Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Sri Lankan (aiemmin Ceylon) keittiö

Sri Lankan lippu

Interaktiivinen Sri Lankan kartta

Yleistä
Sri Lankan demokraattinen sosialistinen tasavalta eli Sri Lanka ("ylevä maa") on saarivaltio Intian valtameressä Intian eteläpuolella, Bengalin lahti koillisessa. Mannarinlahti ja Palkinsalmi erottavat sen Intian niemimaasta. Aatamin silta, maayhteys Intiaan, on nyt pääasiassa veden alla ja vain sarja matalikkoja ja karikkoja on enää pinnan yllä. Saari on etupäässä tasankoa. Eteläosassa on vuoristoa, jonka korkein huippu on 2 524 metriä.
Vuosina 1948 - 1972 Sri Lanka tunnettiin nimellä Ceylon.
Maan 21,5 miljoonasta asukkaasta suurin osa kuuluu buddhalaisiin singaleeseihin tai hindulaisiin tamileihin, joiden väliset jännitteet kiristyivät pitkäksi sisällissodaksi vuosina 1983 - 2009.

Sri Lankan historia ulottuu yli 10 000 vuoden taakse. Saaren alkuperäiskansa veddat saapuivat todennäköisesti Etelä-Intiasta. Nykyään veddoja on noin muutama sata. Singaleesit alkoivat saapua saarelle Luoteis- ja Koillis-Intiasta 500-luvulla e.Kr.
Intian ja Sri Lankan historiallinen yhteys johtuu ennen kaikkea maiden sijainnista. Roomalaiset ja myöhemmin persialaiset, kiinalaiset sekä arabit tiesivät saaren olemassaolon.
Kun eurooppalaiset saapuivat saarelle, Sri Lankan sijainti oli maantieteellisesti tärkeä idänkaupan kannalta. Ensimmäiset saarelle saapuneet eurooppalaiset olivat portugalilaisia, jotka saapuivat sinne vuonna 1505. Portugalilaisten hallinto kesti vuoteen 1658. He alkoivat asuttaa rannikkoa ja perustivat tukikohdan Colomboon. He viljelivät teetä, kanelia, luonnonkumia, sokeria, kahvia ja indigoa. Samalla he käännyttivät saarelaisia kristinuskoon ja portugalin kieli alkoi levitä varsinkin yläluokan keskuudessa.

Ennen portugalilaisten tuloa saarta hallitsi monta kuningasta. Vain Kandyn kuningaskunta säilytti itsenäisyyden. Kuningas Vimala Dharma ymmärsi, että ilman omaa laivastoa hän ei mahtanut portugalilaisille mitään. Hän ja hänen poikansa Rajasinha kääntyivät alankomaalaisten puoleen, jotka pitivät asemaa Kaakkois-Aasiassa, erityisesti Indonesiassa. Alankomaiden ja Rajasinhan välille solmittiin vuonna 1638 sopimus, jonka mukaan Alankomaat sai ostaa Ceylonin kanelia. Seuraavana vuonna alankomaalaiset valtasivat Trincomaleen sataman.

Sri Lankalaiset curryt
Toisin kuin intialaiset curryjauheet, ceylonilaiset curryjauheet - joita käytetään srilankalaisissa mustissa ja ruskeissa curryissa - valmistetaan tummiksi paahdetuista mausteista, jolloin niiden maku ja aromit muuttuvat täysin. Ruoat, joissa on käytetty ceylonilaista curryjauhetta, ovat hyvin voimakkaan värisiä.
Hienonnetut tai jauhetut chilit antavat curryille väriä ja makua, joka saattaa olla polttavan tulinen!
Valkoisissa curryissa käytetään kookosmaitoa, ja ne ovat yleensä melko mietoja.

Kun alankomaalaiset olivat vallanneet rannikon, he tunkeutuivat sisämaahan. Saari jaettiin kahteen osaan: Colomboon ja Galleen sekä Jaffnaan. Jokaista aluetta hallitsi Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian kuvernööri.

Trincomaleen suojaisa satama houkutti myös brittejä, jotka olivat menettämäisillään Madrasin sataman ranskalaisille. Alankomaat oli Ranskan puolella Yhdysvaltojen itsenäisyyssodassa ja tuki liittolaistaan kieltämällä briteiltä Trincomaleen sataman käytön. Britit ottivat sen haltuunsa voimatoimin vuonna 1796 ja jatkoivat hollantilaisten karkottamista koko saarelta. Britit ottivat saaren haltuunsa virallisesti vuonna 1802 Amiensin sopimuksella. Britit tekivät sopimuksen Kandyn kuningaskunnan kanssa vuonna 1815, jolloin alueelle taattiin itsehallinto, mutta se liitettiin Britannian alusmaihin vuonna 1818.

