Näin keität napsahtavat (vappu)nakit:
Näin paistat kalafileen kuin ammattilainen:
Kahdella lusikalla
Muotoile kermavaahdosta kahden lusikan avulla kaunis soikea nokare.
Fetajuustosta lunta
Pakasta nokare fetaa ja raasta lumeksi annosten päälle.
Salaatista rapeaa
Rapeuta kasvikset pitämällä niitä jäävedessä n. 10 minuuttia.
Sipulipyree vaivatta
Saat sipulipyreen helposti, kun paahdat sipulit uunissa 180 asteessa puolisen tuntia. Älä tee sipuleille mitään, vaan laita ne kokonaisena uuniin. Kun sipulit ovat pehmeitä, leikkaa kanta pois ja pullauta sipulit blenderiin.
Tiesitkö tämän neitsytoliiviöljystä?
Laatuluokitus
Ekstra-neitsytoliiviöljy ja neitsytoliiviöljy ovat korkealuokkaisia öljyjä, jotka tehdään puristamalla oliiveja mekaanisesti. Niihin ei lisätä muita aineita. Neitsytoliiviöljyssä sallitaan suurempi vapaiden rasvahappojen pitoisuus kuin ekstra-neitsytoliiviöljyssä. Ekstra-neitsytoliiviöljyä varten oliivit on puristettava öljyksi 48 tunnin sisällä poiminnasta.
Kylmäpuristus
Ekstra-neitsytoliiviöljy puristetaan oliiveista, joiden lämpötila ei puristuksen aikana saa ylittää 27 astetta. Kylmäpuristamalla oliiviöljyn maku ja ravintoarvot säilyvät optimaalisina.
Maku
Ekstra-neitsytoliiviöljyjen tulee läpäistä makutesti. Positiivisia makuja on kolme. Ne ovat hedelmäinen, karvas ja tulinen. Hedelmäisyydessä on tuoretta tai kypsää hedelmää. Karvaus on oliivin perusmaku ja oliiviöljyn sielu. Tulinen, piccante, on erityisesti hiljattain puristetuille öljyille omintakeinen kitalakea ja kurkkua nipistelevä maku.
Negatiivisia makuja on 16 ja niitä ovat mm. eltaantunut, matoinen, maaperän makuinen ja kostealta puulta maistuva. Neitsytoliiviöljyssä ei siedetä yhtäkään negatiivista makua.
Tiesitkö tämän Worcestershire kastikkeesta?
Näin onnistut kakkupohjan teossa
Valkosipuli kesyyntyy paahtamalla
Valkosipulin maku pehmenee ja muuttuu aromaattisemmaksi, kun sen paahtaa uunissa. Kypsennä kokonaisia tai puolikkaita valkosipuleita 175 - 200 asteessa n. 30 min. Kun painat yhtä kynttä kevyesti ja se tuntuu pehmeältä, valkosipulit ovat valmiita. Kuori valkosipuli tai purista kynsi puolikkaasta valkosipulista ulos ja käytä esim. kastikkeisiin tai keittoihin. Paahdetut valkosipulit sopivat myös grillatun lihan lisäkkeeksi.
Uusia perunoita pakkaseen?
Uusien perunoiden pakastaminen onnistuu näin:
valitse hyviä, tasakokoisia uusia perunoita. Pese ja harjaa ne hyvin. Kuumenna vesi ja kiehauta niitä muutama minuutti (n. 5 min.). Jäähdytä nopeasti kylmässä vedessä.
Kuivaa jäähtyneet perunat ja pakkaa ne ilmatiiviisti esim. pakastuspusseihin.
Kun keität perunoita joulupöytään, laita ne jäisinä kuumaan veteen ja keitä kypsiksi. Uudet perunat kannattaa pakastaa silloin, kun ne ovat parhaimmillaan. Siiklin pakastaminen ainakin onnistuu.
Voivinkki
Jos voita tai margariinia on saatavana erikoistarjouksessa, sitä kannattaa vaikka pakastaa. Hyvä kikka voin myöhempää käyttöä ajatellen on leikata se palasiksi (paperin läpi) pitkin jokaista 50 gramman merkkiä.
Kun rasvaa sitten tarvitaan, on helppo ottaa sulamaan ainoastaan tarvitsemansa määrä eikä koko pakettia.
Näin kuorit mantelin.
Kiehauta puoli litraa vettä kattilassa, lisää mantelit ja anna niiden kiehua parin minuutin ajan. Siivilöi mantelit ja huuhtele ne jääkylmällä vedellä.
Tämän jälkeen pehmenneet kuoret lähtevät kuin itsestään, helposti käsin puristellen.
Riisi vai pasta - kumpi on terveellisempää?
Terveyden näkökulmasta molemmat ovat hyviä valintoja, kunhan valitsee täysjyväisen/ tumman vaihtoehdon. Täysjyvätuotteissa on hyödynnetty riisinjyvän tai pastan raaka-aineen (yleensä vehnänjyvän) kaikki osia, myös kuoriosa.
Täysjyvä- tai tummassa pastassa kuitua on vielä hieman enemmän kuin riisissä. Riisi on gluteenitonta, pasta perinteisesti ei. Nykyään on saatavilla myös gluteenittomia pastoja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos riisiin on sekoitettu jotain viljaa kuten ohraa tai kauraa (esim. riisi-ohraseos), ei tuote ole enää gluteeniton.
Terveyden näkökulmasta lisäkkeitä kannattaa käyttää monipuolisesti. Riisin ja pastan lisäksi voi kokeilla kotimaisia ohra- ja kauralisäkkeitä sekä esim. kvinoaa tai kuskusta, tuttua perunaa unohtamatta.
Tartarpihvi - näin onnistut
Klassinen tartarpihvi on nyt muodissa. Tätä herrojen herkkua löytyy lähes jokaisen paremman ravintolan listalta. Myös kotikeittiöissä kokeillaan, miten lihaisa ateria syntyy omin avuin.
Tartar-pihvi reseptejä
Tartarpihvi ( 4:lle )
Vietnamilainen tartarpihvi ( 4:lle )
Tartarpihvi vihantakrassipedillä viiriäisenmunien kera ( 4:lle )
Maustettu tartarpihvi ( 4:lle )
6 vinkkiä gluteenittomaan leivontaan
Muista tehdä perunamuusista riittävän löysää.
