Paasto: Arkisto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Paasto

Paaston hyödystä ja tarpeellisuudesta on monia mielipiteitä.
Kuitenkin suurin osa niistä, jotka ovat paastonneet ovat olleet tyytyväisiä tuntemaansa paastonjälkeiseen pirteyteen ja keveyteen.

Paaston aikana paino alenee yksilöstä ja paaston kestosta riippuen muutamia kiloja. Paastoa ei kuitenkaan voi pitää laihdutusmenetelmänä, sillä paaston aikana - pääasiassa nesteen muodossa - menetetyt kilot tulevat takaisin muutamassa päivässä. Keinona laihdutuskuurin aloittamiseen sillä saattaa silti olla oma merkityksensä. Paaston jälkeen on myös hyvä tarkistaa ruokailutapoja ja siirtyä kenties kevyempään ruokavalioon.

Yksin paastoaminen
Vain täysin terve ihminen, joka tuntee paaston tekniikan, voi paastota yksin, korkeintaan 7 - 10 päivän paastoja kerrallaan. Sen, joka haluaa kokeilla paastoa liikalihavuuden hoidossa, tulisi suorittaa toimenpide lääkärin tarkassa valvonnassa mieluummin sairaalassa tai jossakin kylpylässä. Joissakin sairauksissa on syytä välttää paastoamista. Tällaisia sairauksia ovat diabetes, erilaiset kasvaimet, vuotava vatsahaava, myrkkystruuma, sydämen toimintahäiriöt ja mielisairaudet. Myöskään lasten ja raskaana olevien naisten ei tulisi paastota.

Valmistaudu huolellisesti
Jotta vältyttäisiin tarpeettomilta hankaluuksilta on paastoon valmistauduttava huolellisesti. Väsyneenä ja rasittuneena ei paastoon tulisi ryhtyä. Paaston aloittaminen olisi päätettävä muutamia päiviä aikaisemmin, jotta valmistautumiseen jäisi riittävästi aikaa. Paaston aluspäivinä syömistä tulisi keventää ja vähentää vähitellen niin, että paastoa edeltävänä päivänä voisi syödä lähes yksinomaan tuoreravintoa, kuten hedelmiä, marjoja ja vihanneksia sekä juoda yrttiteetä.
Ateriajärjestys
Paaston aikana on tärkeää juoda riittävästi, 2 - 3 litraa päivässä. Nesteenä tulee käyttää yrttiteen ohella juures- ja hedelmämehuja, jotka sisältävät vitamiineja, kivennäisaineita ja jonkin verran energiaa.
Tuoremehulingolla voi itse valmistaa helposti kasvis- ja hedelmämehuja. Hyviä kasvismehujen raaka-aineita ovat porkkanat, punajuuret, tomaatit, kurkut ja nokkoset. Yhtä hyvin kasviksista voi valmistaa erilaisia sekamehuja.
Hedelmämehuja voi puristaa appelsiineista, lingota omenista, viinirypäleistä, aprikooseista, luumuista ja marjamehuja erilaisista marjoista.
Myös hedelmä-, marja- ja kasvissoseista voi valmistaa mehuja. Soseuta hedelmiä, marjoja tai kasviksia tehosekoittimessa, lisää soseeseen tarpeen mukaan vettä ja siivilöi juoma.
Kaupan valmiit sokeroimattomat kasvis-, hedelmä- ja marjamehut käyvät myös paastoajan juomiksi. Mikäli mehut tuntuvat liian voimakkailta niitä voi laimentaa vedellä.
Kasvisliemen, joka käy "päivälliskeitosta", voi keittää itse kasviksista tai käyttää liemen valmistukseen kasvisliemikuutioita.

Suolen tyhjennys
Huolimatta siitä, että paaston aikana ei nautita kiinteätä ruokaa, vatsan tulee kuitenkin toimia säännöllisesti.
Paasto on syytä aloittaa suolen tyhjentämisellä ensimmäisen paastopäivän aamuna. Tyhjennyksen voi tehdä juomalla sellaista yrttiteetä, jolla on lievästi vatsan toimintaa kiihdyttävä vaikutus, tai luumujen tai pellavansiemenien liotusvettä. Myös psylliumin siemenien liotusvesi käy tähän tarkoitukseen. Psylliumin siemeniä liotetaan noin puoli tuntia. Sen jälkeen siemenet siivilöidään pois ja vesi juodaan. Nämä lievästi vaikuttavat juomat voi nauttia jo edellisenä iltana.
Glaubersuolavesi (1 - 2 rkl glaubersuolaa suurehkoon lasilliseen vettä) on voimakkaammin ja nopeammin vaikuttava. Tätä suositellaan hyvävatsaisille.
Kun ulostusaine on vaikuttanut, nautitaan kehonlämpöistä vettä tai yrttiteetä. Alkupuhdistus tehostuu, jos illalla otetaan peräruiske.
Tarvetta tämänlaatuisiin suolen tyhjennyksiin saattaa ilmaantua seuraavinakin paastopäivinä.

Muista, että

Paaston aiheuttamat vaivat
Paaston ensimmäisinä päivinä saattaa esiintyä erilaisia pieniä vaivoja. Nälkä vaivaa tietysti, mutta monilla on myös pahoinvointia. Päänsärky, huonovointisuus, pyörrytys, huimaus, unettomuus, väsymys ja alakuloisuus ovat tavallisimmat vaivat paaston alkupäivinä. Ne ovat kuitenkin ohimeneviä. Toisilla henkilöillä ei ole juuri minkäänlaisia vaivoja. Kolmannen tai neljännen päivän jälkeen on pahin näläntunne hävinnyt ja samalla useimmat paastoajat kokevat hyvänolon tuntemuksen.

Paaston lopettaminen
Yhtä tärkeää kuin oikea paaston aloittaminen, on osata lopettaa paasto oikein.
Jos paaston jälkeen siirrytään suoraan tavanomaiseen ruokaan, on seurauksena mitä todennäköisimmin pahoinvointi ja vatsakivut.
Paasto tulisi lopettaa varovaisesti ja kiinteään ruokaan siirtyminen pitäisi tapahtua vähitellen. Normaaliin ruokavalioon siirtymisen tulisi oikeastaan kestää yhtä monta päivää kuin itse paasto on kestänyt.


11.12.2006 - 24.04.2007
Reseptihakuun