Vieraiden maiden keittiöt: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Vuoden 2007 alusta on alkanut sarja jossa esitellään vieraiden maiden keittiöitä. Ja sarja jatkuu edelleen...
Tähän mennessä olemme vierailleet Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Sveitsissä, Unkarissa, Englannissa, Kreikassa, Venäjällä, Kiinassa, Yhdysvalloissa, Indonesiassa, Intiassa, Japanissa, Thaimaassa, Meksikossa, Karibialla, Vietnamissa, Marokossa, Kroatiassa, Turkissa, Islannissa, Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa, Suomessa, Malesiassa, Filippiineillä, Singaporessa, Koreassa, Pakistanissa, Myanmarissa (entisessä Burmassa), Sri Lankassa (entinen Ceylon), Israelissa, Egyptissä, Tunisiassa ja Virossa.

Ja kulinaarinen matka jatkuu...edelleen...
...mutta nyt keula kohti Iberian niemimaata...

Portugalilainen keittiö

Portugalin lippu

Interaktiivinen Portugalin kartta

Portugalin tasavalta eli Portugali on valtio Iberian niemimaalla, Euroopan lounaisosassa. Se on manner-Euroopan läntisin maa. Portugali rajoittuu idässä ja pohjoisessa Espanjaan, lännessä ja etelässä Atlantin valtamereen. Manner-Portugalin lisäksi maalla on Atlantilla kaksi saaristoa, Azorit ja Madeira. Lisäksi Selvagenssaaret ovat hallinnollisesti osa Madeiraa.

Iberian niemimaan ruokakulttuuri
Historia ja maantiede ovat muovanneet merkittävästi Espanjan ja Portugalin keittiöitä. Iberian niemimaa on rosoisten vuorten, huikeiden merenrantojen, vihreiden laaksojen ja kuivien tasankojen tilkkutäkki. Vuosisatojen kuluessa sen yli ovat vyöryneet lukuisat eri valloittajakansat: foinikilaiset, keltit, kreikkalaiset, roomalaiset, länsigootit ja maurit. Jokainen kansa on jättänyt niemimaan ruokakulttuuriin omat merkkinsä.

Kolumbus purjehti Espanjan lipun alla, mutta portugalilaiset johtivat löytöretkien aikaa. He purjehtivat Atlanttia Madeiralle, Azoreille ja Cap Verden saarille. He vierailivat Afrikan länsirannikolla ja jatkoivat purjehdustaan Afrikan eteläkärjen ympäri. Portugalilaiset löysivät meritien Intiaan, Maustesaarille (Molukit) ja Kaukoitään. He halusivat hallita mausteiden pyhää kolminaisuutta: neilikkaa, muskottia ja pippuria. Portugalilaiset taistelivat mustekaupasta arabien kanssa ja saivatkin sen haltuunsa joksikin ajaksi.

Maustetietä tärkeämpää oli Uuden maailman ruoka-aineiden vaikutus eurooppalaiseen keittiöön. Löytöretkeilijät muuttivat Vanhan maailman ruokakulttuuria ratkaisevasti tutustuttamalla eurooppalaiset paprikaan, chiliin, maissiin, vihreisiin papuihin, tarhapapuun, tomaattiin, avokadoon, kurpitsaan, kesäkurpitsaan, perunaan, bataattiin, ananakseen, vaniljaan, kaakaopapuun, cashewpähkinään, parapähkinään, maapähkinään ja jopa kalkkunaan. Kaikkea uutta ei toki omaksuttu yhtä innokkaasti, vaan moni ruoka-aine siirtyi vasta vähitellen käyttöön. Joka tapauksessa uudet ruoka-aineet muuttivat portugalilaisten ruokapöydän perusteellisesti.

Paikkakunnan sijainti vaikutti uusien ruoka-aineiden omaksumiseen ja alueellisten keittiöiden kehittymiseen. Portugali on maantieteellisesti kapea kaistale. Vuoristo eristää sen toiselta puolelta ja Atlantti toiselta. Alueelliset keittiöt kehittyivät, sillä entisaikaan ihmiset saattoivat valmistaa ruokia vain paikallisesti tuotetuista ruoka-aineista. Sijainnin vaikutus ruokapöytään näkyy selvästi, kun tutkii eri alueiden välisiä eroja.
Portugalin pohjoiskärjessä sijaitsevassa Minhossa on pieniä perheviljelmiä, viinitarhoja, mäntymetsikköjäs sekä kastanja- ja tammilehtoja. Se on ihastuttavien maalaismarkkinoiden ja festivaalien maakunta. Caldo verde eli vihreä keitto on alueen tunnetuin ruoka. Keittoon käytetään lehtevää ja vihreää lehtikaalia, couve, jota kasvaa jokaisella liikenevällä maatilkulla.
Minhon eteläpuolella sijaitsevan Douron keittiö on samankaltainen. Sen tärkein kaupunki on Porto, joka on portviinin valmistuksen keskus.
Minhosta itään sijaitsee Trás-os-Montes. Se on harvaan asuttu korkeiden ylänköjen, syvien laaksojen ja syrjäisten kylien alue. Trás-os-Montesin tunnetuimmat erikoisuudet ovat makkarat ja ilmakuivattu kinkku, presunto.
Kolme Beiraa - Alta, Baixa ja Litoral - ovat vuoristoisia alueita Portugalin keskustassa. Beira Altassa on vanha roomalainen kaupunki Viseu keskellä Dãon viinialuetta, Beira Alta on myös herkullisten munapohjaisten makeisten löytöpaikka.
Beira Baixan tärkein kaupunki Castelo Branco on hunajan, juuston ja oliiviöljyn tuotannon keskus.
Beira Litoral taas on tunnettu tiiliuunissa paistetusta kokonaisesta juottoporsastaan, leitão assado.

Lissabon sijaitsee Estremaduran keskivaiheilla. Estremadurassa herkutellaan kaloilla ja äyriäisillä. Sen eteläpuolella on Portugalin suurin maakunta Alentejo, jossa viljellään oliivi- ja mantelipuita, korkkitammea sekä vehnää.

Portugalin etelärannikolla sijaitsee Algarve, jossa idylliset kylät jakavat maiseman vilkkaiden Lagosin, Faron ja Albufeiran rantalomakohteiden kanssa. Alueen keittiö on tunnettu meren herkuista ja ihastuttavista makeisista, kuten marsipaani ja viikuna-mantelimakeiset, bolos de figo.

Kaukana Portugalin etelärannikosta sijaitsee Madeiran tuliperäinen saari, jossa valmistetaan maan arvostetuimpiin viineihin kuuluva madeiraa.

Kokeile seuraavia:

AlkuruoatAlkup. 03.06.2022
Reseptihakuun