Ruokaterveiset Karibialta - karibialainen keittiö - Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Ruokaterveiset Karibialta

Jamaikan lippu

Interaktiivinen Karibian kartta

Karibialaisen keittiön perusaineksiin kuuluvat monenmoiset eksoottiset hedelmät, mangot, ananakset, melonit, limetit, kärsimyshedelmät sekä kookos- ja cashew-pähkinät. Näitä ei nautita ainoastaan sellaisenaan vaan myös lämpimien ruokien lisukkeina.

Karibian saarilla rakastetaan etelämaalaiseen tapaan voimakkaasti maustettuja ruokia. Vahvat pikantit kastikkeet muodostavat jännittävän vastakohdan makeille etelän hedelmille ja terästävät myös suosittuja kana- ja porsaspaisteja. Myös kalat ja äyriäiset kuuluvat olennaisesti Karibian eksoottiseen keittiöön.

Karibialaisen illallisen edellytys on silmää hivelevä värikylläisyys. Vaikutelma syntyy parhaiten silloin, kun tarjoilupöytä upeine hedelmävateineen katetaan suurelle vierasjoukolle. Ruokalajeja ei silti tarvitse olla kovin monia. Yleensä riittää yksi tai kaksi salaattia, kylmä kalaruoka, lämmin liharuoka sekä erilaiset hedelmähöystöt. Etelän hedelmistä rakennettu jälkiruokamalja kruunaa pöydän; tällöin matka hyvin varustettuun elintarvikepuotiin on paikallaan. Hedelmien lisäksi karibialaiset nauttivat juhlaillallisella mielellään myös hyvän jälkiruoan.

Karibian alueella tavallisen kansan ruokaa ovat padat, joissa on tomaatteja, chilipaprikoita, vihreitä banaaneja ja kassavaa, taroa tai jamssia sekä maissia. Nämä ruoat ovat orjien mukanaan tuomia ja tunnetaan usein edelleen länsiafrikkalaisilla nimillään. Orjien mukana tulivat myös monet Afrikan kasvit, ennen muuta okra ja leipäpuu.

Karibialaiset ottavat ruokahalun kiihottajaksi mielellään lasillisen vahvaa cocktailia - Hemingwayn lempijuoma daiquiri lienee näistä tunnetuimpia - mutta juovat aterialla yleensä vain jäävettä, jääteetä tai mietoa olutta. Karibialaisten herkkujen kera sopii tarjottavaksi myös kylmä roseeviini.

Kokeile seuraavia:

Karibialainen rapupata
Merianturasalaatti
Kingston townin porsaanpaisti
Salsa katkarapu (eli katkarapuvartaat salsakastikkeen kera)
Maissikakkuset
Banaanit Antillien tapaan
Leche Asada
Brezzer
Kuuma BrezzerAlkup. 22.08.2008
Reseptihakuun