Juhannus: Juhlat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Juhannus

Mittumaari on keskikesän juhla!

Juhannus eli Johannes Kastajan päivä on 400-luvulla syntynyt kirkollinen juhlapäivä ja ikivanha keskikesän juhla. Johannes Kastaja oli juutalainen opettaja. Sekä Uuden testamentin evankeliumit että Koraani pitävät häntä profeettana. Kristityt pitävät häntä Vanhan testamentin viimeisessä kirjassa, Malakian kirjassa, ennustettuna Jeesuksen edelläkävijänä – hän saarnasi samalla tavalla Taivasten valtakunnan tulosta ja vaati ihmisiä tekemään parannuksen.

Uuden testamentin mukaan Johannes Kastaja suoritti Jeesuksen kasteen. Luukkaan evankeliumin mukaan hän oli Jeesuksen sukulainen, todennäköisesti serkku, ja syntyi häntä puoli vuotta aikaisemmin. Juhannusta vietetäänkin Johannes Kastajan juhlana 24. päivä kesäkuuta eli täsmälleen kuusi kuukautta ennen Jeesuksen syntymäpäivää. Kristinopin mukaan hän oli jo äitinsä kohdussa täynnä Pyhää Henkeä.

Meillä vietetään juhannuksena myös Suomen lipun päivää.

Aamiainen kukonlaulun aikaan sopii nauttia juhannusaamun kunniaksi ulkona (jos mahdollista).

Luonnonhelmasta löytyy niin tunnelma kuin pöydän koristeetkin. Maahan ulottuva liina juhlistaa pöydän kuin pöydän ja peittää auringon polttamat ja ehkä sateenkin piiskaamat pinnat armeliaasti.

Koreihin tai muihin sopiviin astioihin kerätään kedolta suuret sekakimput kukkia ja luonnonantimia, heiniä, oksia, lehtiä. Kukkia voi käyttää myös ruokien koristeluun.

Tarjottavat kootaan pääpöydälle, astiat voivat olla toisella pöydällä tai vaikkapa korissa, josta jokainen noukkii tarvitsemansa välineet ja poimii pöydästä mieleisensä aamiaisen ja istahtaa tuolille tai nurmelle aterioimaan.

Erilainen aamiainen on myös lasten mieleen, kun heidän makutottumuksensa otetaan huomioon.

Juhannusaamun menyy
Juhannusmenyy
Juhlat
Reseptihakuun