Työvälineet: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Työvälineet

Parhaiden raaka-aineiden lisäksi olennaista lopputuloksen onnistumisen kannalta ovat oikeat työvälineet. Vaikka joillekin kokeille riittää muutama harva yleistyöväline, monet tekniikat hallitsee helpommin erikoistyövälineistön avulla, ja eräiden etnisten ruokien aidolle esillepanolle ne saattavat olla jopa välttämättömiä.

Mittavälineet

Ruoanlaitossa onnistumisen ensi edellytys ovat oikeat ainesmäärät. Kuivat ruoka-aineet mitataan aina tasapäisin lusikoin ellei erikseen puhuta kukkurapäisistä, ja nesteiden oikea syvyys kannattaa tarkistaa silmän tasolla. Mitat myydään yleensä mittasarjoina.

Yleistyövälineet

Tähän sekavalikoimaan sisältyvät sekä raakojen että kypsennettyjen ainesten käsittelyyn tarvittavat perustyövälineet. Ne soveltuvat mm. nostamiseen, siivilöintiin, muotoiluun, kivien poistoon, raastamiseen ja survomiseen.

Veitset

Moniin tehtäviin välttämätön työväline, joita hyvällä kokilla pitäisi olla monenlaisia, yleisveitsestä sopivaan määrään erikoisveitsiä. Veitset on pidettävä terävinä ja säilytettävä veitsitukissa tai magneettitelineessä seinällä jotta ne eivät tylsy.

Padat, pannut ja kattilat

Liedellä käytettävissä paistinpannuissa ja kasareissa tulisi olla pitkä kuumenematon varsi, niiden pitäisi olla sen verran painavia että ne pysyvät tukevasti lämmitysalustalla ja kuitenkin helposti nostettavia ja pohjasta tasaisesti kuumentuvia.

Uuninkestävät astiat

Paistovuokia, patoja ja pannuja, jotka on tehty kestämään korkeitä lämpötiloja ja johtamaan lämpöä, on saatavissa moniin erikoistarkoituksiin. Usein ne ovat riittävän koristeellisia myös tuotaviksi pöytään.

Leivontavälineet

Kotileipuri tarvitsee laajan valikoiman erikoisvälineitä saadakseen leivät, piirakat, kakut ja pikkuleivät onnistumaan moitteettomasti.

Siivilät ja läviköt

Seuraavilla perustyövälineillä aineksia voidaan erottaa toisistaan, valuttaa vedestä ja kuohkeuttaa ilmalla.

Sekoittaminen, kauliminen ja koristelu

Ruokien valmistus - tapahtuu se sitten sekoittamalla, vatkaamalla tai muovailemalla - sekä valmiin aikaansaannoksen koristelu vaativat omat perusvälineensä.

Koneet

Vaikka jokaisen työn keittiössä voi tehdä käsin, koneilla säästää aikaa ja vaivannäköä.

Aasialaiset tarvikkeet

Näillä välineillä valmistetaan ruokaa perinteisellä nopealla kypsennystavalla korkeassa lämmössä ja niitä myydään mm. aasialaisissa ruokakaupoissa.

Reseptihakuun