Muista tehdä muhennoksesta riittävän löysää koska perunat imee itseensä paljon nestettä!
On ikävää syödä sementtiseosta!
Keitä kannen alla.
Kannen alla kiehautat vettä, keität lihaa, kalaa tai juureksia, kaikkihan tämän tietävät.
Tämä säästää energiaa ja lyhentää keittoajan.
Mutta kun keität vihreitä vihanneksia keitä ilman kantta. Muuten vihannesten väri kärsii ja vihannekset ovat tylsän näköisiä.
Vielä parempi tapa on vihannesten höyryttäminen.
Sitruunasta on moneksi
Onko suosikkiveitseesi tarttunut ikäviä tummia täpliä?
Hankaa täplät sitruunapuolikkaalla kunnes häviävät ja kuivaa talouspaperilla.
Taatusti tehokasta!
Olutta marinointiliemeen
Kokeile joskus lisätä vähän olutta marinointiliemeen.
Olut näet sisältää entsyymin joka mureuttaa lihan ja kiinteyttää kalan.
Tämän lisäksi olut myös lisää makua.
Kypsennetty juusto vs. kypsentämätön juusto
Viipale hyvää kypsennettyä juustoa on parempi kun 10 viipaletta mautonta kypsentämätöntä halpisjuustoa. Kypsennetyssä juustossa on 10 kertaa parempi maku kun kypsentämättömässä juustossa.
Tietoa juustosta.
Lehtipersilja
Lehtipersilja on upea yrtti! Käytä sitä ruoanlaitossa tai koristeluun voileivistä wokkiin.
Granaattiomena
Granaattiomena sisältää paljon antioksidantteja ja kuten tiedämme, antioksidantit ehkäisevät monia sairauksia.
Käytä siemenet salaatteihin ja jälkiruokiin.
Mutta varo saamasta punaista hedelmämehua vaatteisiin.
Hedelmän malto on voimakkaasti värjäävää. Se on hankala puhdistettava.
Valkoviinietikasta
Paista broilerin nahka rapeaksi.
Älä heitä grillatun broilerin nahkaa pois vaan paista se pannulla rapeaksi.
Käytä sitä lisänä esim. salaatissa, keitossa tai paistetun pekonin sijaan.
Salaattiin leikattava keitetty peruna on hankala käsitellä, mutta kun käytät kananmunaleikkuria niin saat täydellisiä viipaleita.
Sipulista:
- älä säilytä sipulia muovipussissa. Ilmatiiviissä pakkauksessa sipuli nopeasti homehtuu tai mädäntyy
- purjosipuli säilyy parhaiten viileässä astiassa jossa vähän vettä
- ripota vähän sokeria paistetun sipulin päälle niin sipuli saa kauniin värin ja hyvän maun.
Hiilihappo tekee pannukakkutaikinassa ihmeitä.
Lorauksella soodavettä saat lehteviä ja kevyitä pannukakkuja.
Jos käytät limua saat makeita, lehteviä ja kevyitä pannukakkuja.
Pallovispilä on suurkeittiöitä varten
Pallovispilä on suurkeittiöitä ja ravintoloita varten.
Keittiötarvikkeet ovat trendikkäitä, edes vispilä ei ole selvinnyt kilpailulta.
Mutta muista tämä:
pallovispilä on suurkeittiöitä varten, ainakin niin kauan kuin sekoitettava määrä alittaa 1/2 litran. Pallovispilä ajaa asiansa silloin, kun vatkattavaa on enemmän eli koko vispilä (pallon osalta) uppoaa nesteeseen.
Spiraalivispilä ajaa asiansa pienissä määrissä. Käytä sitä hartaasti ja hyvin mutta jos tarvitset yli litran nesteiden sekoitusta, ota käyttöön pallovispilä.
Kermaa ja valkuaisia varten iso pallo.
Kastikkeita ja muhennoksia varten pieni pallo.
Rapeampi pizza
Pane mikroon lasillinen vettä kun lämmität jäännöspizzaa niin pizzan reunat pysyvät rapeina eivätkä sitkisty.
Koristele kauniisti
Osso buco on italialainen klassikko. Herkullista, mutta vasikanreisipaisti ja erilaiset tomaatit, porkkanat, sipulit, rosmariini, salvia ja sitruunankuori ovat parin tunnin "saunomisen" jälkeen muuttuneet kohtalaisen heikon näköisiksi. Joten piristä bucoa juuri niin kuin ammattilaiset tapaavat tehdä: silppua runsaasti eri mausteyrttejä kuten persiljaa, basilikaa, rosmariinia ruokaan.
Näin saat ruukkubasilikasi tekemään yhä uusia ja uusia lehtiä:
tuntuu ehkä tutulta. Olet juuri ostanut tuoreen ruukkubasilikan ja odotat innokkaasti tulevia tuoreen basilikan tuoksuisia viikkoja keittiössäsi. Mutta ennen kuin ehdit ostaa tarvikkeita ensimmäistä mozzarellasalaattia varten, kasvi nuokkuu alakuloisena - kuten sinäkin.
Tee näin seuraavalla kerralla: nypi versot aivan polven yläpuolelta ennen kuin ne alkavat kukkia. Anna sirkkalehtien, eli aivan uusien, pienten, vihreiden versojen jäädä kasvamaan. Ja iloitse siitä, että basilikasi työntää lehtiä joka lehtihangasta.
Yhä uudelleen ja uudelleen.
Näin estät makkaroiden taipumisen paistamisen aikana:
leikkaa, leikkaa, leikkaa.
Mitä vikaa on makkaroissa, jotka taipuvat, ehkä ajattelet. Ja itse muodossahan ei sinänsä ole mitään vikaa. EU ei vielä ole ottanut kantaa sellaiseen temppuun. Kyseessä on pikemminkin kauneusongelma. Taipuneen makkaran kuori on ehkä kova että vaikeasti käsiteltävä. Sellaista makkaraa ei napostella, vaan sen kanssa taistellaan. Leikkaa siis makkaroihin 3 - 4 kevyttä viiltoa ennen paistamista, niin saat hienoja makkaroita, jotka eivät temppuile.
