Ruoka-aineallergia: Erityisruokavaliot: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Erityisruokavaliot

Ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergiat ovat viime vuosina lisääntyneet varsinkin lasten keskuudessa. Pikkulasten allergiat ovat aikuisten allergioita hankalampia, koska lapsi voi olla samanaikaisesti allerginen hyvin monelle ruoka-aineelle. Tällöin ruokavalio voi muuttua hyvinkin rajoitetuksi. Pikkulasten allergioille on tosin tyypillistä, että useimmista ruoka-ainerajoituksista voidaan luopua melko lyhyen ajan kuluttua. Siksi olisikin tärkeää, että vältettäviä ruoka-aineita kokeiltaisiin 3 - 6 kk:n välein, jotta lapsen ruokavalioon ei jäisi turhia rajoituksia.
Kun allergia on voimakkaimmillaan, on syytä olla tarkka käytettävien ruoka-aineiden suhteen ja todella välttää niitä, jotka aiheuttavat oireita. Esimerkiksi kalan haju saattaa aiheuttaa herkälle lapselle oireita.
Tietyt ruoka-aineet aiheuttavat muita useammin allergisia oireita. Näitä kutsutaan yleisesti allergisoiviksi ruoka-aineiksi. Toisaalta on ruoka-aineita, joita voidaan kutsua tavallisesti turvallisiksi ruoka-aineiksi. Niiden on todettu harvoin aiheuttavan allergisia reaktioita.

Lisätietoa Allergia- ja astmaliiton sivuilta.

Erityisruokavaliot
Reseptihakuun
Allergia- ja astmaliitto