Juusto ja viini: Juustot: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Juusto ja viini

Juuston ja viinin liittoa on pidetty kaikkina aikoina täydellisenä symbioosina. Moni asioista jotain tietävä ei kuitenkaan ole samaa mieltä. Mutta tässäkin oma maku ratkaisee.

Moni pitää juuston ja viinin yhdistelmästä, mutta totta puhuen viini tekee juuston hyväksi paljon enemmän kuin päinvastoin.

Viini nostaa hedelmähapollaan esille juuston hyvät maut ja myös pehmentää sen voimaa (eli voimme syödä enemmän!).

Silti juuston seuraan ei kannata valita parhaita viinejä vaan pikemminkin päinvastoin: täydellisiä ovat antavat ja maukkaat viinit, joissa ei ole liikaa katkeruutta.

Parhaat viinit kannattaa säästää johonkin muuhun, sillä juusto ei kykene vaalimaan viinien hienoja makuja. Juuston terävät maut peittävät hienon viinin tyylikkäämmät ja herkemmät maut.

Illanistujaiset juuston ja viinin seurassa

Kukapa ei olisi istunut ystävien seurassa iltaa niin, että tarjolla on ollut juustoa, paprikaa ja punaviiniä. Gastronimiselta kannalta katastrofi, mutta ei nautiskelijan mielestä.

Juuston ja punaviinin tarjoaminen ei ole vain sosiaalista ja mutkatonta, vaan monen mielestä on myös mukava nautiskella juustovadin antimia viinilasi kädessään. Silti tarjoomukset voivat jäädä laihanpuoleisiksi, jos lisukkeena on vain leipää ja keksejä. Osa perinteisistä lisukkeista voi huonontaakin viiniä. Siksi voi olla hyvä tietää, mikä sopii yhteen, ja vain sinähän ratkaiset sen, mitä vieraillesi tarjoat - tai mitä otat lautaselle, jos olet itse vieraana.

Juustot voi jakaa viiteen pääryhmään (viinin näkökulmasta!): kovat juustot, kittikypsytetyt juustot, vaaleat vuohenjuustot, valkohomejuustot ja sinihomejuustot.

Näin kokoat juustotarjottimen

Kovat juustot

Yleensä nämä juustot ovat maukkaita olematta silti rasvaisia. Siksi ne sopivat erittäin hyvin yhteen punaviinin kanssa - tai itse asiassa yhdistelmä on täysosuma. Tähän ryhmään kuuluvat mm. parmesaani, gruyère, manchego, comté sekä emmental.

Parhaiten sopivat täyteläiset punaviinit, mielellään juuston kotimaasta, mutta ehdoton vaatimus tämä ei ole.

Parmesaanijuusto Nebbiolo-rypäleestä tehdyn viinin, vaikkapa barolon, kanssa on silkkaa nautintoa.

Syrah sopii erinomaisesti gruyèren seuraksi, kokeile vaikkapa crozes hermitagea.

Manchegon seurassa viihtyy erittäin hyvin Tempranillo-viini, mielellään Ribera del Dueron alueelta.

Kittikypsytetyt juustot

Tähän joukkoon kuuluvat munster, livarot, pont l'Eveque ja port salut.

Juuston voimakkuudesta riippuen hyviä seuralaisia on kolme viinityyppiä. Joko puolikuiva valkoviini tai täyteläinen ja runsasmakuinen, vähähappoinen valkoviini kuten Gewürztraminer, tai hedelmäinen, täyteläinen ja lievästi hapokas punaviini.

Nuoren, miedohkon juuston seuraksi sopii parhaiten punaviini.

Kun juusto on kehittyneempää ja runsasmakuista, oikeastaan vain valkoviini on sopiva kumppani. Erityisesti tämä pätee hiukan voimakkaampiin juustoihin kuten munsteriin ja pont l'Eveque'iin.

Valkoinen vuohenjuusto

Liitto epätasapainossa

Kun juusto vain ilahtuu viinin läsnäolosta ja näyttää parhaat puolensa, punaviini kadottaa hienostuneisuutta ja vivahteitaan.