Itseoppinut vai oppilas
- näin etenet vasta-alkajasta ruoka-asiantuntijaksi:
ihmisillä on taipumus unohtaa ruoanlaittounelmansa hyllylle mittavan keittokirjarivistön viereen ja sen sijaan turvautua take away-ruokaan tai spagettiin ja jauhelihakastikkeeseen. Se on synti ja häpeä. Ruoanlaitto on hauskaa. Makuaisti piristää arkipäivää. Joten noudata tätä ohjetta:
Opi itse gourmetkokiksi tarttumalla keittovälineisiin entistä innokkaammin tai turvaudu koulunpenkkiin. Maailmassa on lähes yhtä monta kokkikoulua kuin on valmistusvaihtoehtojakin. Kurssit kestävät parista tunnista yli pariin viikkoon ja jopa kuukauteen.
Voithan aloittaa selailemalla internetiä.
Näin koet hyviä gastronomisia elämyksiä, osa 10.
Anna vieraittesi odottaa ruokaa, ei ruoan odottaa vieraita.
Ruoka on palanut pohjaan! Apua!!!
Aloita aina siitä, minkä valmistukseen menee eniten aikaa, ennen kuin vieraat saapuvat.
Niin voit keskittyä yrtteihin ja herkkiin vihanneksiin ja kaikkeen siihen, mikä pitää tarjoilla saman tien.
Näin koet hyviä gastronomisia elämyksiä, osa 9.
Anna lihan levätä
Anna lihan levätä, kun olet ottanut sen pois uunista. Niin sen mehevyys säilyy, eikä kaikki neste valu pois, kun leikkaat lihaa. Tuskin tarvitsee muistuttaa, että verinen lihasneste ja herkullinen kastikkeesi eivät näytä lautasellasi kovin houkuttelevilta sekoittuessaan toisiinsa.
Näin koet hyviä gastronomisia elämyksiä, osa 8.
Muista maistaa ja ole luova
Maista ruokaa välillä ja ajattele kokonaisuutta tehdessäsi ruokaa. Hae kontrasteja, kun suunnittelet ateriaa: rapea - pehmeä, lämmin - kylmä, mausteinen - mieto, suklaanruskea - mansikanpunainen, keltainen - sininen. Maku- ja näköaisti kaipaavat uusia elämyksiä.
Sano soosi - älä sauce
Monilla on kastikekammo ja he kuvittelevat, että jos haluaa nauttia sen lajin herkuista, on varattava pöytä lähimmästä Michelin-ravintolasta. Mutta turha hätäillä. Sano soosi äläkä sauce, niin projekti tuntuu heti maanläheisemmältä, ja tee oma kastikkeesi alle viidessä minuutissa. Opettele tämä kaava:
Ole armollinen itsellesi ja ajattele:
"Tämä, mitä valmistan, on todella hyvää. Kylläpäs tulee herkullista".
Negatiiviset energiat eivät kuulu keittiöön.
Miksi suklaa palaa mikrossa?
Suklaa palaa helposti etenkin mikroaaltouunissa. Siihen on syynä viskositeetti. Viskositeetti tarkoittaa nesteen kykyä vastustaa virtaamista. Jos kaataa vettä lasista, vesi lorahtaa nopeasti. Öljy valuu lasista hitaasti, koska öljyllä on suurempi viskositeetti.
Suklaa on lepojähmeä neste, jolla on suuri viskositeetti. Siksi suklaa säilyttää muotonsa sulatettunakin. Sulanut suklaapala näyttää kovalta.
Mikron luukusta kurkkimalla ei näe, koska suklaa on sulanut, vaan kannattaa avata luukku ja sekoittaa välillä. Sekoitettaessa suklaan viskositeetti laskee ja siitä tulee juoksevampaa. Siten tietää, koska suklaa on sulanut, eikä polta sitä.
Miksi maito ei vaahtoudu?
Avainsana on proteiini. Maidossa on proteiinia melko vähän, 3 - 4 %. Siksi maito vaahtoutuu huonosti. Kananmunassa proteiinia on n. 12 %, mikä selittää munanvalkuaisen vaahtoutumisen.
Lämmittäminen rikkoo maidon rakennetta eli proteiineja kasassa pitäviä sidoksia. Siksi lämmin maito vaahtoutuu paremmin kuin kylmä, vaikkei kovin hyvin sekään.
Rasvainen maito ei vaahtoudu senkään vertaa. Rasvamolekyylit ikään kuin voitelevat proteiinin rakennetta ja estävät muodonmuutoksen. Munankeltuaisen kanssa käy samoin.
Kermavaahto puolestaan perustuu rasvan, ilman ja veden vuorovaikutukseen. Kerma vaahtoutuu, kun ilman ja nesteen rajapinnalle muodostuu "rasvapisarasementti" kuplien ympärille.
Miksi avokado tummuu?
Avokadon soluissa on entsyymiä, joka reagoi hapen kanssa. Kun avokadon leikkaa puoliksi, solujen pinta rikkoutuu. Entsyymi alkaa reagoida, ja avokadon pinta tummuu. Jos avokadonpuolikkaan panee jääkaappiin kannellisessa muovirasiassa, rasiaan ei pääse happea ja tummuminen pysähtyy tai vähenee.
Sitruunamehu estää entsyymin toiminnan, joten sitruunamehua voi pirskotella avokadon tai hedelmäsalaatin päälle tummumista estämään.
Miksi chili liukenee öljyyn?
Jos haluaa, että chili maistuu, on pakko käyttää öljyä. Chilin polttavan tunteen aiheuttaa molekyyli nimeltä kapsaisiini. Kapsaisiini on yhdiste, jolla on rasvaliukoinen, pitkä hiiliketju. Ilman rasvaa chili ei pysty liukenemaan ja antamaan aromeja ruokaan. Kun sekaan lorauttaa rasvaa, maku levittyy tasaisesti joka puolelle annokseen.
