Diabeetikolle: Taikinan valmistaminen: Perusleipä: Suolaiset leivonnaiset: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Diabeetikolle

Diabeetikko pyrkki syömään niin, ettei veren sokeripitoisuus pääse laskemaan tai nousemaan liikaa eli usein ja vähän kerrallaan. Diabeetikko suosii hitaasti veren sokeripitoisuutta kohottavia hiilihydraatteja. Leivontaan löytyy mm. täysjyväviljaa ja guarkumia sisältäviä erikoisjauhoja.

Tavallinen sokeri, rypälesokeri ja humala eivät sovi diabeetikon leivonnaisten makeutusaineiksi, koska ne kohottavat veren sokeripitoisuutta liian nopeasti. Leivonnaisten makeutusaineeksi sopii parhaiten hedelmäsokeri eli fruktoosi. Paistolämpötila fruktoosilla leivotuille leivonnaisille on hieman tavanomaista alhaisempi. Hedelmäsokerin asemesta voidaan käyttää sorbitolia. Piirakoiden ja kakkujen täytteen makeuttamiseen sopii myös syklamaatti, sakariini ja aspartaami. Aspartaami ei kestä keittämistä eikä paistamista, vaan se on ripoteltava vasta paistamisen jälkeen esim. marjapiirakan pinnalle.

Keinotekoisten makeutusaineiden (sakariinin, syklamaatin, aspartaamin) käyttöä ei suositella pikkulapsille, raskaan oleville eikä imettäville. Sen sijaan hedelmäsokeri sopii heillekin.

Kahvipöytään diabeetikoille tarjottaviksi sopivat voileivät, mutta myös sokerittomat leivonnaiset. Sokeritonkaan leivonnainen ei ole diabeetikolle vapaata. Jauhojen, maidon, marjojen ja hedelmäsokerin hiilihydraatit kohottavat veren sokeripitoisuutta siinä missä sokeroitujen leivonnaistenkin hiilihydraatit, vaikutus on vain hitaampi. Älä siis pakkosyötä diabeetikkovierastasi.

Reseptihakuun