Kalakukko: Kalaruoat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Kalakukko ( 5 - 6:lle )

Kalakukko
Kalakukko.

Savolaisten perinneherkku, kalakukko, onnistuu myös sähköuunissa. Itse tehty kukko on täydellinen kesäeväs, sillä siinä on mukana niin leipä, kala kuin lihakin. Palanpainikkeeksi sopii kylmä maito tai piimä. Kukon leipominen onnistuu aloittelijaltakin, kunhan noudattaa ohjeita. Tärkeää on saada taikinakuoresta ehjä, jotta kukko ei "laula" uunissa. Kääreeksi kiedottu leivinpaperi ja folio pitävät kukon mehevänä pitkän kypsennyksen aikana.

Kuoritaikina:

Täyte:

Sekoita veteen voisula ja suola.
Lisää liemeen puuhaarukalla sekoittaen karkeat ruisjauhot, sitten ruissihtijauhot ja taikinaa käsin vaivaten vehnäjauhot.
Vehnäjauhot tekevät taikinan sitkeämmäksi ja helpommaksi käsitellä.
Vaivaa taikina hyvin.
Se saa olla kiinteää muttei liian kovaa.
Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä soikeaksi, keskeltä hiukan paksummaksi levyksi.
Kuivaa valutetut kalat keittiöpaperilla ja mausta suolalla.
Pienet kalat pannaan kukkoon päineen ja ruotoineen.
Lado kalat jauhotetulle levylle niin, että pyrstöt ja päät tulevat lomittain.
Asettele väliin ja pinon päälle sianlihaviipaleita.
Taivuta taikinalevyn vastakkaiset reunat kalakeon päälle ja liimaa kiinni vedellä.

Huomio! Ummista kukko huolellisesti, sillä pitkä paistoaika saa kukon helposti "laulamaan", jos se on suljettu huolimattomasti. Siltä varalta, että kukko repeää paistuessaan, on hyvä jättää hiukan kuoritaikinaa paikkaamista varten. Hiero kukon pintaan ruisjauhoja ja pane se leivinuuniin leipien paistamisen jälkeen.

Kun kukko on kuortunut ja saanut pintaan väriä (parin tunnin kuluttua), harjaa jauhot pinnalta ja voitele kukkoa voisulalla tai silavaviipaleella. Tämän jälkeen voit voidella tunnin välein. Kukko saa paistua 5 - 6 tuntia.

Kukosta saa pehmeäkuorisen, jos käärit sen paistamisen jälkeen voipaperiin ja pyyhkeeseen tai alumiinifolioon. Kääreessä kukko saa jäähtyä haaleaksi, tarjoilulämpöiseksi.

Tarjoa kalakukko perinteisesti voin ja piimän kanssa. Toki voit tarjota sen myös hyvän kalaliemen lisäkkeenä.
Perinteinen ovaalin muotoinen kukko avataan leikkaamalla päältä kansi ja sen jälkeen kierretään tehtyä aukkoa. Kuoriviipaleiden lisäkkeeksi lusikoidaan täytettä. Perinteinen kalakukko on EU-direktiivillä virallistettu perinneruoka.

Kalakukon leipominen
Reseptihakuun