Äitienpäivä: Juhlat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Äitienpäivä

Toukokuun toista sunnuntaita on vietetty maassamme jo vuodesta 1918 lähtien äitien ikiomana päivänä. Silloin nostetaan liput salkoihin ja vapautetaan äiti kaikista kotitöistä.
(Huom! Äidin vapauttaminen kaikista kotitöistä kannattaa harjoittaa säännöllisesti, äidit ovat sen ansainneet.)

Isät ja lapset valmistavat äidille aamiaisen ja vievät sen hänelle lahjojen ja kukkien kera sänkyyn. Kukat on ostettu jo edellisenä päivänä. Äidin aamiaistarjottimelle tai aamiaispöytään katetaan äidin lempiruokia, ja juomaksi valmistetaan hyvää kahvia tai teetä.

Ruukkuruusu on tullut suosituksi äitienpäiväkukaksi ja useimmat äidit taitavatkin saada juuri ruukkuruusun. Siitä onkin iloa pidemmäksi ajaksi kuin leikkokukista ja viherpeukalo voi istuttaa sen kesämökille ja hoivailla sitä pitkään. Varsinkin leikkikouluiässä lapset tekevät mielellään äitienpäiväkortteja ja isommatkin lapset voivat piirtää kortin äidille, joka säilyttää nämä lasten omatekoiset tervehdykset rakkaina muistoina.

Lahja, joka saisi olla mielellään henkilökohtainen, hankitaan äidin mieltymysten ja käytettävissä olevan rahan mukaan. Jos perheessä osataan laulaa, voi tästä laulutuokiosta syntyä herkkä ja tunnelmallinen koko perheen hetki äitienpäivän aamuna.

Jos äitienpäivälounas syödään kotona, voivat isä ja lapset suunnitella sen jo etukäteen. Hyvin pienetkin lapset auttavat innokkaina aterian valmisteluissa ja pöydän kattamisessa.
Kattamus tehdään kauniiksi. Pöytäliina levitetään pöydälle ja koristeeksi pannaan äidin saamat kukkaset ja esim. kynttelikkö. Monet isät ovat oivallisia kokkeja ja heidän käsistään syntyy helposti vaikkapa äyriäissalaatti tai joku muu raikas salaatti alkuruoaksi. Paahtopaisti uuniperunoineen valmistuu siinä ohessa. Kotona voidaan jo edellisenä päivänä tehdä täytekakku kaupasta saatavaan valmiiseen pohjaan. Äitienpäivänä se sitten koristellaan kermavaahdolla ja vaikkapa säilykehedelmillä tai pakastemarjoilla. Kiireinen hankkii valmiin kakun kaupasta.

Perhe voi niin ikään loihtia aterian tölkkikeittojen ja kaupasta valmiina saatavien grilliruokien avulla. Kokemattomampikin kokki pystyy paistamaan pihvit, jos vain on hankkinut hyvän lihan. Pihvien lisäksi voidaan tarjota salaatti. Jäätelö ja pakastemarjat päättävät äitienpäiväaterian mukavasti.

Yksinhuoltajaperheissä äitienpäivästä muodostuu toisenlainen. Elleivät lapset vielä kykene valmistamaan omatoimisesti juhlahetkeä äidille, voidaan viettää läheinen hetki vaikkapa valmiina hankitun kakun äärellä ja juhlistaa päivää ruokailemalla ulkona. Ravintolaksi voidaan valita jokin eksoottisempikin paikka.

Äitienpäivälounas vapauttaa koko perheen yhteiseen juhlahetkeen, ja esim. kiinalainen tai ranskalainen ruoka virittää ruokailijat juhlatunnelmaan.

Kaunista on muistaa myös isoäitiä joko kukkasin tai käymällä tervehtimässä häntä tai ainakin puhelinsoitolla.

Yhteinen käynti hautausmaalla voi liittyä perhetraditioon silloin, kun äiti tai isoäiti on jo kuollut.

Äitienpäivämenyy
Juhlat
Reseptihakuun