Sappi: Erityisruokavaliot: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Erityisruokavaliot

Sappi

Sappi on maksan erittämää nestettä, joka varastoituu sappirakkoon. Se edistää rasvojen ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä. Sappi myös poistaa elimistöstä epätoivottuja yhdisteitä, kuten kolesterolia ja punasolujen hajoamisesta syntyvää bilirubiinia.

Sappikivet muodostuvat useimmiten kolesterolista ja sappisuoloista. Kipu syntyy, kun kivi kiilautuu sappirakon kaulaan tai tiehyeeseen. Kova kipu tuntuu ylävatsalla, oikean kylkikaaren alla ja voi säteillä selkään tai lapojen seutuun. Kohtaus kestää muutamista minuuteista useampaan tuntiin. Sitä helpottaa oikealla kyljellä makaaminen, usein tarvitaan lääkärin määräämää kipulääkettä.

Taipumus sappikiviin on perinnöllinen, mutta myös ylipaino, raskaus, jotkut sairaudet, lääkkeet ja runsas alkoholinkäyttö vaikuttavat niiden syntyyn. Naisilla sappikivet yleistyvät 30 ikävuoden jälkeen, miehillä 40 ikävuoden jälkeen.

Sappikiviä voi ehkäistä painonhallinnalla ja liikkumalla. Sopiva kevenemistahti on korkeintaan kilo viikossa, sillä nopea ja voimakas laihduttaminen voi myös edistää sairastumista. Mikään ruokavalio ei estä sappikivien syntyä. Kohtauksia voi ehkäistä välttämällä tulista, rasvaista ja paistettua ruokaa.

Sappikivitautia sairastaa 300 000 suomalaista. Valtaosa on oireettomia. Heitä auttaa rasvaisten ja käristettyjen ruokien välttely sekä kuitupitoisten ja vähän kolesterolia sisältävän ruoan suosiminen.

Sappikiviä voidaan hävittää liuottamalla tai murskaamalla ne ultraäänellä.

Kivuliailta potilailta poistetaan leikkauksessa sappirakko ja kivet. Suurin osa leikataan tähystyksessä. Sairaalasta pääsee kotiin yleensä seuraavana päivänä ja sairauslomaa saa 1 - 2 viikkoa. Rakon poistaminen ei vaikuta sapen kulkuun ja toimintaan, sillä maksan ulkoiset sappitiehyet ottavat hoitaakseen sappirakon tehtävät.

Sapen sairauksissa ruoka-aineitten sietokyky on erittäin yksilöllinen.

Ruokavalion saa sapen vaivoista kärsiville sopivaksi kokeilemalla eri ruoka-aineiden sietoa. Tiettyjen ruoka-aineiden on kuitenkin todettu usein aiheuttavan oireita sapen sairauksissa. Rasva vaikuttaa voimakkaimmin sappirakon toimintaan. Myös rasvan imeytyminen voi olla sapen sairauksissa heikentynyt. Tämän takia on rasvojen rajoittaminen keskeistä sappiruokavaliossa. Eräiden hedelmien ja kaasua muodostavien kasvisten on varsinkin raakoina havaittu aiheuttavan kipua. Tällaisia kasviksia ovat pavut, herneet, kaali (ei kukkakaali), lanttu, nauris, paprika, retiisi, sienet, kurkku, omena ja päärynä. Sopimattomia ovat lisäksi suklaa, kahvi, jäätelö, etikkasäilykkeet sekä runsaasti maustetut, käristetyt tai savustetut ruoat. Myös kananmunan keltuainen voi aiheuttaa joillekin oireita. Valkuainen sitävastoin on turvallinen.

Sappipotilaan tulee ruoka-aineiden valinnassa suosia vähärasvaisia vaihtoehtoja. Rasvainen maito ja rasvaiset maitovalmisteet kuten täysmaito, rasvaiset juustot, kefiiri, jäätelö samoin kuin rasvainen liha ja makkara tulee vaihtaa vähärasvaisiin valmisteisiin. Rasvaiset leivonnaiset ja kastikkeet eivät myöskään kuulu sappipotilaan ruokavalioon.

Kala ja kana ovat hyviä vaihtoehtoja. Lihasta voi leikata näkyvän rasvan pois. Ruoanvalmistuksessa on syytä suosia keittämistä, grillausta ja uunissa kypsentämistä, jolloin ylimääräistä rasvan lisäystä ei tarvita. Kastikkeet voi valmistaa nestesuurustuksella ilman rasvaa. Jos leivälle pannaan leikkeleitä voi rasvan jättää pois.

Erityisruokavaliot
Reseptihakuun