Lasillinen ennen ruokaa: Ruokaa ja viiniä: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Ruokaa ja viiniä

Lasillinen ennen ruokaa

Latinan sana aperire tarkoittaa avaamista. Kulttuuripiireissä aperitiivi on välttämätön ateriaa edeltävä ruokahalun herättäjä. Seurassa se on oivallinen jäänmurtaja.

Juhlien aloittaminen aperitiivilla on hyvä ja mukava perinne. Sillä on sekä sosiaalinen että gastronominen tehtävä, eikä ole samantekevää, mitä laseihin kaataa. Pieni lasillinen ennen ruokaa on samalla kertaa hyvää, rentouttavaa ja varsinkin mukavaa. Lisäksi se terästää ruokahalua, jos tarjottuun juomaan kiinnittää vähän huomiota.

Jotta makusilmut saisivat vähän kiihoketta ennen suurta ateriaa, juomassa on oltava raikkautta. Liian makea juoma vaikuttaa päinvastaisesti.

Gastronomisesti katsoen on väärin aloittaa vahvalla juomalla, mutta ei niin paljon, ettei nautiskelija voisi rikkoa sääntöä kun siltä tuntuu, vaikkapa dry martinilla tai gintonicilla.

Sen sijaan makeita juomia on syytä välttää, koska niistä jää kitalakeen kerros, joka estää gastronomisia hienouksia pääsemästä makusilmuihin.

Jos aperitiivi tarjotaan ilman oheispureskeltavaa, se ei saa olla liian hapokas. Se ei tunnu hyvältä tyhjään mahaan. Jos tarjolla on pikkusuolaisia, hapokkuus tuntuu paljon miellyttävämmältä.

Vaikka ei voikaan väittää, että olisi väärin aloittaa cocktaililla tai pitkällä juomalla, makeita versioita on syytä välttää. Hyviä aperitiivejä ovat sherry, kuohuviini tai valkoviini.

Tai vaihtoehtoisesti Kir, eli valkoviiniä, johon on lisätty kaksi senttiä Crème de Cassista eli mustaherukkalikööriä. Jos valkoviinin sijasta käytetään kuohuviiniä, juoman nimi on Kir Royal.

Hyviä aperitiiveja

Hyviä alkuruokakumppaneita

Kuohuviini ja kaviaari.
Kuiva sherry ja tapas.
Valkoviini ja suolakeksit.
Roséviini ja kanapeet.

Valkoviini: Täydellinen aperitiivi on raikas ja hedelmäinen viini, jota ei ole varastoitu tammitynnyrissä, jossa on kohtuullisesti alkoholia eikä jäännösmakeutta. Ranskalaisista sopivia ovat chablis tai petit chablis, ja Sylvaner- tai Riesling-rypäleistä tehdyt viinit.

Jos haluat italialaista, soave ja bianco di custoza ovat hyviä valintoja. Portugalilainen vinho verde ja espanjalainen rías baixas sopivat myös hyvin, samoin varsin vähän alkoholia sisältävät itävaltalainen Riesling tai Grüner Veltliner sekä saksalainen kuiva tai hienovaraisesti makeutta sisältävä Riesling. Uuden maailman viineistä sopivia ovat Sauvignon Blanc-viinit.

Roséviini: Kuivat roséet ovat erinomaisia, mutta varo kaupallisia puolimakeita versioita.

Kuohuviini: Kuiva kuohuviini on täydellinen ruokahalun virittäjä. Valinnanvaraa riittää, mutta meidän suosituksiamme ovat Cremant de Bourgogne ja Pohjois-Italian kuohuviinit mieluummin kuin espanjalainen cava, josta tahtoo aika usein puuttua hyvälle kuohuviinille ominainen hedelmäisyys. Jos päätyy aitoon samppanjaan, eniten iloa tarjoaa jokin blanc de blancs eli vain vaaleista rypäleistä valmistettu tai tyylikkäitä eikä turhan voimakkaita viinejä valmistavan tuottajan samppanja.

Sherry: Jos ohitetaan makeat versiot, sherry on aina hyvä aperitiivi. Parhaita ovat fino ja manzanilla, sillä niissä on vähemmän alkoholia kuin amontilladossa ja olorosossa. Ne ovat aina kuivia.

Portviini: Moni aloittaa makealla portviinillä (varsinkin Ranskassa), mutta se on huono valinta, koska makeutta ja alkoholia on liikaa, jotta se täyttäisi täydellisen aperitiivin vaatimukset.

Vermutti: Useimmat vermutit ovat liian makeita, mutta yksi poikkeus on Noilly Prat.

Kir: Kir tai Kir Royal ovat täydellisiä, ellei halua aloittaa täysin kuivalla viinillä.

Aperitiivit
Reseptihakuun