Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Malesialainen keittiö

Malesian lippu

Interaktiivinen Malesian kartta

Malesia on valtio Aasiassa. Sen pääkaupunki on Kuala Lumpur. Malesian väkiluku on noin 28 miljoonaa ja pinta-ala 329 750 neliökilometriä.
Malesia muodostuu kahdesta toisistaan selvästi erillään sijaitsevasta alueesta. Länsi-Malesian muodostaa Malakan niemimaan eteläosa, entinen Malaija, kun taas Itä-Malesiaan kuuluu Borneon saaren pohjoisosa Bruneita lukuun ottamatta.
Malesian suurin väestöryhmä on malaijit, mutta kiinalaisvähemmistö on hallinnut maan taloutta. Malesian pääuskontoja ovat islam, konfutselaisuus, buddhalaisuus, taolaisuus, kristinusko, hindulaisuus, sikhiläisyys ja luonnonuskonnot

Kaakkois-Aasian maiden keittiöt eroavat toisistaan huomattavasti, esim. Filippiineillä on espanjalaisvaikutteisia ruokalajeja ja buddhalaisilla ja muslimeilla omat ruokaa koskevat uskonnolliset määräyksensä. Kaikille yhteinen piirre liittyy ruoan tarjoiluun. Ateriat ovat vapaita rentoutumishetkiä ja eri ruokalajit tuodaan pöytään samanaikaisesti. Käytetään joko syömäpuikkoja tai syödään vasemmalla kädellä. Eri ruokalajien tulisi muodostaa harmoninen kokonaisuus niin maun kuin ainesten rakenteen puolesta, ja raaka-aineiden tulisi olla tuoreita ja maukkaita. Pyrkimys löytää täydelliset raaka-aineet jokaiseen ateriaan on se jokin, joka saa kaakkoisaasialaisen keittiön sykkimään elämää.

Mutta on näiden maiden ruokakulttuureissa muutakin yhteistä kuin ruoan tarjoiluun liittyvää. Ehkä tärkein yhteinen nimittäjä on riisi: riisi on pääruoka, kaikki muu on lisäkettä. Myös munaruokien suosio on yhteistä, samoin kookosmaidon käyttö - maitotaloustuotteita ei sen sijaan käytetä. Ruoka on vähärasvaista ja yleensä vahvasti maustettua.Alkup. 04.02.2012 - 28.06.2012
Reseptihakuun