Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Myanmarin (entisen Burman) keittiö

Myanmarin lippu

Interaktiivinen Myanmarin kartta

Yleistä
Myanmar eli Myanmarin liiton tasavalta (aiemmin Burma) on valtio Kaakkois-Aasiassa. Se on pinta-alaltaan Kaakkois-Aasian suurin maa. Myanmarin rajanaapureita ovat Bangladesh lännessä, Intia luoteessa, Kiina koillisessa, Laos idässä ja Thaimaa kaakossa. Lounaassa maa rajoittuu Bengalinlahteen ja etelässä Andamaanienmereen. Eräät valtiot kuten Yhdysvallat, Kanada ja Yhdistynyt kuningaskunta käyttävät valtiosta edelleen nimeä Burma vastalauseena sotilashallinnon määräämälle nimenmuutokselle. Sotilashallinto antoi ohjeet valtion nimen kirjoittamisesta vuonna 1989. Maan nimi muutettiin samana vuonna ”Myanmarin liitoksi”. Nimestä säädetty laki määritti myös englanninkieliset kirjoitusasut eräille paikkakunnille kuten pääkaupungille, jonka nimeksi määrättiin Rangoonin sijaan Yangon.

Ilmasto
Myanmarissa vallitsee trooppinen monsuuni-ilmasto. Etenkin kesäisin rannikkoseuduilla saadaan hyvin runsaasti sateita. Talvet joulukuusta huhtikuuhun ovat kuivempia, samoin maan sisäosat. Kasvillisuus on rannikkoseuduilla ja eteläosissa sademetsää vaihtuen pohjoisempana monsuunimetsäksi. Trooppiset hirmumyrskyt kulkevat säännöllisesti Myanmarin yli, ja aiheuttavat pahoja tulvia alavilla rannikkoalueilla.

Kulttuuri
Burmalainen kulttuuri on sekoitus Kiinan, Intian ja Thaimaan vuosisataisia vaikutteita, mikä heijastuu niin kieleen, ruokaan kuin musiikkiin. Taide ja kirjallisuus on perinteisesti hakenut vaikutteensa theravadabuddhalaisuudesta, mutta viime vuosikymmeninä etenkin kaupunkiseuduilla kulttuuri on länsimaalaistunut voimakkaasti. Useat myanmarilaisnaiset ja -miehet pitävät yllään longyi-nimistä lannevaatetta.

Ruoka
Riisi on ruokavalion perusta muualla paitsi vuoristoalueilla. Päivän pääateriat ovat aamiainen ja ennen pimeäntuloa syötävä illallinen. Ruokaa syödään yleensä sormin. Tee on yleinen juoma. Alkoholia käytetään maallisissa juhlissa.

Burmalaisessa ruoassa näkyy monien naapurimaiden - erityisesti kahden suurimman eli Kiinan ja Intian - vaikutus.
Kiinasta ovat kotoisin nuudelit ja soijakastike. Burmalaiset curryt puolestaan ovat intialaista alkuperää, vaikkakaan eivät yhtä voimakkaasti maustettuja.
Ruokien maustamiseen käytetään runsaasti valkosipulia, inkivääriä, kurkumaa, chiliä, sipulia ja raputahnaa, ja ne tarjotaan kotitekoisen chutneyn ja pikkelssin kera.

Jokaisella aterialla tarjotaan lisäksi tulikuumaa riisiä, jota toisin kuin muissa Aasian maissa ei höyrytetä vaan keitetään runsaassa vedessä, valutetaan ja haudutetaan sitten kypsäksi kannen alla, kunnes se on pehmeää ja mehevää.

Myanmarin pitkä rantaviiva tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kalastamiseen, ja merenelävät ovatkin olennainen osa Myanmarin keittiötä.
Kansallisruoka moh hin gha on mausteinen kalakeitto, joka tarjotaan nuudeleiden kera. Kaupungeissa voi ostaa valmisaterian katukauppiaalta, joka ammentaa höyryäviä nuudeleita kulhon pohjalle ja kauhoo päälle keittoa (joka sisältää perinteisesti banaaninydintä).

Kokeile seuraavia:

Kalakeittoa ja nuudeleita, moh hin gha
Kalaa banaaninlehdissä
Kuiva kalacurry
Kasvissalaatti Myanmarin tapaan
Porsascurry
Kanaa burmalaisittain
Nuudeli-riisisalaatti
Kahdentoista maun keitto
Naudanliha-peruna-okracurry
KanacurryAlkup. 10.04.2014 - 04.05.2015
Reseptihakuun