Cocktailkutsut kotona - näin onnistut: Juomat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Juomasekoituksien käyttö

Juomasekoituksien tekeminen ei ole mikään uusi keksintö. Aiemmin alkoholijuomien ollessa heikkolaatuisia, niihin lisättiin muita aineita maun peittämiseksi tai miedontamiseksi. Nykyisin alkoholijuomat ovat laadultaan korkeatasoisia, eikä niissä ole makuvirheitä, joita täytyisi peitellä muilla aineilla.

Juomasekoituksia valmistetaan kuitenkin innokkaasti ja selitys siihen on varsin yksinkertainen - sekoittelemalla juomia on mahdollisuus kokeilla melkeinpä rajattomasti uusia makuja. Pyrkimyksenä on tietysti saada mahdollisimman herkullisenmakuinen ja -näköinen lopputulos.

Juomasekoitukset ovat ennen kaikkea seurajuomia eikä niiden nauttiminen ole sidottu mihinkään määrättyyn aikaan eikä tilaisuuteen. Kahvitarjoilun voi esim. kesällä korvata raikkaalla juomasekoituksella. Eikä sen suinkaan tarvitse olla alkoholipitoinen.

Amerikkalaiset järjestävät mielellään cocktailkutsuja ja sieltä tapa on levinnyt muuallekin. Cocktailkutsuilla ei niiden nimestä huolimatta ole nykyisin tapana nauttia varsinaisia cocktaileja. Pääosan juomavalikoimasta muodostavat erilaiset grogijuomat ja väkevät viinit. Lisäksi tarjoillaan pieniä suolaisia paloja esim. suolatikkuja, perunalastuja, suolamanteleita, oliiveja ja cocktailvoileipiä.

Juomasekoituksia voidaan nauttia myös ennen ateriaa aperitiiveina. Sellaisiksi valitaan kuivia ja kuivahkoja drinkkejä. Joskus voi myös jälkiruoan asemesta tarjota juomasekoituksen. Tähän tarkoitukseen sopivat makeat, esim. likööriä, kahvia, kermaa tai munia sisältävät drinkit kuten Irish Coffee tai Angel's Dream sekä väkeviä viinejä ja hedelmiä sisältävät juomat kuten cobblerit. Näitä makeita juomia voi tietysti tarjota myös seurajuomina.

Näin onnistut

Kokeile kutakin lasia nähdäksesi, kuinka paljon alkoholia siihen mahtuu.
Täytä lasi jäämurskalla, jäärouheella ja kokonaisilla jääpaloilla ja mittaa, kuinka paljon lasiin mahtuu vettä kussakin tapauksessa. Tästä voit päätellä, kuinka paljon nestettä käytät, kun valmistat yhden cocktailin sitä varten tarkoitettuun lasiin, olipa lasi sitten vain jäähdytetty tai täynnä jäätä.

Jos sekoitat teelusikallisen munanvalkuaista muiden aineiden joukkoon, muuten kirkkaasta juomasta tulee pehmeän samea ja pinnalta kevyen vaalea. Kuitenkaan munan makua ei tunne.

Vältä käyttämästä korkealaatuista skottilaista mallasviskiä, ellei ohje sitä edellytä. Sekoitettu viski on aivan sopiva vaihtoehto cocktaileihin.

Sekoita aina halvemmat aineet ensin (esim. appelsiinimehu), niin ettet menetä kallista alkoholia nesteen läikkymiseen tai muun erehdyksen vuoksi.

Älä milloinkaan ravista kuplivia juomia. Virvoitusjuomat, soodavesi, kolajuomat, hedelmämehut ja tonic water pitäisi säilyttää jääkaapissa siihen asti, kun ne lisätään cocktailiin.

Kun olet ravistanut kermaa sisältävän cocktailin, pese ravistin tavallista huolellisemmin ja käytä pesuainetta ja pyyhettä, ettei kerma jää ravistimen sisäpintaan. Näin seuraavaksi ravistettava cocktail ei mene piloille.

