Kiinalaisen keittiön salaisuudet - kiinalainen keittiö - Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Seuraavaksi vieraillaan maassa jossa on pitkälti yli miljardi asukasta, Kiinassa.

Kiinalaisen keittiön salaisuudet

Kiinan lippu

Interaktiivinen Kiinan kartta

Tuoretta lihaa ja raikkaita kasviksia käytetään kiinalaisessa keittiössä lukemattomilla eri tavoilla täydellisen ja tasapainoisen aterian aikaansaamiseksi.

Etelän kantonilainen keittiö hyödyntää runsaita luonnonantimia höyrytettyinä tai hyvin kovalla lämmöllä wokattuna. Mausteena on vain hyppysellinen soijaa, inkivääriä tai kevätsipulia.

Pekingiläisen keittiön aseena ankaraa ilmastoa ja pohjoisen maantieteellisiä oloja vastaan ovat suloisesti lämmittävät hotpot-padat, taikinanyytit ja tietenkin kuuluisa Pekingin ankka.

Setsuanilainen ruoka maustetaan tulisilla chileillä ja voimakkailla mausteilla.

Shanghaissa ainekset haudutetaan hiljalleen täyteläisiksi liha- ja kalaruoiksi.

"Jos on olemassa jotakin, minkä otamme vakavasti, se ei ole uskonto eikä opiskelu vaan ruoka," sanoi kiinalainen oppinut Lin Yutang, ja niinpä ihmiset haluavat oppia asioita ruoasta. Maailman loistavista keittiöistä Itämainen keittiö sijoittuisi ensimmäiseksi, jos otettaisiin huomioon heidän ruokamieltymyksensä ja se arvostus ja kunnioitus, jota he tuntevat täydellisyyttä tavoittelevia ruoka-aineita kohtaan.
Ruokailu kokonaisuutena, nykyään suosittu ajattelutapa länsi-maailmassa, oli oikeastaan alkujaan Confuciusen ajatus. Hyvät valmistusaineet, valmistettuna määrätyllä tavalla ja tarjoiltuna juuri sen oikean kastikkeen kanssa oli ainoa sopiva tapa tarjota ruoka. Muuten ei kannattanut käydä syömään. Ole taloudellinen, älä tuhlaa, on myös Itämaisen kokin ajatus, niinpä kaikki syötäväksi kelpaava on tarkoitettu syötäväksi.
Mitään ruokaa ei pidetä toista parempana, vaan kaikki on tarkoitettu tarjoiltavaksi parhaalla mahdollisella tavalla, sillä sen tarkoitus on ravita henkeä, sielua ja ruumista.

Wokilla keittämisestä tuli itämaisen keittotyylin perusta johtuen polttopuun saannin vaikeudesta. Ruoka oli siten valmistettava nopeasti puiden säästämiseksi. Tämä jäi itämaisen keittämisen perusmenetelmäksi ja näin valmistettu ruoka on usein tuoreempaa ja ravitsevampaa kuin jos se olisi valmistettu länsimaiden tyyliin.

Itämaat esittelivät länsi-maille ruokailun kokemuksena ja elämyksenä. Ruoka tarjottiin siten, että ruokailija nauttii ruokailukokemuksesta eikä vain haarukan ja veitsen käytöstä. Tästä johtuen he aloittivat käyttää syömäpuikkoja ruokailuun. Itämaiden asukkaat halusivat jakaa keittotaitonsa kaikille vierailijoille. Pian tietyt mausteet, nuudelit sekä ruoanlaittotekniikka tuli vierailijoiden mukana länteen. Lännestä taas tulivat appelsiinit, monet mausteet, pähkinät, sipulit, sinapit, tomaatit ja jopa sokeri itämaille.
Nykyään tämä vaihto jatkuu ja monet maat ovat ottaneet lämpimästi vastaan myös kiinalaiset, thaimaalaiset, indonesialaiset ja japanilaiset ruoat, kun taas itämaat lähettävät kokkejaan länsimaihin opiskelemaan ranskalaisia, espanjalaisia, saksalaisia ja pohjois-amerikkalaisia keittotaitoja.