Chilin kapsaisiini on hajutonta. Kapsaisiinimolekyyli on iso ja painava, joten se ei haihdu eli muutu kaasumaiseen muotoon kovinkaan helposti. Siksi se ei leijaile ilmassa ja haise. Makua sen sijaan piisaa. Polte johtuu siitä, että suussa kapsaisiini sitoutuu suun hermosolujen pinnalle. Chilin molekyyli on juuri oikean kokoinen ja muotoinen, jotta se sopii suussa oleviin ns. vanilloidi-reseptoreihin. Kun molekyyli pujahtaa sinne, se avaa kalsiumkanavat. Tämä taas laukaisee hermoimpulssin, joka viestittää aivoille kivun ja kuumuuden tuntoa. Kapsaisiini huijaa hermoja tuntemaan kipua.
Vedenjuominen ei auta poltteeseen, koska kapsaisiini ei liukene veteen. Sen sijaan jogurtti tai maito auttaa, koska kapsaisiini liukenee maitorasvaan.
Miksi kaali haalistuu?
Kun vihreää kaalia tai parsakaalia hauduttaa pitkään, niiden väri haalenee.
Vihreä väri johtuu klorofyllistä eli lehtivihreästä. Se heijastaa valoa taajuudella, joka imee oransseja ja sinisiä säteitä. Siksi näemme värin vihreänä. Kun kasvia lämmittää, sen rakenne muuttuu ja se alkaa heijastaa valoa eri taajuudella.
Klorofyllimolekyylin keskellä on magnesiumioni. Kun molekyyli kuumenee, magnesiumioni tipahtaa pois ja sen tilalle tulee 2 protonia. Väri muuttuu harmaaksi.
Kemiallista reaktiota voi estää laittamalla keitinveteen hiukan soodaa. Värinhaihtumista tapahtuu näet herkimmin happamissa olosuhteissa, emäksistä soodaa lisäämällä reaktio ei tapahdu niin helposti. Tosin kokkaajan täytyy valita vihreys tai vitamiini. Sooda poistaa C-vitamiinia.
Klorofyllin rakenne on lähes sama kuin veren punasoluissa olevan hemoglobiinin. Ihmisen hemoglobiinin keskusatomina on rauta, kasveilla keskellä on magnesium. Koska hemoglobiinissa on rautaa, veri näkyy punaisena.
Yrttejä lasiin.
Pakasta tuoreet yrtit kuten minttu tai sitruunamelissa veteen niin saat kauniita ja hyvänmakuisia jääpaloja drinkkiin tai vesikannuun.
Miksi muna ja soija jähmettyvät uunissa?
Moni kasvisruokakokki tietää tämän: soijajogurtilla voi korvata kananmunan leivonnassa. Soija jähmettyy kuumassa ja sitoo raaka-aineita yhteen. Sama tapahtuu kananmunalle.
Miksi tomaatti pitää säilyttää loitolla kurkusta?
Tomaatti tuottaa etyleenikaasua. Kaasu kypsyttää hedelmää, mutta myös sen lähellä olevia muita vihanneksia. Jos siis tomaattia ja kurkkua säilyttää vierekkäin, kurkku kypsyy turhan nopeasti.
Miksi sitruuna kypsentää kalan?
Lohi ja siika sopivat mainiosti sitruunalla kypsennettäviksi. Kikka perustuu siihen, että happo muuttaa kalan proteiinin rakenteita.
Proteiinit muodostuvat pitkistä proteiinirihmastoista eli aminohappoketjuista.
Kun raa'an kalafileen päälle kaataa sitruunaa, hapon protonit denaturoivat proteiinin eli rikkovat proteiinin kolmeulotteisen rakenteen. Protonit pääsevät luikahtelemaan proteiinin sisään ja löyhentävät ja rikkovat proteiinia koossa pitäviä sidoksia. Proteiinin rakenteen muuttumista kutsutaan kalan kypsymiseksi.
Sama reaktio tapahtuu, kun paistaa pihviä, suolaa kalaa, vaivaa taikinaa tai vaahdottaa kananmunaa. Denaturointi muuttaa proteiinin rakennetta ja tekee ruoasta esim. sopivan kovan tai kypsän.
Pakastettuja wokkivihanneksia löytyy nykyään moneen menoon ja makuun.
Usein niistä tulee valmistettaessa pehmeätä mössöä koska ne pannaan jäisinä pannuun. Paistamalla öljyssä tuoreita vihreitä papuja viipaloidun purjosipulin ja porkkanan kanssa saat rapeita hyvänmakuisia vihanneksia huomattavasti halvemmalla.
Miksi kaalia kannattaa vaivata?
Kasvien solukalvon ympärillä on soluseinä. Vaivaaminen rikkoo seinän, ja maut pääsevät paremmin tunkeutumaan kasviin.
Eläinsoluissa soluseinää ei ole. Siksi liha ei kaipaa vastaavaa käsittelyä.
Älä heitä nuutuneen näköistä jäävuorisalaattia pois.
Revi se isohkoiksi paloiksi ja laita kylmään veteen.
Tunnin päästä salaattisi on jälleen raikkaan rapea.
Sitruunaa ja sipulia
Purista vähän lime- tai sitruunamehua silputun sipulin päälle ja anna seistä vähän aikaa. Näin raakana tarjottavan sipulin maku miedontuu ja pyöristyy huomattavasti.
Hedelmien kuoriminen on helppoa.
Leikkaa ensin toinen pää pyöreästä hedelmästä pois, esim. melonista tai appelsiinista, jotta hedelmä pysyy tukevasti leikkuulaudalla.
Tämän jälkeen on helppo kuoria hedelmä antamalla veitsen seurata hedelmän pyöreätä muotoa leikkaamalla osio kerralla.
Sitten sinulla onkin valmiina kuorittu hedelmä jota voit tarpeen mukaan fileoida tai kuutioida.
Lihapyörykät eivät pysy kasassa tai pannupihvit hajoaa?
Tuttua?
Lisää taikinaan munanvalkuainen. Valkuainen sitoo kuumennettaessa taikinan. Munankeltuaisella ei ole samaa sitovaa vaikutusta. Valkuaista voi myös käyttää leivittäessä kalaa tai lihaa.
