Alkoholittomat juomat: Juomat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Alkoholittomat juomat

Vieraiden joukossa on aina myös sellaisia henkilöitä, esim. lapset, joiden juomiin alkoholi ei sovi. Vieraanvarainen isäntäväki muistaa toki varata alkoholittomat juomat myös autolla liikkuville vierailleen. Alkoholittomasta juomasta saa maistuvan ja kauniin - jos vain hieman näkee vaivan.

Maito ja maitotuotteet

Maitojuomat sopivat hyvin välipalajuomiksi, kutsuille ja hippoihin. Varsinkin lapset ja nuoriso pitävät pirtelöistä, jotka valmistetaan maidosta, jogurtista, rahkasta, kermasta, kermaviilistä tai jäätelöstä.

Makuaineiksi pirtelöihin sopivat muun muassa hedelmät, marjat ja hillot sekä kaakao- ja pikakahvijauhe, vahva kahvijuoma sekä erilaiset mausteet.

Marjamaidot, -piimät ja pirtelöt valmistetaan aina jääkaappikylmistä aineksista. Jäätelö saa pehmetä huoneenlämmössä noin puolituntia ennen käyttöä. Maitojuomat valmistetaan kätevästi joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Pirtelöä riittää yksi iso lasillinen henkeä kohti, koska maito ei ole ainoastaan juoma, vaan myös ravitseva energianlähde.

Maitojuomat tarjotaan joko tavallisista maitolaseista tai korkeista long drink-laseista. Pirtelöt juodaan yleensä pillillä. Jos juomaan lisätään koristeeksi marjoja tai hedelmäpaloja, ne poimitaan suuhun lasiin työnnetyllä pitkällä lusikalla.

Raikas pirtelö
Mustikkamaito
Papageno
Banaanijuoma
Sitruunamelissamaito
Tomaattimaito

Marja- ja hedelmämehut

Marja- ja hedelmämehut sopivat tarjottaviksi joko sellaisenaan, laimennettuina tai juomasekoituksissa.

Ruokajuomana tarjotaan mieluiten vähäsokerista, vedellä tai kivennäisvedellä laimennettua mehua. Parhaiten ruoan kanssa sopivat raikkaat puolukka- tai karpalomehut.

Booleihin saa makua ja väriä käyttämällä niihin yhtenä aineksena joko höyry- tai tuoremehua.

Juustotarjoiluun sopivat viinin ohella erityisen hyvin omena-, päärynä- tai rypäletuoremehut. Aperitiiviksi voidaan mainiosti tarjota nektaria, joka on hedelmistä tai marjoista tehty sakea juoma.

Itsepuristetut tuoremehut maistuvat parhaimmilta. Tuoremehuista saakin virkistäviä janojuomia vaikkapa kivennäisvedellä pidennettynä. Hedelmämehut kannattaa puristaa vasta vähän ennen tarjoilua, ettei mehun vitamiinipitoisuus alene. Mehut säilytetään jääkaapissa tiiviisti suljetussa pullossa. Tällainen mehu on juotava päivän parin sisällä, koska se alkaa nopeasti käydä.

Hedelmämehuja ei pitäisi sokeroida liikaa. Marjamehut sen sijaan saavat vielä lisää aromia, kun niihin lisätään hieman sokeria ja tilkka sitruunamehua. Suuret määrät marja- ja hedelmätuoremehuja, esim. vierastarjoiluun, kannattaa valmistaa mehulingolla.

Alkoholiton sangria
Hedelmäbooli
Valkoinen booli
Lasten booli
Rosé Montmorency
Lime-cocktail
Vesimelonivirkistys

Kotikalja ja simat

Kotikalja ja simat kuuluvat erityisesti suomalaiseen kesään pitopöydän palanpainikkeiksi ja hellepäivän janonsammuttajiksi.