Kaikkien aineiden pitäisi olla ensiluokkaisia. Tämä koskee erityisesti hedelmiä (paloitellan juuri ennen tarjoilua) ja hedelmämehuja (puristetaan juuri ennen tarjoilua).

Sitruunamehu pitäisi siivilöidä, jotta siemenet saadaan pois. Joskus tarvitaan erityisen hienoa siivilää, tavallisimmin silloin kun mehu lisätään muutoin läpinäkyvään cocktailiin.

Käytä vain korkealuokkaisia tuotteita - miksi pilaisit hyvän kokonaisuuden jollakin halvalla yksityiskohdalla!

Kun kokeilet erilaisia vaihtoehtoja, yritä saada juomaan tasapaino yhdistämällä jotain makeaa (esim. hedelmälikööriä) jonkin terävän tai kirpeän maun (esim. sitruunamehun) kanssa. Silloin lopputulos on todennäköisesti makuhermoja hivelevä. Kaikkein onnistuneimmissa cocktaileissa voi aistia tällaisen tasapainon. Arvioi juoman koostumusta, painavuutta, väriä, tuoksua, makua ja koristelua.

Cocktailkutsut kotona

Kun pidät ensimmäiset cocktailkutsusi, älä kutsu suurta vierasjoukkoa äläkä tarjoa monia erilaisia cocktaileja.

Jäätä tarvitaan paljon. Karkeana ohjeena voidaan pitää, että kuumana kesäiltana 4 ihmistä kuluttaa 3 kiloa jäätä, mikä voidaan ostaa tai valmistaa hyvissä ajoin etukäteen.

Vaikka et sytyttäisikään tulta grilliin, vieraat kuitenkin odottavat, että tarjoilet vihanneksia ja dippikastikkeita, kanapeita ja/ tai pikku pasteijoita eli tavallisia cocktailpaloja.

Kylmä olut tekee kauppansa nopeammin kuin mikään muu, joten varaa sitä runsaasti jääkaappiin.

Monien ohjeiden cocktaileja voidaan valmistaa suuria määriä valmiiksi ennen vieraiden tuloa, mutta ei sellaisia, joihin tulee kermaa tai munia, koska näissä aineet ehtivät odottaessa erottua toisistaan tai jähmettyä.
Juomiin, jotka on sekoitettu ennen vieraiden tuloa, jää lisätään vasta kun ne viedään tarjolle.

Aamun ja keskipäivän cocktailkutsuilla tarjoillaan juomia, joissa on vähän alkoholia. Samppanja ja hedelmämehut ovat ihanteellisia.
Tarjoa esim. Buck's Fizz!

Varastosi

Cocktailintoilijan suurimpia iloja on kerätä valikoima harvinaisia alkoholijuomia eri puolilta maailmaa. Etsi harvinaisuuksia, joita kotimaasta ei saa, ja kartuta niillä kokoelmaasi.

Alkoholijuomia on saatavilla erittäin suuri valikoima, mutta tarpeettomien kulujen välttämiseksi aloita perusalkoholeista kuten gini, rommi jne. Näitä on helppo käyttää juomasekoitusten pohjana. Hanki sen jälkeen uudenlaisia alkoholeja, että voit kokeilla sinua kiinnostavia ohjeita.

Välineet

"Kotibaarimestari" tulee useimmiten toimeen tavallisilla keittiövälineillä. Vasta silloin, jos juomasekoituksien valmistus muuttuu usein toistuvaksi harrastukseksi, kannattaa miettiä varsinaisten cocktailvälineiden hankkimista.

Cocktailravistin eli shaker on tarpeen ravistettavien juomien valmistuksessa. Ravistimia tehdään monista eri materiaaleista. Tärkeintä ostettaessa on varmistaa, että ravistin ei vuoda liittymiskohdasta. Lähinnä ravintolakäyttöä varten on tarjolla myös sähkökäyttöisiä sekoittimia. Kotioloissa voi käyttää myös yleiskoneen tai vatkaimen tehosekoittajaa.