Tilli on mahtava yrtti joka usein roikkuu hengettömänä muovitötterössä.
Jos suinkin mahdollista, osta tilli irtotavarana. Leikkaa pieni pala varresta ja laita tilli haaleaan veteen. Laita vielä muovipussi tillin päälle niin sinulla on pieni kasvihuone valmiina ja tilli säilyy pitkään.
Vähän kaneli- tai kaakaojauhetta jauhelihakastikkeeseen pyöristää ja voimistaa kastikkeen makua. Kokeile niin huomaat!
Käytä sideharsoa (tai keittiöpyyhettä) kvinoan huuhtelemiseen.
Näin koet hyviä gastronomisia elämyksiä, osa 6.
Tee kompromisseja. Jos sinulla on kiire, älä pelkää turvautua käyttämään tölkkipapuja pataruokaan, hyvää valmista kastiketta salaattiin tai esikeitettyjä perunapakasteita, joista uunikin pitää. Hyviä kokkeja ovat ne, jotka eivät ole liian hysteerisiä. Joten relaa ja nauti!
Kasta avokado 30 sekunniksi kiehuvaan veteen ennen viipaloimista.
Tällöin avokado on helpompi kuoria ja sen väri säilyy paremmin.
Sekoittaessasi kahta taikinaa keskenään, esim. mousseen, sekoita aina ohuempi taikina paksumpaan.
Näin saat kuohkeamman ja ilmavamman lopputuloksen.
Ole keittiössä luova!
Älä heitä ruokaa pois.
Käytä tähteet luovasti munakkaisiin, keittoihin, lämpimiin voileipiin, pizzoihin, fajitoihin ja salaatteihin.
Talvella tomaatit eivät yleensä maistu millekään ja ovat lisäksi kovia.
Mutta kun halkaiset tomaatit ja panet ne 100-asteiseen uuniin pariksi tunniksi tai hyödynnät leipomisen jälkeisen uunin jälkilämmön niin maku muuttuu kuin salamaniskusta.
Lisää hiukan sormisuolaa ja herkuttelu voi alkaa!
Näin koet hyviä gastronomisia elämyksiä, osa 5.
Varaa tarpeeksi aikaa. Ruoanlaittoa ei pidä vain saada tehdyksi, vaan siitä pitää myös nauttia. Jos olet kontrollifriikki, suunnittele työskentelyjärjestys ja käy resepti läpi jo etukäteen, niin vältyt yllätyksiltä.
Näin koet hyviä gastronomisia elämyksiä, osa 4.
Teroita veitsi, ennen kuin ryhdyt toimeen. Veitsi on käsiesi jälkeen tärkein työväline, joten hanki mieluummin yksi hyvä veitsi kuin monta huonoa. Muista siinä tapauksessa pestä veitsi lämpimällä vedellä ja tiskiaineella, ennen kuin ryhdyt käsittelemään toista raaka-ainetta.
Leikkaa vanhemmista valkosipuleista työntyvät vihreät versot pois.
Versot antavat ruoalle pahan sivumaun ja syötynä ne antavat pahan jälkimaun.
Valmista marengit itse.
Monet (lue useimmat) ostavat marenkinsa kaupasta.
Tylsää! Sekä maun että koostumuksen kohdalla.
Itse valmistettu marenki on helppo tehdä ja hyvänmakuista.
Et tarvitse muuta kuin valkuaista ja sokeria.
Lisää pieni määrä perunajauhoa taikinaan, saat rapeammat marengit.
Tippa valkoviinietikkaa taikinassa tekee marengeista hiukan sitkeämpiä.
Makuasia.
Näin koet hyviä gastronomisia elämyksiä, osa 3.
Tee asiat yksinkertaisesti. Mitä yksinkertaisempaa, sitä parempi. Ei ole vaikeaa tehdä ruokaa!
Näin koet hyviä gastronomisia elämyksiä, osa 2.
Älä tee enää ostoksia sinä päivänä, jolloin saat vieraita. Älä altista itseäsi sille stressitekijälle, ettei parsoja ole enää saatavilla, kun sinun oli tarkoitus käyttää vain niitä.
Siirapin mittaaminen on sotkuista puuhaa.
Kun lusikkaan hieroo ruokaöljyä, tahmeat aineet valuvat lusikasta helposti pois.
Maito tai kerma ei kiehu yli kasarissa kun päälle asettaa puulusikan.
Kun kuplat osuvat puukahvaan, ne putoavat takaisin kasariin eivätkä kiehu hellalle.
Puhdista sitruunalla.
Älä koskaan tiskaa puista leikkuulautaasi astianpesukoneessa koska siellä lauta kuivuu ja sen jälkeen halkeilee. Halkeamiin jää bakteereita muhimaan.
Puhdista leikkuulautasi sitruunalla hankaamalla. Sitruunamehu voitelee lautasi, tappaa bakteerit ja hävittää pahan hajun.
Vanhat perunat:
laita keitettävät perunat kylmään veteen, ei kiehuvaan. Tällöin sisuksen ollessa kypsä ulkokuori ei hajoa.
Uudet perunat:
uusista perunoista tulee maukkaimpia, jos ne laittaa kiehuvaan veteen. Kypsät perunat nousevat pintaan.
Näin koet hyviä gastronomisia elämyksiä, osa 1.
Käytä vain hyviä raaka-aineita. Raaka-aineet ovat aterian sydän. Miten sitten löydät parhaat raaka-aineet? Käytä aistejasi, kun täytät ostoskorisi. Haista. Tunne. Huomaa. Kuuntele. Näe.
Yrtit vaativat kellon!
Muista tämä kun asetat ruokaa tarjolle:
mausteyrtit ovat hauraita. Heti kun paloittelet ne, niiden sisältämät haihtuvat öljyt vapautuvat ilmaan tai ympäröivään ruokaan. Jos sekoitat mausteyrtteihin sitruunaa tai etikkaa, yrtit tummuvat tunnin sisällä. Joten tarjoa yrteillä maustettu ja koristeltu ruoka tunnin kuluessa.
Näin tarjoat kamaran:
paista sianpaisti.
Leikkaa kamara.
Poista rasva paistista leikkaamalla.
