joka tapauksessa sillä on tarjottavana laaja valikoima houkuttelevia ruokia ja sen lisäksi jännittävä sekoitus täysin erilaisia makusuuntauksia. Thaimaa on tavattoman hedelmällinen maa, jossa on tarjolla miltei uskomaton määrä herkullisia luonnontuotteita: trooppisen ilmaston ansiosta vihannekset, hedelmät ja yrtit kasvavat reheviksi. Ananakset, banaanit, kookospähkinät, chilit ja inkivääri - vain muutamia mainitaksemme - takaavat aina uusia makuvivahteita. Ruoka-aineet ja myös ruoanvalmistustavat ovat niin moninaisia, että jokainen ruokalaji on uusi kiintoisa kokemus. Thaimaalaiset ovat todellisia nautiskelijoita: he rakastavat hyvää ruokaa yli kaiken ja voivat keskustella tuntikausia siitä, mitä ovat syöneet viimeksi tai mitä syövät parhaillaan ja miten he minkäkin ruokalajin valmistavat. Jos tämä aihe on tullut perusteellisesti käsitellyksi, tarjoutuu pian uusi: mitä syödään seuraavaksi? Thaimaassa ei syödä vain siksi, että tultaisiin kylläisiksi, vaan ruoka on osa thaikulttuuria ja elämäntaidetta, joka on vuosisatojen saatossa vain entisestään jalostunut. Ruokaan perustuu myös sanuk, tärkeä ja kaikkialla vastaan tuleva ilmiö, joka voidaan parhaiten suomentaa sanalla hauskanpito. Thaimaassa syödään mieluiten suuressa seurueessa - ei kuitenkaan puikoilla, vaan lusikalla ja haarukalla. Veistä ei tarvita, sillä ainekset leikataan suupalan kokoisiksi ennen kypsennystä.

Thaikeittiö: tuoreutta ja monipuolisuutta

Päivän pääateria nautitaan yleensä iltaisin. Sitä ei jaeta meikäläiseen tapaan erillisiin, tietyssä järjestyksessä syötäviin ruokalajeihin, vaan kaikki ruokalajit tuodaan pöytään samalla kertaa, niin että jokainen voi valita runsaasta tarjonnasta. Eri ruokalajien yhdistelyn ja ryhmittelyn lähtökohtana on ennen kaikkea tasapainoinen monipuolisuus - periaate, jossa ilmenee selvästi Kiinan vaikutus thairuokakulttuuriin. Niinpä miedon ruokalajin vastakohtana on voimakkaanmakuinen, nestemäisen rinnalla pureskeltava ja grillatun vastapainona höyrytetty. Myös valmistusaineiden ja värien tulee olla toisiaan täydentäviä. Kalaruoan vastaparina pitää siis olla vaikkapa liharuoka, vihannesruoan rinnalla linturuoka. Keskellä pöytää, luonnollisesti, on iso kulhollinen höyryävää riisiä. 95 % thaimaalaisista on hartaita buddhalaisia, joiden uskonto kieltää tappamasta eläimiä. Sen vuoksi teurastajat Thaimaassa ovat muslimeja tai kiinalaisia, niin että thaimaalaiset, jotka toki mielellään syövät lihaa, eivät rikkoisi uskontoaan vastaan.

Kasvikset valmistetaan aina tuoreeltaan wokissa, joka niin ikään on tullut maahan Kiinasta. Wokissa valmistettaessa kasvikset jäävät rapeiksi ja säilyttävät värinsä, muotonsa, arominsa ja ravinteensa. Maan eteläosissa tehdään paljon curryruokia kookosmaitoon, joka miedontaa makua ja sakeuttaa kastiketta. Muita thaikeittiön tyypillisiä ja välttämättömiä valmistusaineita ovat sitruunaruoho, sitruunanlehdet, kala- ja osterikastike, katkaraputahna ja laaja valikoima kooltaan, väreiltään ja voimakkuudeltaan erilaisia chilejä. Monet ruokalajit ovat niin tunnettuja, että ne ovat levinneet koko kuningaskuntaan, esim. tom jam kung(tulinen katkarapukeitto), phat thai kung sot(woknuudelit),jam nyä(korianterinaudanlihasalaatti). Kuitenkin kaikilla neljällä valta-alueella on tietysti ikiomat erikoisuutensa. Pohjoiset asukkaat herkuttelevat rasvaisilla naemmakkaroilla, joita voisi verrata lähinnä sipulimeetwurstiin. Koillisessa syödään usein tahmeaa riisiä linnun tai kalan kera tai voimakkaasti maustettua papaijasalaattia(som tam thai), jossa on limettimehua, kalakastiketta, valkosipulia ja chiliä. Bangkokin ja Keski-Thaimaan asukkaat suosivat tulisia curry- ja kookosmaitoruokia. Etelän keittiössä näkyy luonnollisesti kalan ja merenantimien runsaus: pitkä rannikko näyttää suovan niitä suorastaan ylenpalttisesti.

Yhteistä kaikkien alueiden keittiöille on, että rasvaa käytetään vähän ja moniin ruokalajeihin ei kuulu lainkaan lihaa. Kaikkialla suositaan myös nopeatekoisia ruokia. Ateria voi koostua esim. tuoreista tai pikaisesti esikypsennetyistä kasviksista, joiden höysteenä tarjotaan herkullista katkarapumaustetahnaa - nopeatekoinen ruoka, joka valmistuu helposti missä tahansa ja jota voi muunnella vuodenajan mukaan käyttämällä eri kasviksia.

Kaupungeissa aamiainen syödään vasta muutama tunti ylösnousun jälkeen. Silloin thaimaalaiset valikoivat herkullista pikkupurtavaa ruuneli- ja keittokojuista, joita on joka kadunkulmassa. Myös lounas, joka monesti koostuu riisistä ja curryruoasta, nautitaan mielellään ruokakojulla. Iltaisin thaimaalaiset sen sijaan syövät kaikessa rauhassa perheen kesken, yleensä kotona. Syömiseen ja jutteluun varataan reilusti aikaa. Vain erityistapauksissa thaiperhe lähtee ulos syömään, ja silloin mieluiten ulkoilmaravintolaan.

Kokeile seuraavia:

Thaimaassa kannattaa kokeilla paikallisia makuja
Thaimaassa kannattaa kokeilla paikallisia makuja.

Thaityylistä naudanlihaa ja parsakaalia
Thaimaalainen mustekalasalaatti
Thaimaalainen nuudelisalaatti
Thaimaalainen riisisalaatti
Nuudeleita katkarapujen ja kookosmaidon kera
Thaimaalainen melonisalaatti maapähkinöillä
Mausteinen nuudelisalaatti
Thaimaalainen kalakeitto
Thaimaalaiset pyörykät
Thaimaalainen kana-riisinuudelikeitto
Broileria aasialaisittain
Thaimaalainen basilika-chilikana
Thaimaalainen broileripata
Thaimaalainen kanawokki
Thaimaalainen vihreä broilericurry
Silakkalaatikko thaimaalaisittain
Porsaanfileetä ja ananasta - Muu oop sap pa rot
Ankkapaisti - Pet jang naam phyng
Panang
Panang-curry kanasta ja maapähkinöistä
Pad thai
Vihreä currytahna
Masaman-currytahna
Masaman-naudanlihacurry
Thaimaalainen naudanlihasalaattiAlkup. 18.03.2008 - 10.06.2008
Reseptihakuun