Viinisuositus: Joulukinkku: Liharuoat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Viinisuositus

Joulukinkku

Joulupöydän kinkkuviinin valinnassa on kaksi koulukuntaa. Joidenkin mielestä jouluaaton kinkkuviiniksi valitaan laadukas, kypsä Bordeaux'n viini tai esim. notkea, kypsä supertoscanalainen punaviini, koska joulu on vuoden juhlista suurin.

Toisen koulukunnan mielestä lanttulaatikon ja monen muun viinin kanssa vaikean kumppanin seuraan ei pidä kalliita viinejä valita. Molemmat koulukunnat ovat oikeassa.

Jos tarjoat viiniä kinkun kanssa, pätee viinin valintaan kuitenkin se suositus, että keskitäyteläinen, pehmeä, hedelmäisenmakuinen punaviini sopii parhaiten. Tällaisia ovat esim. nuori notkea bordeaux, pehmeä beaujollais-villages, pehmeä uuden maailman tai Etelä-Ranskan merlot tai côtes-du-rhône.
Italian viineistä sopivat esim. bardolino ja valpolicella sekä Toscanan pehmeä sangiovese-merlot.
Espanjan viineistä pehmeät tempranillot ovat hyviä valintoja.

Savukinkun makuun sopii uuden maailman chardonnay tai Australian sémillon-chardonnay.

Punaviini
Täyteläinen, keskitanniininen, marjahilloinen, kirsikkainen, kevyen punaherukkainen, mausteinen australialainen Hardys Crest Cabernet Shiraz Merlot.

Sekoitus seuraavista rypäleistä:
Cabernet, Shiraz, Merlot

Hyvä, itse asiassa loistava valinta (Keittotaidon viinituntijan mukaan, toim. huom.) on myös unkarilainen, keskitäyteläinen, vähätanniininen, puolimakea, puolukkainen, mansikkainen, mausteinen Magyar Édes Vörös Bor.
Punaviinimaailman moniottelija sopii erityisen hyvin seurusteluun ja noutopöytiin.
Tarjoa hieman huoneenlämpöä viileämpänä, noin 16–18-asteisena.

Sekoitus seuraavista rypäleistä:
Kékfrankos

Sinapilla kuorrutettu joulukinkku (paistettu kinkku)
Reseptihakuun