Indonesiasta riisiä tuhansin tavoin - indonesialainen keittiö - Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Indonesia on Kaakkois-Aasian suurin valtio ja samalla maailman suurin saaristo. Se muodostuu noin 18 000 saaresta, joista noin 6 000 on asuttuja. Jaavalla elää noin puolet 240 miljoonasta indonesialaisesta.

Indonesiasta riisiä tuhansin tavoin

Indonesian lippu

Interaktiivinen Indonesian kartta

Indonesialaisella keittiöllä on kaksi eri suuntausta, jotka ovat saaneet vaikutteita kiinalaisesta, intialaisesta ja hollantilaisesta keittiöstä. Jaavalla on esim. vallalla maalaistyylinen, kotivalmisteisiin keskittyvä keittiö, kun taas kauppaa käyvillä saarilla käytetään ulkomaisia mausteita ja kiinalaisia sekä intialaisia ruoanvalmistusmenetelmiä. Kotiruoat vaativat paljon esityöskentelyä ja vielä kesken aterian on noustava friteeraamaan, paistamaan ja tekemään muita viime hetken toimenpiteitä. Indonesiassa, kuten Kaukoidän maissa yleensä, ruoan koristeluun ja kauniiseen esillepanoon kiinnitetään erityisen tarkkaa huomiota.

Perusruokana on riisi kuten idän keittiöissä yleensä. Riisiä tarjotaan kaikkien ruokien, yhtä hyvin lihan, kanan, kalan tai äyriäisten lisukkeena, useimmiten se maustetaan kirpeillä kastikkeilla.

Kiinalaisten tavoin indonesialaiset nauttivat ruokansa puikoilla. Vanha viisaus onkin, että ruokailuvälineiden ominaismaku vaikuttaa ratkaisevasti makuelämykseen, eikä oma tapakulttuurimme tässä suhteessa varmastikaan ole paras mahdollinen.

Ruokalajien lukumäärä määräytyy myös Indonesiassa ruokailijoiden luvun mukaan. Yleensä kuitenkin tarjotaan vähintään kaksi tai kolme pääruokaa. Annokset ovat tosin pieniä. Ruokajuomaksi sopii parhaiten mieto olut tai kevyt rosee.

Terveydeksi: Selamat!

Kokeile seuraavia:

Nasi Uduk-kookosriisi
Mausteiset munat
Paistettu kala Indonesialaisittain
Friteerattu kananpoika
Kirpeät katkaravut
Nasi goreng
Indonesialainen nasi goreng
Hapanimelät lihapullat
Naudanfileetä inkiväärikastikkeessa
TomaattisambalAlkup. 24.11.2007 - 08.01.2008
Reseptihakuun