Rotinat ja varpajaiset: Juhlat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Rotinat ja varpajaiset

Rotinat
Entisaikain rotinat, lahjat, tuotiin lapsenkatsastustilaisuuteen, joka järjestettiin heti, kun äiti ja lapsi olivat sen verran voimissaan, että saattoivat ottaa vieraita vastaan. Tällöin äidin naispuoliset ystävät saapuivat joukolla taloon vastasyntynyttä ihmettelemään. Sallittu vierailuaika oli yleensä kolmen päivän kuluttua synnytyksestä ja viikon sisällä siitä.

Äiti saattoi sonnustautua vieraita varten erityiseen lapsivuodepukuun ja otti kävijät vastaan vuoteessa lepäillen. Ystävättäret joivat kahvia ja ihastelivat kilvan pienokaista. Karjalassa oli perinteenä viedä synnyttäneelle äidille rotinarinkeli tai jotain muuta pehmoista syötävää.

Toisella puolen maailmaa Amerikassa on tapana järjestää kutsut odottavalle äidille. Tilaisuutta nimitetään sanoilla "baby shower", ja silloin tulevan äidin ystävättäret tuovat mukanaan kaikkea vauvalle tarpeellista tavaraa.

Varpajaiset
Edellisiä uudempaa perinnettä edustavat tuoreen isän järjestämät varpajaiset. Railakas tilaisuus on tarkoitettu pääasiassa isän miespuolisille kavereille, joille hän tarjoilee runsaskätisesti sikareja ja juotavaa; nämä puolestaan muistavat joko isää, äitiä tai uutta tulokasta pienin, yleensä humoristisin lahjoin. Juhlat pyritään järjestämään mahdollisimman pian, jopa saman päivän iltana, kun lapsi on syntynyt, mutta ainakin ennen kuin äiti saapuu pienokaisen kanssa takaisin kotiin. Paikaksi sopii yhtä hyvin korttelipubi kuin rattoisa ravintola.

Juhlat
Reseptihakuun