Viinisuositus: Lipeäkala: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Viinisuositus

Lipeäkala

Turskat ovat valitettavasti vähentymässä maailman merillä, mutta kantoja yritetään elvyttää. Turskat ovat valkolihaisia, suhteellisen neutraalin makuisia kaloja, joten ne valmistetaan ruoaksi tavallisimmin niin, että kastikkeissa, keitinliemissä ja paistoksissa on reilusti makua antavia aineksia. Turskan makuun sopivat hyvin esim. tomaatti, paprika ja oliivit.

Lipeäkala tai livekala on keskiajalta periytyvä ruokalaji, jota syödään erityisesti jouluna. Se on perinteisesti ollut kuivattua turskaa, joskus myös seitiä tai koljaa (kapakalaa). Nykyisin Suomessa ja Ruotsissa kaupattavasta lipeäkalasta 99 prosenttia on kuivattua molvaa, kun taas Norjassa käytetään vieläkin 90-prosenttisesti turskaa. Syynä molvan käyttöön Suomessa on se, että 1970-luvun loppupuolella turskakannat ehtyivät Pohjois-Norjan vesialueilta. Tällöin kalastusta siirrettiin etelämmäksi, jossa oli paljon molvaa.

Valkoviini
Lipeäkala on kuivatusta turskasta valmistettu perinneruoka, jolle on melko vaikea valita viiniä.
Kukkainen viognier sopii kuitenkin ihmeen hyvin.

Kokeilunarvoinen valkoviini on unkarilainen Magyar Fehér Bor.
Puolimakea, keskihapokas, persikkainen, kevyen kukkainen, hennon mausteinen.

Sekoitus seuraavista rypäleistä:
Müller Thurgau, Zenit, Chasselas ja Muscat Ottonel.

Punaviini
Norjassa lipeäkala tarjotaan pekonin ja hernesoseen kanssa, ja siellä se tarjotaan kevyen punaviinin, kuten beaujolais'n, peruschiantin tai perusbordeaux'n kanssa.
Samat viinit ovat tavallisia Norjassa myös punaviinikastikkeen kera tarjotun, tuoreesta turskasta valmistetun ruoan kanssa.

Lipeäkalan keittäminen
Reseptihakuun