Sisäelimet: Arkisto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Sisäelimet

Vasikansydän

Vasikansydän
Vaaleanruskea vasikansydän on vähärasvaista, mureaa ja kiinteää lihaa. Maistuu hyvin sekä kokonaisena että suikaleina ja kuutioina paistettuna. Kokonaisen sydämen kypsymisaika on 2 - 2 1/2 tuntia.

Naudansydän

Naudansydän
Naudansydän voi painaa 2 kg ja se on tummanruskea. Poista ennen valmistusta hyytynyt veri, kovat suonet ja rasva yläpään aukosta ja huuhdo sydän perusteellisesti. Kokonaisen sydämen kypsymisaika on 2 - 3 tuntia.

Naudankieli

Naudankieli
Yksi naudankieli riittää n. 6 hengelle koon mukaan. Kielen keittoaika on 2 1/2 - 3 1/2 tuntia. Kieli on kypsä, kun haarukka menee hyvin kärjen läpi.

Vasikankieli

Vasikankieli
Yksi vasikankieli riittää n. 4 hengelle. Keittoaika on 2 - 2 1/2 tuntia.

Siankieli

Siankieli
Siankieltä voi ostaa tuoreena ja se sopii kevyesti riimisuolattavaksi. Varaa yksi kieli henkeä kohti. Siankielen keittoaika on 1 - 1 1/2 tuntia. Kaikki kielet on nyljettävä välittömästi keittämisen jälkeen.

Naudanmaksa

Naudanmaksa
Tummanpunainen naudanmaksa voi olla maultaan hieman kitkerä, minkä vuoksi monet mielellään panevat sen maitoon tunniksi ennen valmistusta. Hiehonmaksa on maultaan miedompi. Maksa on nyljettävä ja kaikki jänteet ja suonikannat poistettava.

Vasikanmaksa

Vasikanmaksa
Vasikanmaksa on koostumukseltaan ja maultaan hieno ja kalliimpi kuin esim. sianmaksa. Vasikanmaksaa ympäröivä kalvo on nyljettävä.

Naudanmunuaiset

Naudanmunuaiset
Naudanmunuainen painaa n. 500 g. Se halkaistaan pituussuntaan ja kalvot ja suonet poistetaan ja pannaan maitoon tai piimään 40 minuutiksi ennen valmistusta.

Vasikanmunuaiset

Vasikanmunuaiset
Vasikanmunuainen painaa n. 250 g. Se halkaistaan pituussuuntaan ja kalvot ja suonet poistetaan. Voidaan tarvittaessa liottaa.

Sianmunuaiset

Sianmunuaiset
Puhdistetaan kuten muut munuaiset, liotetaan tai kiehautetaan etikkavedessä. Paistetaan viipaleina n. 4 min.

Vasikankateenkorva

Vasikankateenkorva
Vasikan kasvua säätelevää Thymus-rauhasta voidaan ostaa kateenkorvana. Kateenkorva painaa n. 300 g ja sitä pidetään suurena herkkuna. Liota ja pese hyvin ennen valmistusta, kaada kiehuvaa vettä päälle ja nylje 10 min. kuluttua.