Valkoinen vuohenjuusto kuten chèvre on runsasmakuista ja rasvaista. Maku jää suuhun, jolloin punaviini on vaikeuksissa, koska se tuntuu helposti kuivalta ja kireältä.

Paremmin sopii raikas, hedelmäinen valkoviini. Sauvigon Blanc-pohjainen sancerre on klassikko, mutta myös puolikuivat viinit sopivat hyvin, mielellään Riesling-rypäleeseen perustuvat.

Punaviineistä parhaiten sopii hedelmäinen ja nuori viini, jossa on raikasta hapokkuutta ja hienovaraisesti tanniineja, esim. beaujolais.

Huomio! Juusto kuivuu ja sen maku vahvistuu kypsyessä!

Valkohomejuusto

Tässä on tyyppisesimerkki siitä, miten viini tekee juuston hyväksi enemmän kuin päinvastoin. Silti moni nauttii lähes kaikenlaisista viineistä valkohomejuuston kanssa. Muista kuitenkin, että sitä vaikeampi juustoa on yhdistää punaviinin kanssa, mitä kypsempää se on.

Erittäin hyvin valkohomejuuston kanssa sopii täyteläinen, vähän hapokas valkoviini, esim. Pinot Noir-rypäleestä tehty. Lisäksi sopivat puolikuivat, hiukan täyteläisemmät viinit.

Punaviineistä parhaiten sopivat marjamaiset ja antavat, mielellään runsaasti alkoholia sisältävät viinit.

Esimerkkejä valkohomejuustoista: camembert ja brie.

Vinkki:
pastöroimaton brie tai camembert maistuvat sekä enemmän että paremmilta kuin pastöroidut versiot.

Sinihomejuusto

Viini tekee juuston hyväksi enemmän kuin juusto viinin hyväksi. Siksi voi olla hyvä maistaa viiniä ennen juustoa, eikä suussa pidä olla liikaa juuston makua viiniä nautittaessa.

Tunnetuimpia ovat gorgonzola, roquefort, stilton ja kotimainen Aura.

Voimakkaiden sinihomejuustojen seuraksi sopivat runsasalkoholiset ja jäännösmakeutta sisältävät viinit. Stiltonin kanssa makea ja hedelmäinen portviini, roquefortin kumppaniksi valkoinen makea sauternes.

Hiukan miedompien sinihomejuustojen kuten gorgonzolan seuraksi voi käydä myös punaviini, kunhan se on täyteläinen ja runsasmakuinen ja katkeruus on hyvin hienovaraista.

Vinkki:
selleri pehmentää juustoa, jolloin se on viinille helpompi kumppani.
Pane selleri tunniksi kylmään veteen, niin se miedontuu.

Juuston ja viinin ystäviä

Parhaat ystävät:

Hyvät ystävät:

Ei kovin hyviä ystäviä:

Vihollisia:

Vihollisiksi määritellyt sopivat erillään hyvin juuston mutta eivät viinin seuraksi.

Huomio Älä tarjoa parhaita viinejäsi juuston seurana vaan valitse täyteläisiä ja runsaita viinejä.

Alkoholipitoisuus saa kernaasti olla korkea, sillä alkoholi antaa viinille runsaamman ja pyöreämmän leiman, jolloin se sopii juuston makuun paremmin.

Nuoret punaviinit ovat yleensä vanhoja parempia, sillä niissä on enemmän marjaisuutta.

Tammisuuden on oltava mahdollisimman hienovaraista.

Huomio Älä tarjoa koskaan juustoa suoraan jääkaapista otettuna.

Pidä sitä huoneenlämmössä tunti tai pari ennen tarjoilua, jolloin maku on paljon parempi.

Joku pitää huoneenlämpöisestä juustosta, jolloin se on voimakkaimmillaan.

Sopivin lämpötila on kuitenkin n. 15 astetta - silloin juusto on sekä maistuvaa että raikasta.

Reseptihakuun