Vahvan makuinen kalja syntyy maltaista, mutta hyvää pikakaljaa valmistuu myös uutteesta. Kaljan makua voi terästää käyttämällä maltaiden kanssa hiukan humalaa, katajanmarjoja tai voikukanjuurta.

Tavallisen sitruunaisen kotisiman lisäksi simaa voidaan valmistaa mitä erilaisimmista aineksista, kuten voikukanmykeröistä, raparperista tai mustaviinimarjan lehdistä. Erilaista makua simaan saa myös mahlasta ja hunajasta.

Kalja ja sima käytetään hiivalla huoneenlämmössä. Sima saadaan käymään myös sitruunahapolla. Käymisaika on noin vuorokausi, jonka jälkeen juomat siivilöidään ja pullotetaan. Ne saavat tekeytyä viileässä muutaman päivän. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Valmis kalja vaahtoaa lasiin kaadettaessa.

Colajuoma

Viinijuomat

Silloinkin, kun vierastarjoilu koostuu alkoholijuomista, on varattava tarjolle myös alkoholiton vaihtoehto.

Alkoholittomat viinit valmistetaan poistamalla viineistä alkoholi tyhjiötislausmenetelmällä. Juomissa on tallella viinin maku ja aromi.

Alkoholittomat viinit tarjotaan samanlaisista laseista kuin alkoholipitoiset. Alkoholittomien viinien väri valitaan alkoholipitoisten viinien mukaan.

Alkoholittomat viinit eivät ole kovin säilyviä, eikä niitä kannata varastoida vuotta kauempaa. Pullot säilytetään viileässä ja tarjotaan viilennettyinä.

Kuningascassis

Vesi ja kivennäisvedet

Vesi tai kivennäisvesi kuuluvat hyvin katettuun pöytään. Janoiset nauttivat vettä esim. salaatin kera, jonka makuun viini ei aina sovi. Aterian kuluessa monet juovat viinin ohella mielellään kulauksen vettä tai kivennäisvettä.

Pöytäveden tulee olla hyvälaatuista vesijohto-, kaivo- tai lähdevettä, ja se tulee tarjota jääkaappikylmänä. Pöytään tuotaessa vesikannuun voidaan lisätä jääkuutioita, -murskaa tai sitruunaviipaleita.

Jos vesijohtovesi on huonon makuista, veden voi suodattaa hanaan kiinnitettävällä aktiivihiilisuodattimella. Tällöin veden maku paranee.

Kaikki todelliset viinintuntijatkin antavat arvoa kivennäisvesille, puhumattakaan niistä, jotka eivät viiniin kajoa. Kivennäisvesiä ovat luontaiset kivennäisvedet, keinotekoiset kivennäisvedet ja hiilihapotetut vedet. Luontaiset kivennäisvedet ovat luonnon lähdevesiä, jotka sisältävät maaperästä liuenneita kivennäisiä, kuten natrium-, kalsium- ja magnesiumsuoloja, sekä hiilihappoa. Keinotekoisiin kivennäisvesiin on lisätty mm. näitä suoloja ja hiilihappoa. Vesien suolapitoisuus riippuu lisätyn natriumin määrästä. Pöytäjuomiksi suositellaan vähäsuolaisia kivennäisvesiä. Myös hiilihapotetut vedet sopivat ruokajuomiksi.

Hapen vaikutuksesta hiilihappo häivää kivennäisvedestä melko nopeasti. Avatut pullot on syytä käyttää nopeasti - väljähtynyt kivennäisvesi ei maistu hyvältä. Parhaimmillaan kivennäisvesi on hieman viilennettynä. Kivennäisvesilasi on ohutreunainen, maitolasia pienempi, jalaton ja väritön. Sen ei tulisi puuttua yhdeltäkään aterialta.

Kivennäisvesien maku ei sovi kaikkiin juomasekoituksiin. Baarikäyttöön sopii paremmin sifonissa tehty hiilihappopitoinen vesi.

Grenadino
Persikka-drinkki

Seuraavana päivänä
Reseptihakuun