Sienet: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas
Pakastaminen
Kuivaaminen
Suolaaminen
Etikkaliemeen säilöminen
Hapansienet
Umpioidut sienet
Toteuttamiskelpoisia käyttövihjeitä

Sienet

Erinomaisuutta edullisesti

Metsäsienten poimimisvaivan palkaksi saadun saaliin arvo on ainakin kolmitahoinen:

Virallinen kauppasieniluettelo

Asianmukainen poiminta helpottaa sienten käsittelyä kotona

Ota mukaasi sienimetsään laakea, ilmava, n. 20 - 25 cm korkea kori. Sanko on liian korkea keruuastiaksi, sillä siinä alimmat sienet litistyvät päälle tulevien painosta. Muovikassiin sieniä ei saisi milloinkaan mättää (paitsi hätätapauksessa!), sillä tiiviissä pussissa saalis muhjaantuu ja lämmetessään voi pilaantua käyttökelvottomaksi.

Varaa mukaasi myös "sutipäinen" sieniveitsi. Tai esim. juuresveitsi, jonka teräosa on n. 10 cm pitkä, ohut ja terävä. Ota sen oheen jäykkäharjaksinen pullasivellin, jolla roskien sutiminen sienistä käy kätevästi.

Jos viitsit kuljettaa sienikirjan ja myrkkysienioppaan mukanasi, varustaudu ajanmukaisilla eli viime vuosina ilmestyneillä. Vanhoissa voi olla hengenvaarallisia syötävyystietoja.

Laittaudu sieniretkille mieluiten vain kuivan sään aikaan. Sateen vetistämät sienet liimautuvat toisiinsa, rikkoontuvat helposti ja niiden kosteudesta johtuvat värinmuutokset voivat tuottaa tunnistusvaikeuksia.

Älä kerää sieniä kaupunkien puistoista, saastuttavien tehtaiden läheisyydestä, vesakkomyrkytetyiltä alueilta tai maanteiden varsilta. Kulje vähintään 100 - 150 m:n päähän maantiestä ja poimi sieniä vasta tämän suojavyöhykkeen takaa.

Irrota sieni maasta kokonaisena, kiertäen. Haista, mutta Varoitus älä maista sientä! Pahanhajuiset kannattaa samantien hylätä ja tunnistusta varten mukaan otettavat oudot yksilöt on viisainta panna visusti erilleen, omaan paperipussiinsa.

Poimi vain hyväkuntoisia ja mieluiten nuoria sieniä. Sudi roskat ja neulaset sekä multa pois. Halkaise sieni tarvittaessa ja poista toukkien vioittamat osat. Leikkaa pois vain jalan multainen tyvi, jalka kokonaan vain, jos se on säikeinen tai sitkeä (esim. mesisieni, kuusilahokka). Nylje pintakelmu ainoastaan voitatista ja limanuljaskasta, etteivät ne limota korissa olevia kuivia sieniä. Älä kuitenkaan parturoi haaparouskua, vaikka se usein onkin limainen. Puhdista pintakelmu veitsellä kaaputtaen. Älä poista terveitä helttoja, pillejä tai piikkejä. Pyri sijoittamaan sienet lajeittain omiin osastoihinsa koriin (lokeroi se esim. ohuilla pahvipaloilla tai paperipusseilla). Tai pane ainakin kiehautuksen/ keittämisen vaativat rouskut (halutessa myös härmämalikan voi kiehauttaa) ja muut, sellaisenaan edelleen käsiteltävät sienet erilleen. Suojaa korissa oleva, perkaamasi saalis esim. liinalla, etteivät puista putoilevat lehdet ja neulaset uusiuta jo kertaalleen tehtyä puhdistusta.

Valmista sienet ruoaksi tai säilö ne välittömästi retkeltä palattuasi.

Varoitus Älä missään vaiheessa poimi syötäväksi tai säilöttäväksi tuntemattomia sieniä!

Sienisaaliin säilöminen

Asianmukaisesti poimittuja, sellaisenaan käytettäviä sieniä ei pidä vesikäsitellä (huuhtoa tai hiehautella turhan takia), sillä vettyminen alentaa laatua tarpeettomasti. Vain seuraavat sienet vaativat erikoiskäsittelyn:

Reseptihakuun