Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Egyptiläinen keittiö

Egyptin lippu

Interaktiivinen Egyptin kartta

Egypti eli Egyptin arabitasavalta on Pohjois-Afrikassa sijaitseva valtio. Sen naapurimaita ovat Israel koillisessa, Libya lännessä ja Sudan etelässä. Pohjoisessa Egypti rajautuu Välimereen ja idässä Punaiseenmereen. Egyptin pinta-ala on noin 1 001 450 neliökilometriä.

Egypti on asukasluvultaan maailman viidenneksitoista suurin valtio ja arabimaiden suurin. Suuri enemmistö maan 86,8 miljoonasta asukkaasta elää Niilin rannoilla, sillä sinne on keskittynyt Egyptin kaikki maanviljelykelpoinen maa-alue. Suuret osat Egyptiä ovat Saharan autiomaata ja harvaan asuttuja. Noin puolet egyptiläisistä asuu nykyään kaupungeissa, kuten koko Lähi-idän ja Afrikan suurimmassa kaupungissa Kairossa, sekä Aleksandriassa.

Pyramidi
Pyramidit ovat nykyään yksi Egyptin matkailuvalteista.

Egypti on erityisen tunnettu muinaisesta korkeakulttuuristaan ja maailman tärkeimpiin ja vanhimpiin lukeutuvista muistomerkeistään, kuten Gizan pyramidista, Karnakin temppelistä, Kuninkaiden laaksosta ja Gizan sfinksistä. Nykyään Egyptiä pidetään yhtenä arabimaailman ja Lähi-idän tärkeimmistä kulttuurin ja politiikan keskuksista. Egypti oli pitkään autoritäärinen, presidenttijohtoinen tasavalta, kunnes valta helmikuussa 2011 siirtyi kansannousun jälkeen toistaiseksi armeijalle ja tammikuun 2012 parlamenttivaaleissa voittajiksi nousivat islamistit.

Ilmasto
Egyptin ilmasto on maailman kuumimpia ja aurinkoisimpia. Aavikko peittää maan kokonaan lukuun ottamatta 80 kilometriä leveää kaistaletta Välimeren rannikolla, jossa sataa talvella. Sielläkin sademäärä jää 100–200 mm vuodessa, mikä ei riitä maanviljelykselle. Muualla Kairon eteläpuolella sataa 20–50 mm vuodessa, ja maan keski- ja eteläosissa menee monin paikoin vuosia sateiden välillä. Kuukausien keskilämpötilat vaihtelevat pohjoisrannikolla noin 14-30°C välillä. Aavikolla saattaa olla kesällä 7°C yöllä ja 40°C päivällä, ja talvella yöllä 0°C ja päivällä 18°C. Etelästä Niilin suistoon puhaltava kuuma khamsin-tuuli voi nostaa keväällä aavikon lämpötilan 38°C:n yli. Välimeri viilentää rannikkokaistaletta. Kairossakin saattaa joskus olla talvella pari astetta yöpakkasta. Lunta saattaa joinain vuosina esiintyä Siinain vuorilla ja pohjoisen kaupungeissa, ja kuuraa keski-Egyptissä asti.

Kulttuuri
Egyptin kulttuurilla on viisituhatvuotinen historia. Muinainen Egypti oli maailman vanhimpien sivilisaatioiden joukossa ja tuhansien vuosien ajan maassa pysyi yllä monimutkainen ja yllättävän vakaa kulttuuri, joka on vaikuttanut myöhempiin sivilisaatioihin Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa. Faaraoiden kauden jälkeen Egypti on itse joutunut ensin hellenismin, sitten kristinuskon ja myöhemmin arabikulttuurin ja islamin vaikutuksen kohteeksi.

Dromedaari
Dromedaari eli yksikyttyräinen kameli (Camelus dromedarius).

Keittiö
Libanonissa, Syyriassa ja Egyptissä, missä arabimaat ulottuvat Välimereen, on ruokakulttuuri monipuolista ja vivahteikasta. Kuten muissakin Välimeren alueen maissa pieniä suolapaloja tarjotaan kaikkialla. Täällä niiden nimi on meze. Pöytään voidaan kattaa satoja erilaisia meze-paloja, jotka ovat ilo silmille ja nautinto makuhermoille. Riisi on perusruokaa ja tarjotaan tavallisesti nimellä pilav. Riisin lisäksi siihen kuuluu öljyä, vihanneksia ja mausteita, ei kuitenkaan lihaa. Pilav-riisi värjätään sahramilla kauniin väriseksi. Liharuoissa käytetään lähes poikkeuksetta lammasta. Sen ohella kananpoika ja muukin siipikarja on suosittua. Egyptiläinen ruoka ei ole kovin mausteista. Jogurtti, pinjan siemenet ja pistaasi ovat tärkeimmät mausteet joita käytetään alku- ja jälkiruoissa. Alueen jälkiruoat ovat hyvin makeita, niitä liotetaan usein siirapissa ja hunajassa.
Monet egyptiläiset pitävät maan epävirallisena kansallisena ruokalajina ful medamesia, muhennettuja härkäpapuja. Egyptiläiset kristityt noudattavat liturgisen kalenterin määräämiä paastoaikoja, jotka käytännössä käsittävät yli kaksi kolmasosaa vuodesta. Heidän ruokavalionsa on pääasiassa vegetaarinen.
Maan islamilaisesta uskonnosta johtuen alkoholia ei ole laajalti saatavilla muualla kuin hotelleissa sekä joissakin ravintoloissa ja baareissa. Yksi egyptiläisen kaupunkielämän piirteistä ovat lukemattomat kahvilat (ahwa), joissa juodaan kahvin ja teen lisäksi muun muassa sitruunamehua, oleskellaan ja poltetaan vesipiippua.

Monipuolista, terveellistä egyptiläistä ruokaa
Monipuolista, terveellistä egyptiläistä ruokaa.

Kokeile seuraavia:

Hummus-bi-tahina eli herne-seesamilevite
Falafel eli papuohukaiset
Khubz arabi eli pita-leipä
Tabouleh eli vehnärouhesalaatti
El-ful eli papu-munapaistos
Fattoush eli vihannessalaatti leivän kera
Sultan ibrahim eli täytetty meriharjus
Sayyadiyah eli mausteinen kala-riisivuoka
Ferakl al-hara eli uunibroileri
Hamuth helou eli lammaspata
Kharouf bi limoun eli sitruunalammas
Muhallabia/ Mahlebieh eli riisivanukas
Ma-moul eli pähkinäpalloset
Balouza-vanukas ja appelsiinikastike



Alkup. 04.07.2016 - 17.09.2017
Reseptihakuun