Sveitsiläisessä keittiössä on selviä vaikutteita niin ranskalaisesta ja saksalaisesta kuin italialaisestakin keittiöstä. Tyypillisiksi sveitsiläisiksi ruoiksi voi nimetä ainakin juustofonduen, racletten, sveitsiläisen juustotortun (käsekuchen) ja sveitsinleikkeen (schweizerschnitzel). Kaikissa mainituissa ohjeissa on juustoa, vakuuttamassa Sveitsin mainetta "juustojen maana".
Pieni tulisija pöydän päällä, ihmiset sen ympärillä kypsentämässä itselleen suupaloja, herkullisia tuoksuja, lämmintä tunnelmaa... voiko hauskempaa yhdessäolon tapaa keksiä?
Meillä tunnetaan jo varsin hyvin sveitsiläinen juustofondue ja burgundilainen lihafondue, jossa lihapalat kypsennetään kuumassa öljyssä kuten myös liha- tai kalaliemessä kypsennettävät fondueruoat. Vesipohjaista kypsennyslientä on helpompi käyttää kuin öljyä: se ei roisku eikä käryä. Suupalat pysyvät yleensä mehevinä, mutta eivät saa pintaansa samaa herkullista rapeaa kuorta kuin öljyssä kypsennettäessä.
Sveitsiläistä alkuperää on juustoruoka raclette, jossa paksuhkoja juustoviipaleita sulatetaan pienissä annospannuissa perunan ja etikkasäilykkeiden kera nautittaviksi. Kätevin kypsentämisväline on erityinen raclettepannu, jossa kaikki annokset kypsyvät yhtä aikaa, mutta tavallinen tulisija käy sekin, olkoonkin, että vieraat joutuvat kenties odottamaan tovin omaa annospalaansa.
Sveitsissä rösti - eräänlainen perunapaistos - tarjotaan aina salaatin kanssa. Rösti tehdään joko keitetyistä tai raaoista perunoista ja joko juustoraasteella tai jollakin muulla makua antavalla aineksella höystettynä.
Sveitsinleike
Fonduekastikkeita
Sveitsin 23 kantonista kahdeksassatoista viljellään viiniä.
Sveitsiläiset viinit ovat yleensä kuivia. Makeissa ja puolimakeissa viineissä täytyy olla merkintä "légèrment doux" tai "avec sucre résiduel".
Valais'n ja Vaud'n viinialueet Rhônejoen ja Genevejärven ympärillä tuottavat maan kuuluisimmat viinit. Valais'n täyteläisten, kuivien Fendant-valkoviinien keskus on Sionin kaupunki ja sen länsipuolella olevat kylät. Sveitsin paras punaviini Dôle tulee myös Valais'sta.
Fendant-viinejä vastaavat Vaud'n aluella Dorin valkoviinit.
Neuchâtelin alue Juravuoriston suojissa tuottaa mm. helmeileviä chasselas-viinejä. Tessin (italiankielisen Sveitsin) paras punaviini on Merlot-rypäleistä tehty VITI (= Vini ticinesi).