Vietnamilainen keittiö - Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Vietnamilainen keittiö - aromaattinen eri ainesten ja makujen sinfonia

Vietnamin lippu

Interaktiivinen Vietnamin kartta

Vietnam on pitkä ja kapea maa, joka on ikään kuin puristuneena lännessä Laosin ja Kambodzan, idässä Etelä-Kiinanmeren ja pohjoisessa mahtavan Kiinan väliin.
Vuosisatojen saatossa Kiinan vaikutus on ollut huomattava, mutta ruoan ja kaikkien muiden arkiseen elämään liittyvien yksityiskohtien osalta maalla on omat perinteensä ja tyystin oma keittiönsä.

Vietnamilainen ruoka on omintakeinen yhdistelmä erilaisia hienostuneita makuja, jotka on poimittu useista eri keittiöistä. Makujen kirjo syntyy kiinalaisesta, thaimaalaisesta, indonesialaisesta ja intialaisesta keittiöstä, joihin on taidokkaasti yhdistetty myös kolonialismin ajoilta peräisin oleva ranskalainen keittiö.
Tuloksena on hyvin aromaattinen eri ainesten ja makujen sinfonia.

Vietnamilainen keittiö on saanut vaikutteita kaikista naapurimaistaan, erityisesti Kiinasta. Vietnamissa ruoka ei ole yhtä tulisesti chilillä maustettua kuin Thaimaassa. Sen sijaan siellä käytetään maukkaita dippikastikkeita ja niitä voi käyttää paljon tai vähän makumieltymyksistä riippuen. Pöytään katetaan aina kalakastiketta, nuoc mam, josta on useimmiten valmistettu dippikastike, nuoc cham. Pidä aina ruokakaapissa valmiina rapeaksi paistettua salottisipulia. Voit paahtaa sipulit nopeasti kuivalla pannulla joko itse ruokaan käytettäväksi tai koristeeksi. Useimmilla ei ole erityistä riisinkeittokattilaa, mutta riisin voi keittää muutoinkin monin eri tavoin ja monenlaisista riisilajikkeista.

Öljy
Kaakkois-Aasiassa käytetään yleensä maapähkinäöljyä, sillä siellä pähkinänviljely on laajamuotoista. Voit käyttää myös erilaisia kasviöljyjä, mutta ei kuitenkaan oliiviöljyä, joka on liian voimakkaanmakuista. Kun olet uppopaistanut ruoan öljyssä, anna öljyn jäähtyä ja siivilöi se sen jälkeen tiheän siivilän tai sideharsokankaan läpi takaisin pulloon. Siivilöimääsi öljyä voit käyttää erilaisten itämaisten ruokien valmistukseen.

Hoi Anin kauppahalli on täynnä mausteita ja yrttejä
Hoi Anin kauppahalli on täynnä mausteita ja yrttejä.

Keitot
Ruokailijat eivät juo aterian aikana mitään, eivät edes vettä, joten keitto korvaa nesteen. Ruoansulatusta edistävänä juomana on tavallisesti mukillinen vihreää teetä.

Rapu-vihanneskrassikeitto
Kaalikäärylekeitto

Alkuruoat
Alkuruoat eivät kuulu vietnamilaiseen elämäntyyliin. Maukkaita pikkupaloja on tarjolla pitkin päivää miltei jokaisessa kadunkulmassa. Niitä pysähdytään nauttimaan joko nälkään tai muuten vain niiden ilmassa leijuvan vastustamattoman herkullisen tuoksun houkuttamana. Vietnamilaisissa kodeissa näitä pikkupaloja tarjotaan yleensä vain osana hienompaa illallista. Ruoat sopivat kuitenkin mainiosti uudentyyppisiksi kutsuvierasruoiksi, piknikille, grillijuhliin tai vain maukkaiksi yöpaloiksi.

Vietnamilaiset kevätrullat katkaravuilla
Vietnamilaiset kesäkääryleet
Rapu-bataattikakkuset
Rapukääröt
Vietnamilaiset nyytit
Vietnamilaiset satay-vartaat

Riisi- ja nuudeliruoat
Riisi on vietnamilaisen keittiön peruspilari ja sitä tarjotaan joka aterialla, vaikka tarjolla olisi nuudeleitakin. Poikkeuksena kuitenkin lukuisat nuudelikeitot.
Nuudelikeitot höystetään erilaisilla mausteilla, kasviksilla, muutamalla liha- tai kanapalalla tai rapu- tai kalapyöryköillä, jotka annostellaan riisinuudelipedille, päälle kaadetaan maukasta lientä ja koko komeus koristellaan tuoreilla yrteillä, paahdetulla pähkinärouheella ja rapeaksi paahdetulla salottisipulilla. Näin syntyy erinomainen aamiainen, mainio kevyt lounas tai myöhäisillan pikkuruoka.
Vietnamissa nuudelikeittoja on tarjolla kaikkialla.

Kana-nuudelikeitto
Liha-nuudelikeitto
Nuudeleita saigonilaiseen tapaan

Kasvikset ja salaatit
Vietnamissa syödään runsaasti kasviksia ja salaatteja. Salaatinlehtiä on tarjolla useimpien ruokalajien kanssa. Voit kääriä erilaisia herkkupaloja muutaman tuoreen yrtinoksan kanssa somaksi salaatinlehtipaketiksi, kastaa sen dippikastikkeeseen ja pistää suuhusi. Vietnamissa eri kasviksia on saatavana kauden mukaan aivan samoin kuten kaikkialla muuallakin ja niitä viljellään runsaasti etenkin Da Latin alueella, jossa ilmasto on suotuisin sekä trooppisten että lauhkean vyöhykkeen kasvisten viljelyyn.

