Ummetus: Erityisruokavaliot: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Erityisruokavaliot

Ummetus

Nuorilla ja työikäisillä esiintyvään ummetukseen on tavallisesti syynä virheelliset ruokailutavat ja vähäinen liikunta. Jo pienet muutokset elintavoissa voivat helpottaa tilannetta.

Suolen normaalille ja säännölliselle toiminnalle on välttämätöntä, että sillä on työtä. Suoleen on tätä varten jäätävä ravintoaineiden imeydyttyä sulamatonta jätettä, kuitua, joka ei sula ruoansulatuksessa. Kuitua sisältävät täysjyväviljasta valmistetut puurot ja leivät, juurekset, marjat ja hedelmät. Näitä tulisi nauttia runsaasti.

Jos on taipumusta ummetukseen, kannattaa vähentää valkoisen leivän käyttö mahdollisimman vähäiseksi ja valita tilalle täysjyväleipää. Makaroni, spagetti ja valkea riisi eivät myöskään sisällä suolen toimintaa edistäviä aineita. Valkean riisin voi halutessa vaihtaa tummaan täysjyväriisiin, joka on parempi vaihtoehto. Riisin voi korvata ruoanvalmistuksessa ohrahelmillä tai -suurimoilla.

Kuidun saantia voi parantaa leseillä. Niitä voi lisätä leipätaikinaan, puuroihin ja mysleihin. Leseitä voi syödä myös viiliin sekoitettuna esimerkiksi vehnänalkoiden, ruis- ja vehnähiutaleiden sekä kuivattujen hedelmien tai marjojen kanssa.

Hunajalla ja luumulla on vatsaa pehmentävä vaikutus.

Pellavansiemenissä on liimaa muodostavia hiilihydraatteja, joilla on vatsan toimintaa edistävä vaikutus. Pellavansiemeniä voi käyttää samaan tapaan kuin leseitä esim. puuroissa, mysleissä ja leipätaikinassa. Leivonnassa ja puurojen valmistuksessa osan jauhoista voi korvata pellavansiemenrouheella (1 : 10). Pellavansiemeniä voi myös liottaa (yksi ruokalusikallinen siemeniä desilitraan vettä) ja nauttia ennen aamupalaa.

Eräillä ruoka-aineilla on vatsaa kovettava vaikutus. Ummetuksen hoidossa tai sen ehkäisyssä on hyvä karttaa tai ainakin käyttää säästeliäästi näitä ruoka-aineita: mustikat, mustat viinimarjat, banaani, tee, kaakao ja valkoiset viljatuotteet. Samoin maidon sijasta on syytä käyttää hapanmaitovalmisteita, kuten piimää, jogurttia tai viiliä. Myös runsas juuston käyttö voi pahentaa tilannetta.

Ummetusta ehkäisevä ruokavalio sisältää runsaasti täysjyväviljaa, juureksia, marjoja, hedelmiä ja maidon sijasta hapanmaitovalmisteita.

Säännöllistä liikuntaa ja säännöllisiä elintapoja ei tule unohtaa ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Pellavarouhesämpylät
Pellavapyörykät
Erityisruokavaliot
Reseptihakuun