Vältä bakteerit

Vaikka liha olisi tuoretta, siinä voi silti olla bakteereja. Esim. yersinia-bakteeri on sianlihassa melko yleinen.

Yersinioosia eli yersinia-bakteerin aiheuttama maha-suolikanavan tulehdusta raportoidaan tartuntatautirekisteriin Suomessa 600 - 900 tapausta vuosittain.

Yersinia enterocolitica on ikävä pöpö. Se aiheuttaa yleensä vatsanväänteitä ja ripulia. Joskus jälkitautina voi saada reaktiivisen niveltulehduksen, joka vaivaa loppuelämän. Niveltulehduksen voi saada myös salmonellan aiheuttaman vatsataudin jälkeen.

Naudanlihassa voi olla ehec-bakteeria, joka saattaa aiheuttaa pikkulapsille vakavan munuaissairauden. Myös ulosteperäistä E. coli-bakteeria saattaa löytyä joka kertoo lihan huonosta hygieniasta. E. coli voi aiheuttaa virtsatietulehduksen tai vatsavaivoja.

Vaaralliset bakteerit saa onneksi nitistettyä, kun kypsentää lihan kunnolla. Raakaa lihaa pitää käsitellä eri astioissa, eri veitsillä ja eri leikkuulaudoilla kuin kypsää. Grillatessakin pitäisi olla eri pihdit raa'alle ja kypsälle lihalle.

Varoitus! Moni valelee grillatessa pakkauksesta tähteeksi jäänyttä marinadia kypsän lihan päälle. Niin ei pidä tehdä, sillä marinadissa on samat bakteerit kuin lihassakin!

Reseptihakuun