Illanistujaiset: Juhlat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Illanistujaiset

Kodikkaissa illanistujaisissa eli ranskaksi aperitif dinatoire voidaan mutkattomasti seurustella ystävien ja tuttavien kanssa. Samanaikaisesti on mahdollista kutsua paljon vieraita, eikä tarjoilulla ole niin suurta merkitystä kuin juhlavasti katetussa pöydässä. Illanistujaisiinkiin voidaan valita jokin teema, joka on avuksi valmisteluissa. Näin vieraatkin tietävät, mitä on odotettavissa.

Ystävien kera vietettävät illanistujaiset ruokineen ja juomineen ovat sitä perinnettä, jonka ei soisi katoavan, ei edes nykyisestä kiireisestä elämästä. Etenkin suomalaisessa kaupunkikulttuurissa, jossa jatkuva vuorovaikutus sukulaisten ja naapureiden kesken on vähentynyt ja osin kadonnutkin, yhteiset illanvietot kohoavat arvossaan.

Kiireiset isännät ostavat ruoan mahdollisimman valmiina. Heidän tehtäväkseen jää panna ruoka tarjolle kauniisti ja vieraanvaraisesti. Jos isäntäväki on sen sijaan innostunut ruoanlaitosta, heidän kannattaa valmistaa useita ja uusiakin ruokalajeja. Ystävät kyllä osaavat arvostaa kokin taitoja ja antavat arvon hänen vaivannäölleen. On tärkeää, että myös isäntäväki voi osallistua keskusteluun ja yhdessäoloon mahdollisimman paljon. Kaikki mahdollinen valmistetaan sen vuoksi etukäteen ennen vieraiden saapumista.

Viime vuosina on tullut yhä tavallisemmaksi, että vieraat haluavat juoda mietoja juomia koko illan. Alkujuomiksi voidaan toki valmistaa cocktail tai tarjota lasillisen katkeroa tai väkevää viiniä. Mutta yhtä hyvin alkujuomaa varten saatetaan varata pullollisen hyvää vuosikertaviiniä, punaista tai valkoista sen mukaan, mitä illallisella tarjotaan. Kivennäisvettä tai jäävettä on oltava tarjolla koko illan.

Maukkaat ruokaehdotukset ja viinivinkit illanistujaisiin


Reseptihakuun