Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas: Arkisto: Tänä syksynä saadaan heikko sienisato

Tänä syksynä saadaan heikko sienisato.

Tai ehkä pikemminkin olematon sienisato, koska on ollut rutikuiva kesä. Tosin vielä ei ole liian myöhäistä sienille, etenkin rouskuille, jos sataisi runsaasti vettä seuraavien viikkojen ajan. Tämä olisi tietenkin sienestäjän mielestä toivottavaa koska, paitsi että syksyisessä metsässä liikkuminen on terveellistä ja sienten poimiminen mukavaa, niin metsäsienten poimimisvaivan palkaksi saadun saaliin arvo on ainakin kolmitahoinen:

Mitä ruokia sienistä ?

Sienten valmistaminen ruoaksi on yksinkertaista ja helppoa. Sienet kypsyvät nopeasti kuten kala. Ne eivät kaipaa voimakasta maustamista, koska ovat jo itsessään maukkaita ja aromaattisia. Sienet sopivat hyvin niin lihan kuin kalan kanssa käytettäviksi, mutta aivan yhtä hyvin itsenäiseksi pääruokalajiksi.

Sanalla sanoen sienet ovat erittäin monipuolisia ja ruokakulttuuriamme rikastuttavia. Meidän on vain opittava tekemään niistä muutakin ruokaa kuin sianlihakastiketta matkivaa suolasienistä valmistettua rouskukastiketta, mikä ei suinkaan makunsa perusteella yllä sieniruokien kärkisijoille. Erittäin suosittu sieniruoka on tuoreena paistetut sienet. Se onkin erinomainen perusruoka. Myös eri lajeista tehty sekasienipaistos voi olla hyvin maittava. Eri tavoilla maustettuna ja erilaisten muiden ruoka-aineiden kanssa valmistettuna vaihtelun mahdollisuus on loputon. Esimerkiksi sipuli tai keräkaali sopivat erityisen hyvin sienten kanssa paistettavaksi. Jos lihapulliin sekoitetaan paistettuja sieniä puolet lihan määrästä, paranee lihapullien maku selvästi. Niitä ovat kehuneet maukkaiksi monet "sienivihaajatkin", jos vain eivät ole saaneet tietää että lihapullissa on sieniä! Sama pätee jauhelihamakaronilaatikkoon. Ruokatottumuksissaan ihmiset yleensä ovat hyvin konservatiivisia, joten uusien ruokien opetteleminen vie aikansa ja vaatii myös ruoan valmistajalta ymmärtämystä ja pitkämielisyyttä. Miehet ja lapset yleensä ovat paljon ennakkoluuloisempia kuin naiset.

Alla muutamia kokeilunarvoisia sieniruokareseptejä:

Paistetut sienet
Sienillä täytetyt paprikat
Sienipiirakka
Jauheliha-sienikastike
Suppilovahverokeitto
Kantarellipyttipannu
Kinkku-herkkusienipizza
Sienipata
Herkkusieniä ranskalaisittain

Alkup. 02.09.2006 - 05.11.2006
Reseptihakuun