Pakistanilainen keittiö - Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Pakistanilainen keittiö

Pakistanin lippu

Interaktiivinen Pakistanin kartta

Intia ja Pakistan ovat pinta-alaltaan n. 4 miljoonaa km² ja alueella on lukuisia erilaisia kulttuureita ja uskontoja. Niistä suurimmat ovat hindulaisuus ja islam, jotka vielä jakautuvat eri uskonsuuntiin, sekä sikhiläisyys ja kristinusko. Intiassa asuu yli miljardi asukasta ja uskonnot säätelevät paljon maan ruokakultturia. Jokainen näistä etnisistä ryhmistä on värittänyt alueen ruokailutottumuksia ja keittiötä. Uskonnollisista ja taloudellisista syistä suuri osa intialaisista ei syö lihaa eikä kalaa. Intian keittiö tarjoaa kasvissyöjille runsaasti monipuolisia vaihtoehtoja. Maan ruokakulttuuri on tuhansia vuosia vanha, se on erilaisten mausteiden ja maustesekoitusten paratiisi. Intiassa käytetään runsaasti jogurttia ja kirkastettua voita eli gheetä.

Pakistanin islamilainen tasavalta eli Pakistan on valtio Etelä-Aasiassa. Sen naapurivaltioita ovat idässä Intia, lounaassa Iran, lännessä Afganistan ja koillisessa Kiina. Pakistanin pohjoisosa sijaitsee Himalajan vuoristossa ja rajoittuu etelässä Arabianmereen.

Pakistan on väkiluvultaan maailman kuudenneksi suurin maa. Pakistanissa on maailman toiseksi suurin muslimiväestö. Pakistan syntyi muslimien halutessa islamilaisen valtion Intian niemimaalle ja on sen jälkeen ollut useissa konflikteissa hinduenemmistöisen Intian kanssa.

Pakistanin ilmastoa dominoi Aasian monsuuni-ilmiö. Maassa on kolme vuodenaikaa: kylmä kausi lokakuusta helmikuuhun, kuuma kausi helmikuusta kesäkuuhun ja sadekausi kesäkuusta lokakuuhun.

Intialaisen ja pakistanilaisen ruoanvalmistuksen ytimenä ovat mausteet, jotka jauhetaan jokaista ruokalajia varten aromikkaiksi masala-seoksiksi. Niemimaan uskonnollinen, kulttuurinen ja maantieteellinen monimuotoisuus heijastuu myös ruoassa. Pakistanissa ja Intian pohjoisosissa suositaan liharuokia: curryja, tikkoja ja koftia, jotka nautitaan erilaisten leipien kanssa. Etelässä ruoat ovat enimmäkseen tulisesti maustettuja ja värikkäitä kasvisruokia. Uskonnollisiin tilaisuuksiin ja kulttuuritapahtumiin valmistetaan erikoisruokia, kuten tuoksuvalla sahramilla maustettua juhlavaa biriania tai kookosmakeisia, joita tarjotaan häissä ja muissa juhlissa.

Koska pääosa pakistanilaisista on muslimeita, sianlihaa ei syödä eikä alkoholia juoda, sitävastoin nautitaan naudan-, kanan- ja kalaruoista sekä kasviksista. Paastokuukausi ramadan näkyy ruokakulttuurissa. Perinneruoissa on paljon mausteita ja maustesekoituksia. Yleisiä lisukkeita ovat riisi ja linssit. Vihreää teetä tarjotaan lähes kaikilla aterioilla.

Pakistanilaisia kastikkeita

Pakistanilainen keittiö

Kokeile seuraavia:

Dal eli linssimuhennos
Korianterichutney
Pakistanilainen naan-leipä
Madras-curry
Kuiva peruna-hernecurry
Balti-masalatahna
Balti-kanaa
Makea kasviscurry
Kasvispakorat
Mausteinen lampaanpaisti
Mausteinen tomaatti-hernekeitto
Sahramikana
Katkarapuja kookosmaidossaAlkup. 07.10.2013 - 28.08.2014
Reseptihakuun