Cocktailkutsut: Juhlat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Cocktailkutsut

Cocktailkutsut tai kokkarit, ovat viimeisten vuosikymmenten aikana kotiutuneet suomalaiseenkin elämäntapaan. Silti ne sopivat edelleen parhaiten virallisenpuoleisiin tilaisuuksiin, liikeyritysten ja järjestöjen juhliin, suuriin syntymäpäivä- tai häävastaanottoihin, vaativathan perinteiset cocktailkutsut paljon tilaa ja henkilökuntaa sekä runsaan juomavalikoiman.

Ihmiset seurustelevat vapaamuotoisissa ryhmissä, siemailevat juomiaan ja suhtautuvat usein varsin hajamielisesti tarjottavaan ruokaan. Silti suolapaloja on oltava tarjolla, sillä juomat sellaisenaan saattavat aiheuttaa monissa "heikotuksen tunnetta."

Mutta mikä estää järjestämästä kotona pieniä cocktailkutsuja vaikkapa yhteisen konsertti-, teatteri- tai ravintolaillan avaukseksi. Puolen tunnin tai tunnin mittainen seurusteluhetki nostattaa usein tiiviin, iloisen tunnelman ja luo oivallisen pohjan yhteiselle illalle.
(tässä ei nyt tarkoiteta mitään "pohjien ottamista" ennen ulosmenoa!)

Vaikka et sytyttäisikään tulta grilliin, vieraat kuitenkin odottavat, että tarjoilet vihanneksia ja dippikastikkeita, kanapeita ja/ tai pikku pasteijoita eli tavallisia cocktailpaloja.

Cocktailkutsut

On selvää, että jos edessä on ravintolaillallinen, pikkupaloista tehdään kevyitä, jos puolestaan vaikkapa teatteri- esitys tai elokuvailta, tarjottavaa saa olla runsaammin. Tarjolla voi olla paria, kolmea erilaista suolaista ja makeaa suupalaa. Niitä varataan 8 - 10 kappaletta henkeä kohden. Cocktailpalapöytään katetaan vain lautasliinat ja pienet lautaset, sillä suupalat syödään sormin tai tikuista. Tarjolla voi olla esim. pikkupasteijoita tai -piiraita, liha- tai kalapullia, oliiveja, erilaisia suolakeksejä ja -tikkuja, suolapähkinöitä, perunalastuja ja juustopaloja.

Jäätä tarvitaan paljon. Karkeana ohjeena voidaan pitää, että kuumana kesäiltana neljä ihmistä kuluttaa 3 kiloa jäätä, mikä voidaan ostaa tai valmistaa hyvissä ajoin etukäteen.
Kylmä olut tekee kauppansa nopeammin kuin mikään muu, joten varaa sitä runsaasti jääkaappiin.

Monien ohjeiden cocktaileja voidaan valmistaa suuria määriä valmiiksi ennen vieraiden tuloa, mutta ei sellaisia, joihin tulee kermaa tai munia, koska näissä aineet ehtivät odottaessa erottua toisistaan tai jähmettyä. Juomiin, jotka on sekoitettu ennen vieraiden tuloa, jää lisätään vasta kun ne viedään tarjolle.

Aamun ja keskipäivän cocktailkutsuilla tarjoillaan juomia, joissa on vähän alkoholia. Samppanja ja hedelmämehut ovat ihanteellisia. Tarjoa esim. Buck's Fizz!

Koska cocktailkutsuilla yleensä seisotaan, istumatilasta ei varsinaisesti tarvitse huolehtia. Sen sijaan vaatepuista, naulakkotilasta tai muusta vaatteensäilytysmahdollisuudesta on tehtävä suunnitelma hyvissä ajoin, ettei esim. talvisää synnytä ulkovaatteiden mylläkkää eteiseen tai kodin muihin tiloihin.

Pientä purtavaa eli cocktailpaloja
Reseptihakuun