Kalakukon leipominen: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Kalakukon leipominen

Savolaisten perinneherkku, kalakukko, onnistuu myös sähköuunissa. Itse tehty kukko on täydellinen kesäeväs, sillä siinä on mukana niin leipä, kala kuin lihakin. Palanpainikkeeksi sopii kylmä maito tai piimä. Kukon leipominen onnistuu aloittelijaltakin, kunhan noudattaa ohjeita. Tärkeää on saada taikinakuoresta ehjä, jotta kukko ei "laula" uunissa. Kääreeksi kiedottu leivinpaperi ja folio pitävät kukon mehevänä pitkän kypsennyksen aikana.

Sekoita ainekset

Sekoita vesi, suola, jauhot ja voi tai öljy kiinteäksi taikinaksi.

Kauli taikina

Kauli taikina hyvin jauhotetulla työpöydällä soikeaksi, n. 30 cm leveäksi ja 40 cm pitkäksi levyksi. Jätä se keskeltä n. 1 1/2 cm ja reunoilta n. 1/2 cm paksuksi. Aseta taikinalevy leveyssuunnassa eteesi.


Levitä kalat

Ripottele taikinalevyn keskelle riisi. Sen tarkoituksena on imeä itseensä ylimääräinen kosteus. Levitä päälle kerroksittain perattuja kaloja pituussunnassa tai poikittain koosta riippuen. Sirottele kalakerrosten väliin suolaa.

Lado lihaviipaleet

Lado päälle lihaviipaleet.


Taita taikinan reunat

Taita taikinan reunat täytteen päälle. Kostuta saumakohdat vedellä ja painele tiiviisti kiinni.

Taita myös taikinan päät täytteen päälle

Taita myös taikinan päät täytteen päälle ja häivytä saumakohdat hyvin veden avulla taikinaa hieromalla. Saumat on saatava tiiviiksi, muuten ne aukeavat paistumisen aikana.


Kääri kalakukko leivinpaperiin

Kääri kalakukko leivinpaperiin.

Paketoi kalakukko

Paketoi se vielä alumiinifolioon. Paista sitä pari tuntia 200-asteisessa uunissa ja jätä se sitten 12 tunniksi hautumaan hyvin mietoon (75 - 100 astetta) uuniin.