Värikäs ja mausteinen meksikolaiskeittiö - Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Värikäs ja mausteinen meksikolaiskeittiö

Meksikon lippu

Interaktiivinen Meksikon kartta

Latinalaisen Amerikan, niin myös Meksikon, ruokaperinne pohjautuu intiaanien ravintotottumuksiin. Meksikolaisen ruoan sielu on peräisin sen muinaisilta juurilta: atsteekeilta, tolteekeilta, zapoteekeilta ja mayoilta. Sitten tulivat espanjalaiset ja portugalilaiset ja toivat omat vaikutteensa ja sitten ranskalaiset ja lopuksi vielä yhdysvaltalaiset.
Kuuluisat molet, tulisesta pippurista ja suklaasta tehdyt kastikkeet, ovat puhtaasti atsteekkien perintöä. Tortilla oli intiaanien ruoka, kuten pibil eli kuopassa paistaminen, ja lukematon maissiruokien määrä - kaikki nämä ovat yhä jäljellä.

Vihannekset ja hedelmät kuuluvat meksikolaiseen keittiöön erottamattomasti. Paprikat, tomaatit, maissinjyvät, pavut, kurpitsat ja riisi ovat jokapäiväisiä tarveaineita. Etelän hedelmiä, kuten mangoja, avokadoja, ananaksia, banaaneja, meloneja, papaijoja, sitrushedelmiä ja kookospähkinöitä käytetään ahkerasti.
Meksikolaisten mieliherkku on kaakao. Kello viiden aikaan on suklaahetki, el chocolate. Ateriaan kuuluu maistella makeita maissitaikinanyyttejä, tamales ja monia tahmeita karamelleja ja juoda tietenkin kaakaota. Suosittua on myös vahva, makeaksi sokeroitu kahvi: onhan Etelä-Amerikka kahvipensaan kotiseutua.

Vahva kaktusviina tequila on kuuluisa kautta maailman. Meksikolaiset nauttivat sitä katukahviloissaan suolan ja sitruunaviipaleen kera. Sitruunaviipale otetaan oikeaan käteen, ripaus suolaa pudotetaan vasemman käden kylkeen peukalon ja etusormen väliin jäävään syvänteeseen. Suola nuolaistaan suuhun ensiksi, saman tien naukataan tequilaryyppy ja viimeiseksi sipaistaan suuhun sitruunaviipale. Voimakkaat maut sekoittuvat ja maistuvat yllättävän hyviltä yhdessä. Suolan käyttö perustuu ilmeisesti ikivanhaan kansanviisauteen: on havaittu, että ihminen kaipaa suolaa kuumassa ilmastossa.

Meksikolainen ruoka on yleensä hyvin vahvasti maustettua, siihen kuuluvat olennaisena osana chilipaprikat, joita on kymmeniä lajeja, esim. jalapeñoa, toinen tunnettu voimakkaanmakuinen lajike on serrano. Isot lajikkeet, esim. anaheim ja poblano, eivät ole paljonkaan tavallista paprikaa vahvempia. Muita yleisesti käytettyjä kasviksia ovat avokado, chayotekurpitsa, maissi, tomaatti, paprika ja peruna.

Meksikolaiset mausteet eivät rajoitu vain chileihin. Myös kanelia, mausteneilikkaa, mustaapippuria, kookosjauhetta ja erityisesti juustokuminaa käytetään paljon, samoin oreganoa, meiramia, minttua ja tuoretta korianteria. Paahdetut sipulit ja kokonaiset valkosipulinkynnet murskataan usein kastikkeiden pohjaksi, ja lime- tai sitruunakiiloja tarjoillaan keittojen, lihan, kalan ja lähes kaiken kanssa Välimeren tyyliin.

Ateriat ovat Meksikossa päättymätöntä juhlaa. Pääateria, comida corrida, tarjoillaan espanjalaiseen tapaan iltapäivällä. Aamiainen voi olla kevyt kuppi kuumaa kaakaota tai kahvia ja makea sämpylä. Tai sitten voi nauttia tukevamman myöhäisen aamiaisen, almuertzon, joka koostuu yleensä munaruoista, joista Meksiko on tunnettu. Torien kahviloista leviää herkullisia tuoksuja, jotka saavat ohikulkijan vakuuttumaan siitä, että hän on nälkäinen. Loputon tacojen, tostadojen, enchiladojen, burritojen, keittojen, äyriäisten ja grillatun kalan paraati houkuttelee kenet tahansa syömään. Jos makuaisti on väsynyt tulisiin ruokiin ja juhlimiseen, eikä enää yksikään burrito maistu, kannattaa kokeilla pientä välipalaa - tuore hedelmä, kuten ananas, appelsiini tai mango - jonka päälle on ripoteltu tulista punaista pippuria ja joka tarjoillaan limemehun kanssa. Sen jälkeen on taas vahva mihin tahansa.

Tyypillisimpiä meksikolaisia ruokia on tortilla, maissiohukainen. Sitä ei pidä sekoittaa Espanjan keittiön tortillaan, joka on munakas. Maissiohukaisilla on pitkät perinteet, niitä paistoivat jo atsteekit. Tortillat paistetaan pannussa. Kun niiden sisään pannaan vahvasti maustettua lihaa, kanaa, kasviksia ja kastikkeita, saadaan taco, yleisin meksikolainen pikaruoka. Ceviche, limettimarinoitu kala, on yleinen ruoka myös Meksikossa.

Meksikolaisen ruoan kanssa sopii parhaiten olut tai vesi.

Kokeile seuraavia:

Kevyt meksikolainen maissikeitto
Savukalaburritot
Täytetyt chilit
Ankkaa molekastikkeessa
Rapeita kanansiipiä tequilamarinadissa
Nopea meksikolainen papupata
Täytetyt enchiladat Meksikonlahdelta
Raikas ananassalsa
Chipotle salsa
Kypsennetty savuchilisalsa
Jalapeñosalsa
Salsa cruda
Salsa verde
Salsa trooppisista hedelmistä
Polttava chilisalsa
Mole porsaanlihasta ja chileistä
Mieto punainen chilikastike
Mole poblano
Tuore salsa
Meksikon maissikeitto
Meksikon vihanneskeitto
Meksikolainen kasviskeitto tortillalastujen kera
Enchiladas-täytettyjä ohukaisia
Mausteinen tortillavuoka-Enchiladas Manuelito
Merikalaa meksikolaisittain-Pescado Mérida
Crepas Fajitas
Tamalet
Atsteekkien appelsiinit
Meksikolaiset mangomakeiset
Mausteinen meksikolainen kaakaoAlkup. 10.06.2008 - 22.08.2008
Reseptihakuun