50-vuotisjuhlat: Juhlat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

50-vuotisjuhlat

Kun perheessä täytetään pyöreitä vuosia.

Syntymäpäivät, erityisesti tasavuosijuhlat, ovat kutsujen arvoisia. Pyöreitä vuosia aletaan virallisesti juhlia 50 vuoden iässä, ensin kymmenen vuoden välein ja 70 vuotta täytettyä joka viides vuosi. Sata vuotta täyttänyt juhlii komeasti joka vuosi, mikäli kunto antaa myöten.

50-vuotispäivä on elämän virstapylväs, jota on totuttu juhlimaan tavallista laajemmin. Silloin tulevat niin tutut kuin sukulaisetkin sankoin joukoin onnittelemaan. Vieraisilla piipahtavat sekä työtoverit ja esimiehet että niiden yhteisöjen edustajat, joiden jäsen juhlittu on. Päivänsankaria tervehditään onnittelupuhein, joihin tämä lyhyesti vastaa. Monet juhlivat myöhempiäkin kymmeniä, joskin useilla on tapana ainakin vanhemmiten olla merkkipäiväänsä paossa matkoilla.

Syntymäpäiville ei kutsuta, varsinkaan, jos siitä lehdessä ilmoitetaan. Salassa juhlaansa viettävä voi halutessaan myös kieltää tiedon julkistamisen. Juhlan kunniaksi tarjottavalle lounaalle, päivälliselle tai illalliselle postitetaan kuitenkin kutsukortit.

Mikäli vieraita oletetaan saapuvan kovin runsaasti, on tarpeen laatia vastaanottoaikataulu. Tätä varten tulee onnittelijoiden etukäteen tiedustella, milloin on sopivin aika tulla.

Koti on laitettava juhlakuntoon jo edellisenä päivänä. Samoin katetaan pöytä valmiiksi, sillä ensimmäiset onnittelijat voivat tulla jo varhaisina aamutunteina.

Keittiöön tulee varata reilusti laskutilaa, riittävästi tarjottimia ja niille valmiiksi puhtaita kahvikuppeja sekä laseja. Lisäksi tarvitaan paljon nukkaamattomia pyyheliinoja, tarjoiluliinoja ja käsipyyhkeitä.

Osa kaapeista on syytä tyhjentää juhlapäivänä tarvittaville astioille ja ruoille. Samoin tehdään tilaa jääkaappiin kylmille juomille, täyte- ja voileipäkakuille sekä voileiville tai pasteijoille.

Kuinka paljon tarjottavaa tarvitaan?

Onnittelijoiden määrää on etukäteen vaikea tietää tarkalleen. Summittaisen arvion mukaan varataan mieluummin liikaa kuin liian vähän. Juhla- tai pitopalvelusta valmista tarjottavaa tilaava selviytyy ilmoittamalla vieraiden määrän. Kotona kestejä laittavan on arvioitava menekki itse. Silloin on pakastin oiva apuväline, sillä sinne voi varastoida tarjottavaa reilumminkin.

Mitä enemmän vieraita arvellaan tulevan, sitä vähemmän yleensä tarjottavaa tarvitaan henkeä kohti. Monet onnittelijat ovat varsin kiireisiä, eivätkä ehdi tarjoilusta edes paljon nauttia. Tarjottavien lajien määrä vaikuttaa luonnollisesti myös niiden menekkiin.

Syntymäpäivien juhlatarjoilun kokoaa kukin persoonallisten mieltymystensä ja paikallisen perinteen mukaisesti. Niinpä karjalaisesta kahvipöydästä puuttuvat tuskin koskaan piirakat, kun taas Kainuussa voit varautua herkuttelemaan paikkakunnan parhaalla leipäjuustolla.

Tavanomaisin aloitus tarjoilulle on onnittelumalja. Päälle tarjotaan kahvia makeine ja suolaisine syötävineen. Teen ystäviä ei tule myöskään unohtaa!
Joku varaa eri juomat suolaisten suupalojen kyytipojaksi. Joskus se on sahti, mutta tavallisimmin kotikalja ja kivennäisvesi. Toinen tarjoaa boolia pitempään viipyville.

Yhä useammalla on nykyisin myös kaukaa onnittelemaan tulevia omaisia ja ystäviä. Heidän kanssaan nautittavan ilta-aterian katat parhaiten "puhvetiksi" keittiön pöytään.

50-vuotisjuhlamenyy
Juhlat
Reseptihakuun