Leikkaa paisti sopiviksi siivuiksi.
Leikkaa kamara sopiviksi siivuiksi.
Laita kamara takaisin paistin koristeeksi.
Rapeaa kamaraa joka kerralla?
Jotta saisit rapeaa kamaraa joka kerralla, hankaa siihen etikkaa ennen paistamista.
Paistettaessa jauhelihaa, paistinpannun pitää olla rittävän kuuma, muuten jauheliha alkaa kiehua ja jauhelihasta tulee harmaata ja mautonta.
Yhdistämme sanan tzatziki tyypillisesti kreikkalaiseen erikoisuuteen.
Todellisuudessa siitä on olemassa erinimisiä paikallisia variaatioita monissa maissa (mm. Intiassa, Irakissa, USA:ssa). Esim. Bulgariassa sitä kutsutaan lumivalkoiseksi salaatiksi ja Iranissa yksinkertaisesti "kurkkujogurtiksi".
Tzatziki on vaikea sana, mutta sitä ei kuitenkaan ole kovin vaikea valmistaa. On yksi kohta, joka erottaa vasta-alkajan ruoka-asiantuntijasta. Ja se on nesteen määrä. Koska on tarkoituksenmukaista, että kurkkupaljous pysyy lautasella eikä purjehdi paikalta ainoana päämääränään syli tai lattia, nesteen määrää tzatzikissa on vähennettävä.
Tee näin: kun kurkku on raastettu karkeaksi, lisää raasteeseen suolaa. Siis ennen kuin sekoitat raasteen jogurtin kanssa, koska sen ei ole tarkoitus olla suolaista. Huuhtele kurkkuraaste lävikössä ja väännä kuivaksi puhtaassa keittiöpyyhkeessä, kunnes suurin osa kosteudesta on valunut raasteesta.
Näin täytekakun keltaiset banaanit pysyvät keltaisina:
useimmat varmaan tietävät, että kun laittaa hiukan sitruunamehua vihreälle omenanpuolikkaalle, niin se pysyykin vihreänä - eikä muutu ruskeaksi.
Mutta mitä tehdä keltaisille banaaniviipaleille, jotka omenan tavoin tummuvat hetken kuluttua leikkaamisesta (ja ruskeat banaaniviipaleethan eivät näytä kovin juhlavilta täytekakussa ;-).
Vastaus on yksinkertainen:
anna niille vähän juotavaa. Joko hiukan sherryä, jos haluat lisää potkua syntymäpäiville. Tai sitten hiukan ananas- tai sitruunamehua.
Sitruuna hillitsee keltuaista
Onko kulhoon livahtanut hieman keltuaista rikkoessasi munia? Sinun ei tarvitse heittää keltuaista ja valkuaista pois. Lisää pari tippaa sitruunamehua, niin voit sittenkin vatkata munanvalkuaiset jäykäksi vaahdoksi.
Mitä keltaisempi - sitä parempi
Ei ole koiraa karvoihin katsominen, kuuluu vanha sananlasku. Ja se koskee myös kananmunia. Sillä kuoren väri ei kerro mitään laadusta, mausta tai ravintoarvoista. Se, onko kuori valkoinen, keltainen, rusehtava vai harmahtava riippuu ainoastaan kanan rodusta ja määräytyy geeneissä. Jos sinua kiinnostaa tietää, oletko saanut kultamunan, aidon laatumunan, sinun pitää kurkistaa kuoren taakse. Riko muna kappaleiksi (suosittelemme kuitenkin ensin ostamaan kananmunan). Yksi laadun merkki on munankeltuaisen väri, mikä riippuu kanan ruokinnasta ja elinehdoista. Mitä keltaisempi, sitä parempi.
Suola tekee maissista kovaa.
Älä laita keittoveteen suolaa, jos aiot keittää maissintähkiä - se tekee maissista kovaa. Odota, kunnes tähkät ovat kypsiä ja ripottele niille sitten suolaa. Voit myös sulattaa voinokareen maissin päälle ja tarjoilla kesänraikkaana alkuruokana.
Eikä tässä vielä kaikki:
Purista sitruunasta mehu.
Maissia viljeltiin alunperin kanojen ruoaksi kanatarhoissa. Ehkä siksi maissit ovat joskus hieman ikävän valkokeltaisia ulkonäöltään, sillä kanoille oli todennäköistä yhdentekevää, oliko niiden ruoka valkoista vai keltaista. Jos teidän keittiössänne ollaan kriittisempiä värin suhteen, lisää 1 tl sitruunamehua keittoveteen n. minuutti ennen kuin maissit ovat valmiita. Siten keitetyistä maisseista tulee yhtä ihania katsella kuin syödäkin.
Mikä ihmeen klorofylli?
"Vihreä ravinto" on yksi niistä ravintoaineista, joiden kalori- ja sokeripitoisuudet ovat maailman matalimmat ja ravintoarvot korkeimmat. Vihreä ravinto kattaa kaiken yksisoluista levistä kukkiviin kasveihin, mutta ryhmää yhdistää yksi asia: klorofylli. Juuri klorofylli antaa kasveille niiden vihreän värin, ja sitä voidaan pitää kasvien "verenä".
Vihreät vihannekset ovat luonnostaan hiukan arempia. Jos niitä pitää pitkään lämpimässä paikassa, ne menettävät makunsa, tuoreutensa, rapeutensa, värinsä ja vitamiininsa. Ja kukapa haluaisi tarjota armeijanvihreitä vihanneksia harmaassa varustuksessa ilman A-, B-, C-, D- ja E-vitamiineja? Joten ensi kerralla, kun laitat ruoaksi vihreitä vihanneksia kuten esim. sokeriherneitä, tee näin: kiehauta vihannekset vedessä. Nosta vedestä ja huuhtele kylmällä vedellä tai anna niille pikainen jääkylpy. Kun vieraat ovat juoneet aperitiivinsa ja on aika tarjota ruoka, lämmitä herneet uudestaan. Kaikki vihreä, joka sisältää klorofylliä (ei siis porkkanat, maissit, tomaatit eivätkä muut värikkäät vihannekset), pitää nimittäin lopuksi lämmittää.