Sekoituslasi eli mixer ja pitkävartinen lusikka eli baarilusikka ovat käytännöllisiä kirkkaiden sekoitettavien juomien valmistuksessa.

Cocktailsiivilä kuuluu myös tarpeellisten välineiden joukkoon. Useat juomat siivilöidään jäistä ennen tarjoilua.

Mitat ovat välttämättömiä, jotta juomien ainesuhteet saadaan oikeiksi. 2 cl:n vetoinen mitta on sopiva useimpien juomasekoituksien valmistuksessa.

Leikkuulauta, mehupuristin, terävä veitsi, korkkiruuvi ja pullonavaaja kuuluvat tavalliseen keittiövälineistöön ja niitä tarvitaan myös kotibaarissa. Lisäksi kannattaa hankkia jääkulho, jääpihdit, jäävesikannu, cocktailtikkuja ja pillejä.

Lasit

Erityyppisille juomasekoituksille on kehitetty monia "oikeaoppisia" laseja. Yksityishenkilön on tietysti turhaa hankkia edes murto-osaa niistä, sillä juomasekoituksia harrastavakin selviää mainiosti vain muutamalla lasityypillä.

Cocktaillasi (8 - 15 cl).
Laakeasuinen, alareunastaan usein hieman kapeneva, jalallinen lasi. Tästä lasista tarjotaan useimmat lyhyet juomat eli varsinaiset cocktailit.

On the rocks (12 - 15 cl).
Jalaton, matalareunainen, leveähkö, suora lasi. Lasia käytetään yleensä jäiden kera tarjottavien juomien nauttimiseen. Sitä voidaan käyttää myös monien sellaisten keskipitkien drinkkien tarjoamiseen, joita ei tarjota jäiden kanssa.

Grogilasi (25 - 40 cl).
Tilava, korkeahko, suorareunainen ja jalaton lasi. Grogien lisäksi lasista voidaan tarjota mm. fizzit, collinsit ja coolerit.

Kuohuviinilasi (14 cl) voidaan käyttää myös, paitsi kuohuviinin tarjoiluun, eräiden juomasekoituksien tarjoiluun kuten kuohuviini-cocktailit, cobblerit, daisyt.

Totilasi kuumiin juomasekoituksiin.

Liköörilasi (8 cl).

Viinilasi (20 - 34 cl) viinijuomiin.

Työmenetelmät

Juomasekoituksia valmistetaan kolmella eri tavalla:

Sekoittamalla valmistetaan kaikki kirkkaat juomasekoitukset, jotka sisältävät samenemattomia, helposti toisiinsa liukenevia aineksia.
Sekoittaminen tapahtuu sekoituslasissa liikuttelemalla pitkävartista lusikkaa voimakkaasti edestakaisin kymmenkunta kertaa. Jäät siivilöidään nopeasti, ettei niistä sulava vesi ehdi pilata juomaa.

Ravistamalla valmistetaan yleensä sellaiset juomat, jotka sisältävät esim. hedelmämehuja., kananmunaa, kermaa, sokeria, siirappeja tms. toisiinsa vaikeasti liukenevia aineksia.
Ravistinta ei saa täyttää yli puolenvälin sen tilavuudesta. 8 - 10 kertaa suoritettu ravistus riittää.

Rakentamalla valmistetaan juomasekoitus mikäli sen ainekset kaadetaan suoraan siihen lasiin, josta juoma nautitaan.
Kuumina tarjottavia juomasekoituksia lukuun ottamatta on valmistuksessa huolehdittava siitä, että tarvittavat ainekset ovat kylmiä. Huoneenlämpöiset aineet pilaavat juoman maun. Juomasekoituksen lasejakin voi pitää hetken aikaa jääkaapissa ennen juoman tarjoamista.

Juhlat
Reseptihakuun