Haudutettuja munakoisoja ja jauhelihaa
Suikaloitu porkkanapikkelssi
Pikapaistetut vihannekset

Hoi Anin kauppahalli on ruokafriikin paratiisi
Hoi Anin kauppahalli on ruokafriikin paratiisi.

Siipikarja ja riista
Vietnamilaiset kanat ja ankat ovat yleensä sitkeämpiä, kovempia ja maukkaampia kuin mihin me olemme tottuneet. Ne kuljeskelevat ympäriinsä kaiken päivää ruokaa etsien. Siipikarja ja muukin liha on melko kallista keskiverto vietnamilaisen lompakolle ja siksi lihan määrä eri ruokalajeissa on länsimaihin verrattuna hyvin pieni. Keski- ja Pohjois-Vietnamin ylängöillä on kuitenkin runsaasti riistaa, joten jos hyvin käy, aterialla saattaa olla fasaania, viiräisiä tai riekkoja.

Currykana
Saigonilainen grillattu kana
Grillattu limettikana
Kanaa appelsiini-hunajakastikkeessa
Fasaania viisimausteella ryyditettynä
Ankkaa fondyypadassa

Liharuoat
Vietnamissa kasvatetaan runsaasti sikoja ja sianlihaa syödäänkin siellä paljon. Useimpiin vietnamilaisiin ruokiin liha - enimmäkseen sikaa - jauhetaan hyvin hienoksi. Mutta vietnamilaiset syövät sianlihaa myös kyljyksinä, kylkipaloina, hitaasti haudutettuina muhennoksina sekä herkullisina pateina, jotka muistuttavat melko paljon länsimaisia pateita. Liha on yleensä juhlaruokaa. Suurin osa naudanlihan tapaan tarjotusta lihasta on todellisuudessa vesipuhvelin lihaa ja joskus myös riistaa. Lihaa arvostetaan niin suuresti, että sitä tarjotaan erityisessä perinteisessä banketissa nimeltään "Seitsemänlaista lihaa", johon valmistetaan seitsemän täysin erilaista liharuokaa. Kuten muissakin banketeissa tai virallisilla illallisilla nämä ruoat tarjotaan peräkkäin, ja jokainen ruokalaji korostaa ja täydentää seuraavan makua.

Vietnamilaista naudanlihaa ja paprikaa
Hanoilaista grillattua possua
Vietnamilaiset grillatut lihavartaat
Vietnamilainen tartarpihvi
Limetti-inkiväärikastike
Vietnamilainen lihamuhennos

Kala- ja äyriäisruoat
Vietnamissa on lukuisia jokia ja virtoja, sivujokia sekä jokien suistoalueita ja lisäksi Etelä-Kiinanmeri tarjoaa meren antimia. Tarjolla on runsaasti niin makean kuin suolaisen veden kaloja ja äyriäisiä. Kalaa myös kuivataan, mikä onkin mainio säilöntätapa, sillä tavallisilla ihmisillä ei ole jääkaappia ja sähkön saantikin saattaa olla epävarmaa. Moni käyttöinen ja maukas kalakastike nuoc mam, antaa tuhansille hapatetuille pikkukaloille lisämakua ja lisää myös niiden ravintoarvoa. Vietnamissa on ollut myös aivan lähimenneisyydessä aikoja, jolloin kokonaiset perheet säilyivät hengissä pienellä kalakastikkeella maustetulla riisiannoksella, joka höystettiin muutamalla villinä kasvavalla kasvilla.

Hedelmämyyjät ovat tuttu näky Vietnamissa
Hedelmämyyjät ovat tuttu näky Vietnamissa.
Varo maksamasta liikaa!
Illalla joen varressa maistuu grilliruoka
Illalla joen varressa maistuu grilliruoka.

Paistettua kalaa Hanoin tapaan
Uppopaistettu merilahna
Rapeaksi paistettu kala
Äyriäisiä mausteisessa tomaattikastikkeessa
Höyrytetyt simpukat
Rapuja karamellikastikkeessa
Äyriäiscurry

Jälkiruoat ja juomat
Vietnamissa jälkiruokia ei nautita samaan tapaan kuin länsimaissa. Aterian päätteeksi saatetaan syödä korkeintaan lajitelma tuoreita eksoottisia hedelmiä. Makeita pikkupaloja on saatavilla kadunvarsikojuissa pitkin päivää ja siksi lasten ja makeannäläisten aikuisten on vaikea vastustaa tarjolla olevia friteerattuja banaaneja ja bataattifrittejä. Erityistilanteissa, buddhistien juhlissa ja muissa juhlatilaisuuksissa, tarjotaan usein makeita kakkuja, pikkupaloja ja muita herkkuja, kuten makealla paputahnalla täytettyjä gluteeniriisipalloja. Juomiksi sopivat raikas limettijuoma ja erittäin vahva kahvi maidon kera.

Banaaneja karamellikastikkeessa
Riisiä ja hedelmäsosetta
Kookosvanukas
Vietnamilainen kahvi
Limettijuoma



Alkup. 04.12.2008 - 24.03.2009
Reseptihakuun