Lihan oikea leikkaaminen: Arkisto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Lihan oikea leikkaaminen

Suuret luuttomat paistit

Perussääntö on, että liha leikataan poikkisyin. Hienosyinen liha, esim. paahtopaisti leikataan vajaan 1/2 cm:n viipaleiksi.
Murea, hieman karkeasyisempi liha leikataan 1 - 2 cm:n viipaleiksi.
Jos paisti on liian suuri yhdelle aterialle, viipaloi siitä vain puolet, sillä leikkaamaton lihapala säilyy kauemmin lämpimänä eikä kuivu yhtä nopeasti mahdollisessa säilytyksessä. Leikkaa irti kovat kalvot tai kamarat, joita on vaikea viipaloida ja levittele ne lihaviipaleiden päälle.

Viulut ja kylkipaistit

Paistit, joissa on luu, leikataan luiden mukaan. Kylki ja kyljyspaisti on paras antaa lihakauppiaan halkaista, jotta saat kyljysviipaleet helpommin leikatuksi. Viulun voit koosta ja muodosta riippuen leikata kahdella eri tavalla.

Satulat

Metsäkauriin ja jäniksensatulat leikataan useimmiten tässä ehdotetulla tavalla. Juhlallisissa yhteyksissä voit leikata ja tarjota myös lampaan ja vasikansatulat samalla tavalla. Mitä suurempi paisti on sitä kauemmin sen tulee vetäytyä uunin jälkilämmössä ennen leikkaamista, jotta lihasneste ehtii jakautua säännöllisesti. Sillä tavalla lihasnestettä ei mene paljon hukkaan leikattaessa.

Suuret pihvit

Korkeintaan 300 gramman pihvit riittävät yhteen annokseen ja ne tarjotaan kokonaisina. Suuret pihvit, kuten kaksoisvälikyljykset, Porterhouse-pihvit tai T-luupihvit painavat 600 - 1000 g ja ne riittävät 2 - 4 annokseen. Ne tulee sen vuoksi leikata valmiiksi ennen tarjoilua.
Tärkeää! Tärkeää: leikkaamisen tulee tapahtua nopeasti, jottei liha jäähdy liikaa!
Pane annokset tarjolle todella kuumille lautasille ja tarjoile heti.

Reseptihakuun