Vinkkejä grillaukseen: Grilliruoat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Vinkkejä grillaukseen

Elämä on parhaimmillaan, kun voi kokoontua lauhkeana kesäiltana grillin ympärille yhdessä ystävien kanssa.
Kiire on poissa.
Kypsyvän ruoan tuoksut tuovat veden kielelle. On aika nauttia kaikilla aisteilla ja koko sydämellä!

Marinointi ja maustaminen
Marinointi antaa makua, mehukkuutta ja mureutta grillattaville ruoka-aineille. Lihaa voi marinoida useita päiviäkin, näin siitä tulee entistäkin maukkaampaa. Marinadin tavallisimpia ainesosia ovat öljy, viini, viinietikka, sitruuna, soija, jogurtti, sinappi-, tomaatti- ja chilikastike sekä erilaiset mausteet. Ota grillattavat ruoka-aineet huoneenlämpöön viimeistään tuntia ennen grillausta.

Grillauslämpö
Grillaus tapahtuu useimmiten korkeassa lämpötilassa. Jos käytät kaasugrilliä, anna sen olla päällä jonkin aikaa ennen grillausta. Hiiligrilli vaatii runsaasti hiiliä: aloita grillaaminen vasta, kun hiilet hehkuvat kunnolla ja hiillosta peittää ohut tuhkakerros. Neljän ruokailijan grilliaterian kypsennykseen tarvitaan vähintään 1/2 kg hiiliä.

Vinkkejä grillaukseen

Usein grillattavat ruoka-aineet ovat valmiiksi marinoituja, jolloin ruoan pinnalla on runsaasti nestettä. Tällöin on erityisen tärkeää, että grilli on kuuma ( ei liekkkiä ), muutoin saattaa käydä niin, että ruoka ei grillaannu, vaan kiehuu omassa liemessään. Ritilän korkeutta säätelemällä estät ruoan palamisen. Pieni vesisuihkepullo on hyvä pitää grillin vieressä mahdollisten liekkien sammuttamiseksi.

Grillausaika
Lämpötilan lisäksi tärkeää on oikea grillausaika. Koska grillejä on lähes yhtä monenlaisia kuin kokkaajiakin, on vaikea antaa täsmällisiä grillausaikoja. Ohessa kuitenkin muutama vihje:

Lisukkeita grillatulle lihalle ja kalalle:

Provencelaisia vihanneksia
Raikas perunasalaatti valkosipulikastikkeella
Béarnaisevoi
Uunitomaatit parsan ja vuohenjuuston kera
Waldorf Astoria salaatti

Nautinnollisia grillaushetkiä!

Reseptihakuun