Keliaakikolle: Taikinan valmistaminen: Perusleipä: Suolaiset leivonnaiset: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Keliaakikolle

Keliaakikon leivonnaisiin sopii gluteeniton leipäjauhoseos tai vähäproteiininen leipäjauhoseos. Jälkimmäinen sopii myös laktoosi-intoleranssipotilaalle. Muita sopivia viljoja ovat riisi, maissi, hirssi, tattari ja perunajauho.

Keliaakikolle sopivista jauhoista puuttuu sitko, joten taikinoita on hieman hankala leipoa. Leipä kannattaa paistaa vuokaleipänä tai rieskoina. Perusleipä on mautonta, siksi se kannattaa maustaa eri tavoin. Taikinaan kannattaa lisätä erilaisia sallittuja suurimoita ja hiutaleita karheuden lisäämiseksi.

Leivonnaiset, joita ei syödä heti, kannattaa pakastaa. Tavallisista leivonnaisista keliaakikolle sopivat marengit, peruna- tai maissijauhoista leivottu kääretorttu ja manteli-valkuaisseoksesta tehdyt pikkuleivät.

6 vinkkiä gluteenittomaan leivontaan

  1. Puhdista kaikki gluteenittomien tuotteiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat perusteellisesti.
  2. Käytä raaka-aineiden käsittelyssä aina puhtaita välineitä ja astioita.
  3. Kokeile rohkeasti erilaisia gluteenittomia jauhoja, jotta opit miten eri jauhot käyttäytyvät ja minkälaisiin resepteihin ne sopivat parhaiten. Voit käyttää leivonnassa mm. tattarijauhoja, riisijauhoja, maissijauhoja, soijajauhoja tai perunajauhoja.
  4. Valmista oma gluteeniton jauhoseos sekoittamalla esim. tattarijauhoja, mantelijauhetta, psylliumkuitua ja ksantaania.
  5. Kauniisti kohoava leivonnainen syntyy, kun lisäät ohjeeseen hieman enemmän leivinjauhetta ja jotain hapanta, kuten sitruunamehua tai omenaviinietikkaa.
  6. Öljyä kädet leipoessa, niin gluteenittomat taikinat eivät tartu käsiin.
Reseptihakuun