Kasvisruoka

Luonnonmukainen ravinto on puhdasta, myrkytöntä ja mahdollisimman käisttelemätöntä kasvisruokaa. Se on vähärasvaista ja siinä on paljon kuituja. Kasvisruoka ei saisi sisältää tavallista sokeria, keittosuolaa eikä niin väkeviä mausteita, että kasvisten oma, luonnollinen maku peittyy. Kasvisruoan tärkeä perusta onkin raakaravinto täydennettynä kuoriperunoilla, puuroiksi ja leiväksi valmistetulla viljalla ja maitovalmisteilla. Usein lisukkeina käytetään myös tuoreita ituja.

Kasvissyöjän ruoka on yksinkertaista ja mahdollisimman vähän laitettua. Ruoanvalmistuksessa pyritään käyttämään tuoreita raaka-aineita. Talvella ja muulloinkin, kun tuoreita vihanneksia ei ole helposti saatavilla tai ne ovat kohtuuttoman kalliita, voidaan ruoanvalmistuksessa käyttää myös säilykkeitä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kasvisruoan on aina oltava monipuolista ja joka ateriaan pitää sisällyttää tuoresalaatteja, raasteita, marjoja tai hedelmiä.

Idättäminen

Etenkin tuorekasvisruokavalioon kuuluvat olennaisesti idut. Idättäminen on yksinkertainen ja halpa tapa saada talvisaikaankin tuoreita salaattiaineksia. Idättämiseen tarvitaan ainoastaan leveäsuinen lasitölkki, sideharsoa ja kumirengas sekä idätettävät pavut tai siemenet. Jo parin päivän päästä ilmestyvät ensimmäiset idut.

Tee näin:

Mungpapujen idättäminen on helppoa. Mungpavut kasvavat itäessään nelinkertaisiksi tilavuudeltaan. Huuhtele mungpavut 2 - 3 kertaa päivässä idättämisen aikana. Idut ovat syötäviksi kelpaavia 2 - 5 päivän kuluttua 4 - 5 cm:n pituisina.

Sarviapilan eli pukinsarven siemenet ovat curryn eräs ainesosa. Sarviapilan iduissa on erikoinen, miellyttävä maku. Siemenistä kehittyy kahdeksankertainen määrä ituja. Huuhdo sarviapilan idut päivittäin pariin kolmeen kertaan. Idut ovat syötäviä 3 - 5 päivän kuluttua n. 3 cm:n pituisina. Idut kelpaavat syötäviksi vielä 6 cm:n pituisinakin, mutta silloin niiden maku on kuitenkin muuttunut hieman karvaaksi.

Lue lisää ...

09.01.2008 - 04.05.2008