Cocktailin alkuperä: Arkisto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Cocktailin alkuperä

Sanan cocktail alkuperästä ei olla yksimielisiä, ja useimmat sanakirjat yksinkertaisesti ilmoittavatkin siitä "alkuperä tuntematon".
Ensimmäisen kerran cocktailjuomasta puhuttiin painetussa tekstissä Balance and Columbian Repository -nimisessä julkaisussa, joka ilmestyi maaliskuun 13. päivänä vuonna 1806 Hudsonissa New Yorkissa. Sen toimittaja määritteli "Cock tailin virkistäväksi juomaksi, joka valmistetaan eri alkoholeista, sokerista, vedestä ja katkeroista".

Kahden viime vuosisadan aikana on kertynyt tusina tarinaa, jotka yrittävät selittää termin alkuperää. Useimmat niistä viittaavat kukkopoikiin tai kauniisiin naisiin, joiden nimi voisi olla cocktailin nimi.
Uskottavampia selityksiä ovat seuraavat:

  1. Coquetier on ranskaa ja tarkoittaa munakuppia. New Orleansissa asuva ranskalainen kuulemma tarjoili sellaisesta juomasekoituksia vierailleen. Vähitellen ihmiset rupesivat pyytämään juomia nimellä coquetiers, ja nimi muuntui cocktailiksi.
  2. Vanha ranskalainen ohje sisälsi viinisekoituksia, joita kutsuttiin nimellä coquetel. Ohjeen toi Amerikkaan ehkä kenraali Lafayette vuonna 1777.
  3. Kerrotaan, että eräs Betsy Flanagan Virginiasta tarjoili komealle sotilalle juomasekoituksen, jossa koreilivat kukon pyrstön kaikki värit. Sotilas antoi juomalle nimen "cock-tail" eli suomeksi kukon pyrstö.
  4. Vuonna 1769 termi "cock-tailed" esiintyi hevoskilpailujen yhteydessä, ja sitä käytettiin hevosesta, joka ei ollut puhdasrotuinen. Silloin oli tapana lyhentää sellaisen hevosen häntäjouhia, jolloin häntä muistutti kukkopojan pyrstöä. Hevosen sekarotuisuudesta on lyhyt matka siihen, että "cock-tailed" pian ulotettiin tarkoittamaan mitä tahansa, mikä sisälsi sekoitettuja nesteitä.
  5. Vuosisatoja vanha ilmaisu "cocked tail" kuvaa hevosta tai ihmistä, joka on iloisella tuulella. Tästä luonnollisesti seuraa, että juoma, jonka havaittiin kohottavan ihmisten mielialaa, sai nimen cocktail.

Mikä siis on cocktail?

Cocktailit olivat aluksi pieni ryhmä ohjeita edellä mainitun vuoden 1806 mallin mukaan. 1880-luvulla cocktail alkoi kehittyä omaksi lajinimekseen, jota käytettiin yhä laajenevasta juomasekoitusten ryhmästä.

Termin varsinainen ydin on mitä todennäköisimmin kaksisanainen ilmaisu. Edellä luetelluista selityksistä kaksi viimeistä ovat ainoat uskottavat, jä näistä numero 5 on suosittu, koska vain se kuten alkuperäinenkin määritelmä painottaa sanaa "virkistävä".

Miltä cocktail näyttää?

Cocktailin vetovoima on suurimmillaan silloin, kun juoma on valmiina tarjoilulasissa. Vieraan tulisi odottaa cocktailia mieluummin kuin cocktailin vierasta. Kaikkein tärkeintä on, miltä cocktail näyttää. Cocktail on pieni taideteos, jonka tulisi ilahduttaa silmää yhtä paljon kuin makuhermojakin.

Aseta valmis cocktail vierastasi varten lautasliinan päälle.

Rakenna omat cocktailisi...

04.05.2008 - 05.09.2008