Englanti - five O'clock tea - englantilainen keittiö - Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Englanti - five O'clock tea

Englannin lippu

Interaktiivinen Englannin kartta

Vaikkei englantilainen keittiö kuulukaan kiitetyimpiin ( toiset jopa väittävät, ettei mitään englantilaista keittiötä edes ole ja että Englannissa ainoa hyvä ateria on aamiainen! ), ovat tietyt, sukupolvesta toiseen siirtyneet ruokalajit aina olleet kunniaksi maan keittotaidolle.

Eturivin esimerkeiksi sopivat lammaspaisti minttuhyytelön kera ja paahtopaisti yorkshire-vanukkaineen sekä useat etu- ja jälkiruokapiirakat.

Englantilaiseen aamiaiseen kuuluu paitsi munia, pekonia ja paahtoleipää, usein myös makkaroita, savusilliä ja jopa munuaiset.

Englantilaisilla on kaksi juomaa ylitse muiden: tee ja olut. Teenjuonti yleistyi 1600-luvulla ja sai suorastaan rituaalisen merkityksen - a nice cup of tee helpottaa niin kostean ilmaston aiheuttamia kolotuksia kuin sydänsurujakin. Kuuluisaksi kaikkialla maailmassa on tullut brittien teeateria, "kello viiden tee" - aitoenglantilainen seurusteluhetki joka on helposti toteutettavissa tarjoamalla teen kera esim. kaksoisleipiä (sandwiches) kolmioiksi leikattuina, sconeseja hillon tai marmeladin kanssa, hedelmäkakkua ja keksejä. Englantilaiset panevat teehensä mielellään maitoa: maito kaadetaan kuppiin ensin ja sitten vasta tee. Ne jotka eivät välitä maidosta, puristavat teekuppiinsa hiukan sitruunaa.
Brittien toista suosikkijuomaa olutta on useita laatuja ja satoja merkkejä. Pubin tiskillä täytyy tietää ainakin, haluaako lageria vai bitteriä .
Yllättävää kyllä, Brittein saarilla viljellään myös viiniä, tosin aika pieniä määriä.

Paitsi näitä kansainvälisestikin hyväksyttyjä herkkuja, englantilaisilla on monia kansallisia ruokia, joita ei hyvällä tahdollakaan voi nimittää herkuiksi. Esim. steak and kidney pie on hyvin tyypillinen englantilainen ruoka ja edelleenkin lähes joka pubin ruokalistalla. Tai fish and chips , paistettua turskaa ja perunoita. Sitä saa ostaa kadulla syötäväksi niin kuin meillä nakkeja. Ennen vanhaan se kuului kääriä sanomalehtipaperiin.

Scotch Broth

...I do hope God saves the King...

Kokeile myös:

Paimentolaispiirakka (Sherpherd's pie)
Scotch Broth eli lammaskeitto
Pikantit lampaanmunuaiset
Fruit cake
Pappilan hätävara englantilaisittainAlkup. 01.05.2007 - 20.05.2007
Reseptihakuun