Veitsi on keittiön tärkein työväline heti käsien jälkeen.
Huolehdi siis siitä, että veitsesi ovat aina teräviä. Mieluummin yksi terävä veitsi kuin kymmenen tylsää. Jos haluat tietää, kuuluuko veitsi laatikon terävimpiin, voit tehdä tämän testin: anna veitsen terän levätä tomaattia vasten ja vedä. Jos veitsi menee tomaatin läpi oman painonsa voimalla, se on tarpeeksi terävä.
Aina terävät veitset, miten? Hiomapuikko: ota tavaksi käyttää hiomapuikkoa aina veitsen käytön jälkeen. Hiomakivi: teroita veitsestä kulumat pois joka toinen kuukausi. Veitsenteroitus: kannattaa tehdä säännöllisesti kerran vuodessa tai useammin.
Vähän sitruunasta:
sitruuna sopii lähes kaikkeen. Kermavaahdosta tulee jäykempää, kun siihen lisää pari pisaraa sitruunamehua (käytännöllistä, jos käytettävissä ei ole sähkövatkainta). Teen tanniini ei tartu hampaisiin ja kuppiin, kun teessä käytetään sitruunan viipaletta. Jo renesanssin aikaan hienot naiset käyttivät sitruunamehua saadakseen punaisemmat huulet.
Näin leikkaat suikaleita:
laita fileet päällekkäin kuin liha kerrosvoileivässä. Leikkaa toisesta päästä, muista leikata poikkisyin. Muuten lihasta ei tule mureaa. Kun pinoat fileet kerroksittain, sinun ei tarvitse leikata monta kertaa vaan saat suikaleita silmänräpäyksessä.
Ripottele suolaa sipulin päälle leikatessasi sitä niin et itke.
Selitys on se, että sipulista vapautuu rikkihöyryjä, kun se paloitellaan. Suola liukenee hyvin ja ionit sitoutuvat rikkiin.
Kirsikkatomaatit ova pyöreitä, ja kuten pyöreät asiat yleensä, myös kirsikkatomaatit tuppaavat vierimään.
Varsinkin silloin, kun ne pitäisi viipaloida. Mikä neuvoksi? Yksi keino on leikata pois se pää, missä kanta on. Sitähän et kuitenkaan käytä mihinkään. Niinpä voit asettaa tomaatin leikkuulaudalle ja leikata ohuita viipaleita, eikä se lähde vierimään.
Näin estät Hasselbackan perunoita muuttumasta perunalastuiksi:
käytä bambupuikkoa, jonka pistät pitkittäin 3/4 perunan alaosan läpi, jotta et leikkaa sitä poikki.
Jäävuorisalaatti on kiinteäkeräinen, rapea- ja mehevälehtinen salaatti ja erittäin hyvin säilyvä.
Voidaan jopa sanoa, että jäävuorisalaatti on vihreän universumin klassikko. Sitä syödään useimmiten raakana, mutta se soveltuu rapeutensa ansiosta hyvin myös wokattavaksi tai ruskistettavaksi. Salaatti säilyy pitempään, kun sitä säilytetään jääkaapissa.
Salaatin juuri on hieman hankala koska se ei maistu hyvältä. Kun leikkaat juuren pois, menee hyvää salaattia hukkaan. Tartu salaattin, iske sitä pöytää vasten kunnolla. Näin juurakko löystyy ja sen voi irrottaa.
Revi salaatti pieneksi sormin, älä leikkaa.
Tähän menee vähän enemmän aikaa, mutta vastineeksi salaatti pysyy vihreänä pitempään.
Ryyniruoat ovat tärkeitä tärkkelyksen ja hiilihydraattien lähteitä.
Tattariryynit säilyvät paljon muita ryynejä kauemmin.
Lisäämällä kiivihedelmää hilloon saat siitä kiinteämpää.
Kiivihedelmä sisältää paljon pektiiniä joka luonnollisella tavalla kiinteyttää hillon. Hillosta tulee tämän lisäksi maukkaampi.
Jotta taikinan pinta ei kuivuisi, se on peitettävä kostealla pyyheliinalla.
Sokeri nopeuttaa hiivan käymisprosessia.
Jotta voitaikinasta tulisi kuohkeaa, on sen valmistamiseen käytettävä kylmää suolaista voita.
Raparperia ei pidä koskaan keittää alumiinikattilassa.
Raparperin happamuus lisää alumiinin liukenemista ruokaan. Määrät ovat tosin pieniä mutta tämän lisäksi ruokaan liukenee myös aiemmin kattilassa keitettyjen ruokien maut. Kuka haluaa maistaa sivumakuista raparperikiisseliä? Mutta jos haluat alumiinikattilasta uutta vastaavan, keitä siinä raparperin perkeet jotka sitten heität tietty pois.
Jotta hiivataikina olisi kuohkeaa, sitä on vaivattava niin kauan, ettei se enää tartu käsiin.
Ohukaiset voi valmistaa myös happamattomasta taikinasta, jos taikina valmistetaan piimästä.
Jos sianliha on erittäin rasvaista, niin sen voi paistaa lisäämättä kasviöljyä.
Jos liha on vähärasvaista, niin uunissa paiston aikana sitä on valeltava kastikkeella tai lihaliemellä.
Sinapista tulee maukkaampaa, jos siihen lisätään jauhettua saksanpähkinää.
Valmistettaessa kuumia liharuokia, joissa on tomaattikastiketta, suositellaan käytettäväksi jauhettua rosepippuria.
Makaronilaatikosta tulee herkullisempaa, jos makaroneja ei keitetä aivan kypsiksi.
Laita keittiöpyyhe leikkulaudan alle niin lauta pysyy paremmin paikallaan.
Pitkän lämpökäsittelyn aikana maksa sitkistyy.
Pelmeneistä tulee mehukkaampia, jos jauhelihassa on yhtä paljon sian- ja naudanlihaa.
Paahda mausteet ennen ruokaan lisäämistä kuivassa, kuumassa paistinpannussa saat ruokaan enemmän makua.
(hyvin tavallista esim. intialaisessa keittiössä).
Punajuuri sisältää paljon nitraatteja.
