Mustekalat: Äyriäiset: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Mustekalat

Välimeren rannikkoseutujen asukkaat ovat aina osanneet arvostaa mustekalan makeaa makua ja kiinteää lihaa. Esikäsittelyn jälkeen mustekalaa voi käyttää lukuisissa eri ruokalajeissa, kuten pastoissa, pikapaistetuissa ruoissa ja äyriäissalaateissa.

Esikäsittely

Mustekalaa eli kalmaria puhdistettaessa sen jokainen yksityiskohta vaatii käsittelyä. Vatsapussi, evät, lonkerot ja muste ovat kaikki syötäviksi kelpaavia, muut osat heitetään pois.
Keittojen ja muhennosten lisäksi mustekala sopii pikapaistettavaksi, uppopaistettavaksi, hitaasti haudutettavaksi, grillattavaksi tai jopa raakana syötäväksi, kuten japanilaisessa sushissa.

1.

Verinen
Ota toisella kädellä tukeva ote mustekalasta ja vedä toisella kädellä pää ja lonkerot ulos kalan sisältä. Valuta muste pois ja säästä se, jos aiot käyttää sitä ruoanlaitossa.

2.

Verinen
Poista lihasta sulkakynää muistuttava rusto, joka näyttää pitkältä läpinäkyvältä muovipalalta ja heitä se pois.

3.

Verinen
Vedä irti mustekalaa (vatsapussia) ja eviä peittävä punertava nahka ja heitä se pois.

4.

Verinen
Irrota kokkiveitsellä mustekalasta evät ja säästä ne. Leikkaa lonkerot irti päästä ja säästä ne.

5.

Verinen
Purista lonkeroita niin mustekalan nokka työntyy esiin; leikkaa se irti ja heitä pois. Irrota myös silmät ja suu ja heitä ne pois.

6.

Verinen
Puhdista ontto vatsapussi ja leikkaa se renkaiksi tai jätä kokonaiseksi, jos aiot täyttää kalan. Hienonna evät ja lonkerot.