Kiinalainen ruoka on parhaimmillaan vastavalmistettuna. Anna siis vieraiden odottaa ruokaa eikä ruoan vieraita.
Hienoiksi suikaleiksi leikatut ruoka-aineet kypsyvät nopeasti, joten ole tarkkana. Pilkkominen ja joskus myös esikypsentäminen voidaan tehdä etukäteen.
Kannattaa myös muistaa, etteivät kiinalaiset pane suolaa riisin keitinveteen.
Älä koskaan jätä ruoka-aineita suupalaa suuremmiksi, jotta ruoka voidaan haluttaessa nauttia puikoilla.
Älä keitä kasviksia liian kypsiksi. Niiden on tunnuttava hampaissa hieman kovilta: al dente! Näin maku säilyy raikkaana ja koostumus eheänä.
Ruokien kastikkeet ovat kirkkaita, korkeintaan nuolijuurijauholla suurustettuja.
Kaikki ruokalajit - keittoa lukuun ottamatta, joka voidaan tarjota ensimmäiseksi tai viimeiseksi - tuodaan pöytään yhtä aikaa. Tavallisesti kiinalaiset tarjoavat yhtä monta erilaista ruokalajia kuin on vieraita.
Ruoan kera tarjoillaan yleensä kuumaa teetä, esim. jasmiiniteetä, tai kuumaa sakea, japanilaista riisiviiniä. Myös olut ja roseeviini sopivat ruokajuomiksi.

Kiinan kartta

Kiinalaismausteita

Inkivääri. Inkiväärijuuri maistuu parhaimmalta tuoreena. Mausteena voi käyttää myös kuivattua ja jauhettua inkivääriä tai herkullista hillottua inkivääriä.
Sambal oelek. Hyvin vahva chilipippurista valmistettu punainen maustetahna.
Lao Gan Ma, crispy chili oil. Tulinen ja rapsakka chilikastike, joka sopii kaikkiin kiinalaisiin ruokiin. Sisältää chiliöljyn lisäksi mm. kiinanpippuria, soijapapua ja pieniä määriä pähkinää.
Ve-tsin. Glutamaatti. Valkoinen maustejauhe, joka korostaa ruoka-aineen omaa aromia.
Riisiviini. Riisistä valmistettu väkevä viini, joka muistuttaa maultaan sherryä.
Kiinalainen maustesekoitus. Viiden mausteen sekoitus sopii erityisesti lihan ja kanan maustamiseen. Mausteet ovat anis, kaneli, fenkoli, neilikka ja inkivääri. Voit tehdä oman sekoituksen seuraavasti: 2 tl fenkolia, neilikkaa ja inkivääriä sekä 1 rkl kutakin anista ja kanelia jauhettuna ohueksi jauheeksi. Käytetään varovasti!
Kiinalainen viinietikka, chinese vinegar. Ikiaikaisen reseptin mukaan valmistettu viinietikka on erittäin hapanta, joten sen käytössä kannattaa olla varovainen.
Kiinalaiset sienet. Kaupoista saa kuivattuja kiinalaisia sieniä. Nämä on aina liotettava kunnolla ennen käyttöä ja mahdollisesti myös pilkottava pienemmiksi. Sienet säilyvät käyttökelpoisina omissa pusseissaan pitkiäkin aikoja.
Osterikastike, oyster sauce. Valmistetaan kypsennetyistä ostereista, joiden mehu ja liha sekoitetaan, maustetaan ja uutetaan. Käytetään antamaan merellistä makua. Toimii hyvin myös pöytämausteena, kylmänä kastikkeena tai dippikastikkeena.
Soijakastike. Käytetään käytännössä kaikkiin ruokalajeihin. Erittäin suolainen.
Valkosipuli tuoreena. Määriä vaihdellaan omien makutottumusten mukaan.

Kokeile seuraavia:

Ankkakastike
Dim sum
Friteeratut katkaravut
Hapanimelä porsas
Kiinalainen sienikeitto
Kiinalaiset kevätkääryleet
Kiinalaiset dumplingit
Kiinalainen mausteseos
Kiinalainen jauhelihapata
Kiinalainen riisiruoka
Kiinalainen munakas
Kiinalainen herkkumaksa
Kiinalainen salaatti
Kananpoikaa May-Linin tapaan
Mandariinin kalanseläkkeet
Mantelikana
Munanuudelit kanan ja vesikastanjoiden kera
Paistettu riisi
Pekingin ankka
Setsuanilainen kala02.09.2007 - 13.10.2007
Reseptihakuun