Tofu: Juustot: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Tofu

Marinoitu tofu
Tofun saa marinoitua nopeasti, kun sen paistaa mausteöljyssä. Perinteinen marinadi vaatii yön yli imeytymistä.

Tofu saattaa tottumattoman suussa maistua jopa kumimaiselta. Tofua on uskallettava maustaa reippaasti. Sen kanssa sopivat itämaiset mausteet: wasabitahna, inkivääri, curry, soijakastike, seesaminsiemenet ja valkosipuli.
Jos maustaminen ja marinointi tuntuvat hankalilta, kannattaa kokeilla valmiiksi maustettuja tofuja.

Tofu, jota kutsutaan myös nimellä soijajuusto, on soijamaidosta juoksettamalla tehty ruoka-aine. Se sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä.
Tofun valmistaminen muistuttaa tekniikaltaan juuston valmistamista, mutta käyttö ja maku ovat erilaiset. Kiinteää, kuutioitua tofua käytetäänkin enemmän kanan tapaan, mutta pehmeää tofua voi käyttää esimerkiksi kakuissa. Tofu sellaisenaan on hyvin mauton, mutta se imee itseensä tehokkaasti makuja mausteliemistä ja kastikkeista.
Ravintoarvot ovat hyvän lihan tai kanan kaltaisia, mutta tofu ei sisällä lainkaan kolesterolia ja ainoastaan 8 % rasvaa, josta jopa 84 % on hyvälaatuisia tyydyttymättömiä kasvis-rasvahappoja.

Helpoin tapa käyttää tofua on murentaa tai paloitella sitä sellaisenaan kastikkeisiin, patoihin, vuokiin tai salaatteihin. Maustamattomana tofu on neutraalin makuista ja yksi sen vahvuuksista on erinomainen maunimemiskyky. Siksi se soveltuukin monenlaiseen ruoanlaittoon.
Tofua käytetään myös maidottoman jäätelön raaka-aineena.

Mausteöljy on tofugurun salaisuus
Tofu kaipaa seurakseen maukkaan marinadin. Käytä aluksi valmiita reseptejä ja päästä sen jälkeen mielikuvituksesi valloilleen.

Huokoinen tofu imee itseensä parhaiten nestemäiset mausteseokset, joten kuivat mausteet kannattaa sekoittaa esim. öljyyn. Tofun paistaminen öljyssä korvaa perinteisen marinoinnin. Paistamalla mausteita, kuten kurkumaa, paprikajauhetta, chilijauhetta, currya, korianteria kuumassa öljyssä ennen tofun lisäämistä, mausteista vapautuu huomattavasti enemmän aromeja.

Näin paistat tofua mausteöljyllä
Kaada pannulle ruokaöljyä niin, että pannun pohja peittyy ja kuumenna. Lisää 1/2 - 3 tl haluamiasi mausteita. Sekoita öljy- ja mausteseosta, jotta muodostuu tasainen seos.

Lisää viipaloitu, kuutioitu tai murskattu tofu pannulle, kun öljy alkaa kiehua ja sekoita tai kääntele tofua huolellisesti, jotta mausteöljy tarttuu joka paikkaan. Lisää soijakastiketta maun mukaan. Paista kuumalla pannulla kauniin ruskeaksi, mutta varo polttamasta annosta. Jos haluat vielä enemmän makua, voit ruskistamisen jälkeen jatkaa paistamista miedommalla lämmöllä. Muista sekoitella.

Tofu on valmis nautittavaksi sellaisenaan lisättäväksi patoihin, kastikkeisiin, salaatteihin. Voit lisätä tofun sekaan myös sipulia, vihanneksia ja valmistaa esim. wokin. Jos käytät yrttejä, lisää ne vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Parhaan tuloksen saat, kun viipaloit tai kuutioit tofun pienemmiksi paloiksi ja annat marinadikastikkeen imeytyä yön yli jääkaapissa. Tofupalaset kannattaa laitta joko tiiviiseen rasiaan tai muovipussiin. Kun kääntelet pussia välillä, niin mausteseos imeytyy tasaisemmin.

Reseptihakuun