Nitraatit lisäävät kehon typpioksidipitoisuutta joka laajentaa verisuonia, parantaa verenkiertoa ja alentaa verenpainetta.
Hapankaali auttaa alentamaan mahalaukun liikahappoisuutta.
Vähäsuolaisessa vedessä keitetty peruna säilyttää paremmin makunsa ja ravintoarvonsa.
Lehtisalaattia tulisi syödä mahdollisimman usein, koska siinä on paljon vitamiineja ja hivenaineita.
Jäähtynyt paistettu peruna menettää nopeasti hyvän makunsa.
Pilkottua sipulia ei kannata säästää, sen maku muuttuu pian kitkeräksi.
Laita kuorittu sipuli kylmään veteen puoli tuntia ennen käyttöä, se saa miedomman maun.
Vihannesruokia, joihin käytetään smetanaa, ei saa säilyttää pidempään kuin 2 - 3 tuntia.
Retikkaruokien kanssa suositellaan tarjottavaksi kasviöljypohjaisia kastikkeita.
Jos kurpitsa on vetinen, käytä keitettäessä tai haudutettaessa vähemmän nestettä ja pidennä keittoaikaa.
Kuumia vihannesruokia varten on valittava hieman raakoja tomaatteja, jotta ne säilyttäisivät muotonsa paistamisen aikana.
Hauki sopii erinomaisesti jauhettavaksi, koska sen nahka irtoaa sukkana.
Kuha sopii erinomaisesti hyytelö- ja dieettiruokien valmistukseen.
Kalan laatu riippuu sen rasvaisuudesta, iästä, kasvupaikasta ja pyyntiajasta.
Käyttämällä jäätelökauhaa lihapullien valmistuksessa saat lihapullista samankokoisia.
Kaurapuuroon saat pähkinäisen maun paahtamalla hiutaleita kuivassa kattilassa ennen kuin lisäät veden.
Jos uunissa paistamisen aikana voitelee kanan pintaa smetanalla tai majoneesilla, niin siitä tulee herkullisen rapea.
Kanan nahka säilyttää keitettäessä valkean värinsä, jos sitä pyyhkii sitruunamehulla.
Ankanlihasta tehtyihin ruokiin sopivat hyvin hapanimelät kastikkeet.
Kun pistät veitsen uunissa paistettavan linnun ruhon paksuimpaan kohtaan ja leikkauskohdasta valuu vaaleaa läpinäkyvää nestettä, on lintu kypsää.
Jos linnunruho on liian rasvainen, niin paistamisen aikana sitä on valeltava vedellä. Vähärasvaista lintua valellaan sulatetulla sianihralla.
Paistettaessa lihaa ja vihanneksia sisältäviä annosruokia liha laitetaan astian pohjalle.
Kanin takaosa sopii paremmin pannulla paistamiseen, kun taas etuosa sopii haudutukseen ja uunissa paistamiseen sekä jauhetun lihan valmistukseen.
Seljanka on erittäin energiapitoinen ruoka, joten mikäli se on ruokalistalla, tulisi sen jälkeen tarjottavien muiden ruokalajien olla kevyitä.
Jotta naudan jauheliha olisi vielä pehmeämmän makuista, lisää siihen hienonnettua perunaa suhteessa 1:5.
Borssin valmistamiseen voi käyttää etukäteen keitettyä punajuurta.
Hirssiä sisältäviä keittoja ei saa keittää liikaa, koska se huonontaa ruoan makua ja ulkonäköä.
Liemestä voidaan poistaa liika suola, jos siinä keitetään kourallinen riisiä harsokankaassa.
Kurpitsa parantaa ruoansulatusprosessia.
Vitamiinipitoisilla kylmillä keitoilla on suotuisa vaikutus elimistöön helteisellä säällä.
Kypsymättömät saksanpähkinät sisältävät paljon C-vitamiinia ja niistä voidaan valmistaa maukasta hilloa.
Leikattu sipuli nuutuu nopeasti ja menettää arominsa, koska sen sisältämät eteeriset öljyt ovat helposti haihtuvia.
Jos kuorimaton peruna keitetään suolavedessä, sen kuori ei halkea.
Jos porkkanat ovat vähän nuukahtaneita, pane ne vartiksi jääkylmään veteen, niin ne virkistyvät.
Aroista aineksista tehtyjä salaatteja ei sekoiteta lusikalla vaan ravistetaan varovasti.
Tuore persilja ja selleri eivät ole pelkästään salaatin koristeita, vaan ne myös lisäävät ruokalajien vitamiinipitoisuutta.
Uusista perunoista tulee maukkaimpia, jos ne laittaa kiehuvaan veteen. Kypsät perunat nousevat pintaan.
Tuoreet yrtit säilyvät pitkään, jos ne säilytetään jääkaapissa suljettuna muovipussiin.
Tuore omena antaa sillisalaatille pikantin maun.
Jos hapankaali on liian hapanta, niin sen voi laittaa lävikköön ja huuhtoa kylmällä vedellä.
Jotta varhaiskaali ei tulisi kitkeräksi, se on upotettava muutamaksi sekunniksi kiehuvaan veteen.
Liemestä tulee täyteläisempää ja tiiviimpää, jos siihen tarkoitetut lihatuotteet pannaan kylmään veteen.
Rasvaisen lihan kanssa sopivat erinomaisesti tuliset kastikkeet, joihin on lisätty piparjuurta.
Kinkun voi myös paistaa taikinoituna laittamalla
sen päälle ohut ruistaikinakerros.
Tällä tavalla siitä saadaan mehukkaampi ja hienomman makuinen.
Pyöritä limeä työpöytää vasten kovaa niin siitä irtoaa enemmän mehua.
Hyytelölihaksi on valittava rasvatonta lihaa, sillä emulgoitunut rasva tekee liemen sameaksi.
Kalaliemen voi selkeyttää lisäämällä siihen hieman etikkaa tai sitruunamehua.
Käyttämättä jäänyt sipulinpuolikas säilyy tuoreena, jos leikkauskohta voidellaan kasviöljyllä.
Lisää suklaakastikkeeseen hiukan suolaa. Kastikkeesta tulee entistä herkullisempaa!