(Pohjois-)amerikkalaisia perinneruokia - amerikkalainen keittiö - Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

(Pohjois-)amerikkalaisia perinneruokia

USA:n lippu

Interaktiivinen USA:n kartta

Amerikkalaisen keittiön vertaaminen salaattikulhoon tai sulatusuuniin osuu oikeaan, sillä yleiskeittiön ilme on aikojen saatossa muotoutunut maahanmuuttajien mukanaan tuomista useista eri ruokakulttuureista. Amerikkalaisuuteen liitetään varsin usein kaikkialle maailmaan tunkeutuva pikaruoka, hampurilaiset, kioskipizzat, hotdogit, coca-cola...
On totta, että ruokaperinteet uudisasukkaitten parissa ovat pakostakin olleet niukat ja yksinkertaiset. Silti Uuden Maailman asukkaat ovat pystyneet kehittämään myös omia leimallisia ruokalajejaan, joista erityisesti monet maalaisruoat ovat edelleen arvossaan suurkaupunkien ravintoloissa. Herkut, kuten maissi, tomaatit, bataatit, kalkkuna tai luonnonriisi, olivat jo kanta-isien suosikkeja.

New York
Maisema New Yorkissa.

Kuten Italia ja Ranska ovat saavuttaneet kuuluisuutta ruokalajeillaan, samoin on myös Pohjois-Amerikka esittänyt omaperäistä ja erinomaista ruoanvalmistustaitoaan maailmalle. Tulinen Cajun, hieno Creole, pippurinen Tex-Mex, erittäin hyvä Kalifornialainen ovat ilmaisu ihmisten luovasta nerokkuudesta ja heidän kyvyistään sopeutua siihen maahan, jossa he asuvat. Tuttu ja tyypillinen on suuri amerikkalainen T-luupihvi, joka paistetaan nopeasti voissa tai grillataan.
Juhlapäivinä pidetään traditioita yllä ympäri Yhdysvaltoja. Kiitospäivänä jokseenkin jokaisessa perheessä tarjotaan kalkkunapaisti ja kurpitsapiirasta. Jouluna lämmitellään eggnogilla eli munista, kermasta, sokerista ja/ tai viskistä, rommista valmistetulla "glögillä" ja myös jouluaterialla tarjotaan useimmiten leipätäytteinen kalkkuna sekä jälkiruokana luumuvanukas. Pääsiäisenä on possupaistin ja rusinakastikkeen vuoro. Itsenäisyyspäivänä tehdään piknik ja ruokakoriin pakataan melkoisella varmuudella kuorrutettuja kananpojan paloja (fried chicken), salaatteja ja muffinseja.
Ruokajuomaksi amerikkalaiset nauttivat yleensä kylmää vettä tai joskus kylmää maitoa. Juhlavammilla aterioilla tarjotaan Kalifornialaista viiniä. Myös kylmä olut on kovasti amerikkalaisten mieleen.
God bless America!

Cajunkeittiö

USA:n kartta

Kokeile seuraavia:

Chop Suey
Cheddar cheese soup (juustokeitto)
Gumbo
Louisianalainen rapuliemi
Kalafileet etelävaltioiden tapaan
Täytetty kalkkuna amerikkalaiseen tapaan
Vasikankyljykset Creole tyyliin
Kesäkurpitsaleipä
Amerikkalainen juustokakku
Ambrosia
Kurpitsapiiras
Banaanikerma - Frozen Banana Cream
Nebraskan vaahto
Pecan pie eli pekaanipähkinäpiiras

Ja jottei totuus unohtuisi:

Hampurilaiset
Sloppy Joe-hampurilainenAlkup. 13.10.2007 - 24.11.2007
Reseptihakuun