Rippijuhla: Juhlat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Rippijuhla

Rippijuhla, kuten ristiäisetkin, jakautuu kahteen osaan:
kirkolliseen ja kodin juhlaan.
Mukaan kutsutaan rippipappi, kummit, sukulaiset ja lapsen sekä vanhempienkin ystävät. Etenkin pappi on kutsuttava hyvissä ajoin. Kutsu, josta tulee selvitä kirkko, tilaisuuden päivämäärä, kellonaika sekä kotijuhlan aika, voidaan esittää suullisesti tai lähettää kirjallisesti.

Ripille päässyt ottaa vieraat vastaan yhdessä vanhempiensa kanssa. Ellei onnittelulahjoja ja -kukkia ole annettu kirkossa, nyt on niiden vuoro. Lahjat sijoitetaan lahjapöydälle kaikkien nähtäväksi.

Rippijuhlien tarjoilu voi olla kahvipöytä herkkuineen tai oikea ateria. Jos konfirmaatio tapahtuu aamupäivällä ja kirkosta tullaan suoraan kotiin puolenpäivän tienoilla, on vierailla varmaan jo nälkä, joten suolaiset tarjottavat houkuttavat enemmän kuin pelkkä kahvi ja makeat leivonnaiset.

Koska oma perhe saapuu kirkosta kotiin lähes yhtä aikaa vieraiden kanssa, tarjoilu kannattaa suunnitella siten, että kaikki voidaan valmistella mahdollisimman pitkälle etukäteen. Pöytä on katettu edellisenä päivänä valmiiksi ja siihen tuodaan kylmiä kaloja, salaatteja, juustoja ja leipää, jos on päädytty buffetti-tarjoiluun.

Hyvä ja käytännöllinen ratkaisu on myös lohinyytit tai lohi- tai lihapasteijat salaatin kera tai huolella maustettu ja haudutettu lihapata riisin tai perunoiden ja salaatin kanssa. Jälkiruoaksi riittää muhkea täytekakku kahvin kera.

Seitsemää sorttia makeita leivonnaisia ei kaivata tukevan aterian jälkeen, mutta kauralastut, lusikkaleivät tai jotkin muut rippilapsen lempileivonnaiset täydentävät hyvin tarjoilua. Kauralastut ja toscapullat voi leipoa jo hyvissä ajoin etukäteen, pullat pakastetaan ja kauralastut säilytetään tiiviissä astiassa. Pullat ovat vastaleivotun tuntuisia, kun niitä lämmittää muutaman minuutin uunissa tai mikrossa ennen tarjoamista. Muut leivonnaiset ja ruoat tehdään edellisenä päivänä, hovijälkiruoka kootaan tarjoiluastiaan juuri ennen tarjolle tuontia.

Rippijuhlissa ei ole ollut tapana tarjota alkoholia, mutta tämäkin sääntö on joustava ja perhe voi itse luoda oman käytäntönsä. Kun kaikki vieraat ovat koolla ja odotellaan pöydän antimien ääreen siirtymistä, voi ainakin kesäaikana olla paikallaan tarjota lasillinen tuoremehua, simaa, jääteetä tai muuta raikasta alkoholitonta juomaa. Samalla onnitellaan rippilasta ja vanhemmat tai kummit voivat pitää pienen puheen nuorelle.

Istumapöydässä kunniapaikalle istuu ripille päässyt nuori. Seuraavaksi arvokkaimmat paikat kuuluvat papille, kummeille ja isovanhemmille.

Kaiken kaikkiaan tarjoilussa ja järjestelyissä otetaan huomioon päivänsankarin mielipiteet ja mieltymykset. Aikuisuuden kynnyksellä olevalla nuorella on oikeus saada mielipiteensä kuuluville ainakin oman juhlansa järjestelyissä.

Rippijuhlamenyy
Juhlat
Reseptihakuun