Britit eivät puuttuneet singaleesien kulttuuriin ja poistivat orjuuden saarelta. Kun britit alkoivat viljellä aluetta, viljely perustui suuriin plantaasiviljelmiin. Kahvin tuotannon huippukausi oli vuonna 1870, mutta Ceylonin tee syrjäytti sen myöhemmin.

Sri Lanka on kuuluisa Ceylonin teestä ja kanelista. Vuonna 2012 maatalous muodosti 11,1 prosenttia bruttokansantuotteesta ja työllisti 31,8 prosenttia työvoimasta.

Ilmasto
Sri Lankan ilmasto on trooppinen – koillismonsuuni kestää joulukuusta maaliskuuhun ja kaakkoismonsuuni kesäkuusta lokakuuhun. Rannikon alavilla mailla on kuumaa ympäri vuoden, mutta merituuli vilvoittaa iltapäivän tukalimpia hetkiä. Maan sisäosissa on korkeuden takia viileämpää ja ilmasto on miellyttävämpi. Sateita saadaan lähes kaikkialla kohtuullisesti koko vuoden. Lounaisrinteillä on sateisinta ja siellä sataa eniten huhtikuusta kesäkuuhun sekä syyskuusta marraskuuhun. Koillispuoli saaresta on vähäsateisinta ja kuivinta siellä on helmikuun sekä syyskuun välisenä aikana.
Maantieteellisestä sijainnistaan johtuen Sri Lanka oli altis vuoden 2004 tapaninpäivän luonnononnettomuudelle, jossa saaren etelä- ja itärannat kärsivät pahoin tsunamin aiheuttamista hyökyaalloista. Sri Lankassa tsunamissa kuoli yli 35 000 ihmistä ja loukkaantui yli 10 000 ihmistä. Lähes puoli miljoonaa joutui lähtemään kodeistaan pakolaisleireihin ympäri saarta. Tsunami tuhosi myös noin 70 prosenttia kalastusaluksista ja 50 000 kotia.

Kulttuuri
Sri Lankan molemmilla kansallisilla kielillä on pitkät suullisen ja kirjallisen tarinankerronnan perinteet. Jo 400-luvulla kirjoitettiin muistiin historiallisia ja uskonnollisia kertomuksia sekä tamiliksi että singaleesiksi. Sri Lankan elävimpiä taidemuotoja ovat esittävät taiteet, etenkin tanssi ja rummutus.
Sri Lankassa naisten usein käyttämä vaate on sari. Miehet pukeutuvat usein sarongiin.

Ruoka
Koostaan huolimatta tällä pienellä, kauniilla saarella on hämmästyttävän monipuolinen ruokakulttuuri. Kauppiaat ja valloittajat ovat jättäneet omat gastronomiset jälkensä, mutta myös alkuperäisten srilankalaisten ruokalajien määrä on valtava. Useimmissa saaren talouksissa ateria koostuu riisistä, yhdestä tai kahdesta currysta, keitosta, kasviksista ja erilaisista samboleista. Suosittu aamiaisruoka on rapeat kookos- ja riisijauho-ohukaiset.

Saaren perinneruokaa on suuri annos riisiä, jonka kanssa voi olla tarjolla jopa kaksitoista pientä lisuketta: lihaa, kalaa, munaa valmistettuna mausteiden ja usein kookosmaidon kanssa. Tällainen ateria syödään usein lounasaikaan. Aamulla ja illalla voidaan syödä riisin sijasta nuudeleita tai pannukakkuja. Tyypilliseen ruokailurytmiin kuuluu useita välipaloja, kuten hedelmiä tai makeaa teetä.

Srilankalaisessa ruoassa heijastuvat ruoanvalmistusmenetelmät ja maut, jotka ovat peräisin saarta aiemmin hallinneista tai sen kanssa kauppaa käyneistä maista. Portugalilaisilta, jotka hallitsivat 1500- ja 1600-luvuilla, on saatu monet juhlissa tarjottavat makeat jälkiruoat.
Paistetut lihapyörykät, frikadellit, ovat peräisin saarta 1600- ja 1700-luvuilla hallinneilta hollantilaisilta.

Kokeile seuraavia:

Tamarindikalaa
Lammasta palmusokerikastikkeessa
Jogurtti-mintturaita
Frikadellit
Kanamunakas kookoskastikkeessa
Valkoinen kasviscurry
Haudutettua naudanlihaa kookoskastikkeessa
Ohukaisia ja munakoisosambolia
Cashewpähkinäcurry
Mausteisia mereneläviä
Kalaa ja kookoshiutaleita
Srilankalaiset linssitAlkup. 13.03.2015 -
Reseptihakuun