Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas: Arkisto: Kesän kääntyessä syksyyn on aika säilöä sato talteen

Kesän kääntyessä syksyyn on aika säilöä sato talteen!

Kotisäilöntä on edelleen tuottoisa harrastus, varsinkin, jos säilöttävää saa kotipuutarhasta tai lähiluonnosta. Uuden sadon kesäisistä kasviksista ja hedelmistä saa somia etikkäsäilykepurkkeja, joita on mukava nostaa pöytään talviruokien piristeeksi tai antaa vaikka lahjaksi.
Vaikka säilöntämenetelmät ovatkin vuosisatojen kuluessa vaihdelleet, on niiden päämäärä sama. Säilönnällä pyritään estämään ruoka-aineiden pilaantuminen, haitalliset väri- ja rakennemuutokset sekä ravintoarvon heikkeneminen.
Säilöntämenetelmistä vanhimpia ovat hapattaminen, kuivaaminen, suolaaminen ja savustaminen. Myöhäisempiä tulokkaita ovat sokerin avulla säilöminen, umpiointi ja pakastesäilöntä. Tosin jo esiäitimme säilyttivät ruokiaan jäätyneinä.

Säilönnän onnistuminen
Säilö vain ensiluokkaisia tuotteita - on ohje, jota ei turhaan toisteta. Säilöntä ei näet laatua paranna. Toisaalta osittainkin heikko tuote voi turmella koko erän.
Säilö marjat, hedelmät, kasvikset ja kalat mahdollisimman pian, sillä niiden vanheneminen alkaa välittömästi. Puhdista huolella paitsi säilöttävät ruoka-aineet, myös säilykkeiden pakkaukset.

Merkitse säilykkeet
Liimaa pakkauksiin etiketit, joista käy ilmi sisältö, mm. sekamehuissa eri marjojen määrät ja valmistusaika. Merkitse myös käyttämäsi sokerimäärä ja mahdollinen säilöntäaine. Näin voit säilykettä maistelemalla ja sen säilyvyyttä tarkkailemalla kehitellä omia ohjeitasi haluamaasi suuntaan.

Sokeri ja säilyvyys
Marjoista ja hedelmistä säilykkeitä valmistettaessa on sokerilla keskeinen sija. Se korostaa aromia, suojaa väriä ja rakennetta sekä säilykkeen osmoottista painetta lisäten estää pieneliöiden toiminnan. lue lisää...

Kuivaaminen
Kuivaaminen on yksinkertainen ja vuosituhansia vanha säilöntämuoto. Nykyisin kuivaaminen on erityisesti elintarviketeollisuuden suosima tapa valmistaa huoneenlämmössä säilyviä ja helppokäyttöisiä jauheita maidosta, perunasta, mehuista jne.
Kotioloissa kuivataan tavallisimmin maustekasveja, teeaineksia ja sieniä. Kuivattavaksi sopivat hyvin myös nokkoset, ruusunmarjat, omenaviipaleet tai vaikkapa pikkukalat.
Kuivaamisella on monia etuja. Se on energiaa säästävä säilöntämuoto. Kuivatut tuotteet ovat hyvin säilyviä. Kuivaaminen ei vaadi monimutkaisia välineitä. lue lisää...

Pakastaminen
Pakastaminen on säilöntämenetelmä, jossa ruoka-aineiden väri, maku, rakenne ja ravintoarvo säilyvät lähes muuttumattomina. Pakasteet säilyvät ilman säilöntäaineita ja marjatkin sokeritta.
Pakastettaessa elintarvikkeet jäädytetään mahdollisimman nopeasti. Silloin ruoka-aineiden sisältämä neste muodostaa pieniä kiteitä ja solut säilyvät ehjinä. Samalla osa elintarvikkeita pilaavista mikrobeista tuhoutuu, mutta osa vaipuu vain horrokseen.
Elintarvikkeita pilaavat mikrobien ohella entsyymit. Niiden toiminnan lopettamiseksi on kasvikset kiehautettava ennen pakastamista. lue lisää...

Säilöminen hapon avulla
Kuivaamisen ja pakastamisen lisäksi voidaan kotioloissa säilöä kasviksia alentamalla niiden pH-lukua, ts. kohottamalla säilykkeen happamuutta. Se voi tapahtua maitohappobakteereita hyväksi käyttäen, kuten hapankaalia valmistettaessa, tai lisäämällä tuotteisiin etikkaa. lue lisää...

Umpiointi
Umpioiminen on maassamme unohtunut säilöntämenetelmänä osittain pakastamisen myötä, osittain siksi, että varsinaiset umpioimisvälineet ovat melko kalliita. Kallistuva energia saanee meidät harkitsemaan sen käyttöönottoa uudelleen varsinkin, kun umpioita voi valmistaa kaupasta koteihin kertyviin twist-off kantisiin lasitölkkeihin ja tavallisessa kattilassa. Menetelmä sopii hyvin talouksiin, joissa ei ole pakastinta. lue lisää...



Alkup. 20.08.2006 - 08.10.2006
Reseptihakuun