Hirvenliha on hyvää ja vähärasvaista: Arkisto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Hirvenliha on hyvää ja vähärasvaista.

Nyt kun hirvenmetsästys on päässyt hyvään vauhtiin tarkastellaanpa hiukan hirvenlihaa keittiön näkökulmasta. Hirvi on kookkain riistaeläimemme, uros painaa n. 250 - 600 kiloa, naaras 240 - 450 kiloa. Hirven teuraspaino on n. 55 % elopainosta eli nahka, pää, sorkat ja sisälmykset vähentävät elopainosta lähes puolet. Hirvenliha on tummaa, karkeasyistä ja rasvatonta. Hirvenlihassa on varsin mieto riistanmaku. Hirvenliha on naudanlihaa rasvattomampaa ja sisältää valkuais- ja kivennäisaineita ja joitakin vitamiineja hiukan enemmän kuin naudanliha.

Ruhon käsittely
Taitamattomuus ja hätäily hirvenruhon käsittelyssä ja paloittelussa saattavat helposti pilata hyvänkin saaliin. Pahimmat virheet tapahtuvat yleensä paloitteluvaiheessa. Tuoreeltaan, ruhoa riippumatta, liian pieniksi ja väärin paloitelluiksi osiksi silputtuna lopputuloksena on vain sekalaista keitettäväksi sopivaa lihaa.
Tappotantereella hirvestä lasketaan veri, joka kannattaa ottaa talteen. Sen jälkeen hirvi suolistetaan. Nylkemistä varten ruho tulisi kuljettaa katettuun tilaan, jossa ruhoa piäisi riiputtaa vähintään 3 vuorokautta ja mielellään viikko ilman lämpötilan mukaan. Yleensä hirven metsästysaikaan eli loka - joulukuussa vallitsee juuri tarkoitukseen suotuisa viileys eli + 1 - + 7 astetta. Hirvi paloitellaan samalla tavalla kuin nauta. Hirven turpaa ja kieltä pidetään suurina herkkuina, joten ne kannattaa ottaa talteen. Sen sijaan hirvieläinten maksaa ei nykyään suositeta käytettäväksi ravinnoksi sen suuren kadmiumpitoisuuden vuoksi.

Hirvenlihan raakakypsennys
Hirven ruhon parhaimmat palat, fileet, paistit ja luuton lapa kannattaa raakakypsyttää vielä paloina. Edellä mainitut ruhonosat kypsennetään paistamalla tai grillaamalla, jolloin lopputuloksen kannalta on tärkeää, että liha on mureaa. Raakakypsennettävien lihapalojen tulee olla mahdollisimman ehjiä, puhtaita ja verettömiä. Pakkaa luuttomat lihapalat elintarvikemuovipusseihin, poista ilma pusseista mahdollisimman tarkkaan esim. imemällä ja sulje pussit. Säilytä lihoja viileässä n. + 2 asteessa viikon verran. Jos raakakypsytettävää lihaa on runsaasti, pakkaa lihapalat puhtaaseen, kiehuvalla vedellä huuhdeltuun muovisankoon mahdollisimman tiiviisti. Peitä lihat hyvin muovilla. Nosta päälle paino ja sulje sanko kannella. Säilytä n. + 2 asteessa viikko.

Hirvenlihan pakastus ja käyttö
Pakasta lihapalat raakakypsytyksen jälkeen. Älä pakasta lihaa 3 kiloa suurempina paloina, koska kookkaan palan jäätyminen on liian hidasta. Keittoon, patoihin ja yleensä hauduttamalla valmistettaviin ruokiin tarkoitettuja ruhonosia ei kannata raakakypsyttää. Pakasta tällainen liha kertakäyttöannoksina tai valmiina ruokina. Sulata pakastettu liha aina hitaasti jääkaapissa. Keitä suurista luista ja luisista lihapaloista liemi tai keitto ja pakasta se. Kauppa ei enää saa ottaa tarkastamatonta hirvenlihaa jauhettavaksi, joten jauhelihan valmistamiseen on varauduttava kotikonstein. Hirvenlihan joukkoon kannattaa jauhaa n. 1/3 sianlihaa miedontamaan makua ja antamaan jauhelihalle mehevyyttä. Käytä hirvenlihaa ruoanvalmistuksessa samaan tapaan kuin naudanlihaa. Älä kuitenkaan turhaan peitä lihan riistanmakua, vaan korosta mieluummin. Paistettava ja grillattava hirvenliha kannattaa marinoida öljypohjaisessa mausteliemessä.

Metsästysaikaan, jos onni suosii, metsästäjän taloudessa on runsaasti ainesta hirvikeittoon.
Lisää hirvenlihasta valmistettavia herkkuruokia:

Hirvipata
Hirvenlihakääryleet
Marinoitu hirvenpaisti
Riistapyörykät

08.10.2006 - 17.12.2006
Reseptihakuun